Dømt til fengsel for Van Gogh-hærverk – få timer senere skjedde det igjen

1 week ago 12



  • Van Goghs «Solsikker» angrepet igjen

    For to år siden ble Van Goghs «Solsikker» utsatt for hærverk. I dag skjedde det igjen.

    For to år siden ble Van Goghs «Solsikker» utsatt for hærverk. I dag skjedde det igjen. Foto: JUST STOP OIL / Reuters / NTB

    Tidligere fredag ble to aktivister fra organisasjonen «Just stop oil» dømt til fengselsstraff i henholdsvis to år, og 22 måneder hver. Bakgrunnen for dommen var at de i november 2022 kastet tomatsuppe på det verdenskjente maleriet «Solsikker» av Vincent van Gogh.

    Fredag ettermiddag ble maleriene igjen utsatt for hærverk, bare timer etter dommen falt mot Phoebe Plummer og Anna Holland.

    Denne gangen var det medlemmer fra samme organisasjon, som sto bak aksjonen. Både maleriet som ble angrepet sist, og ett fra samme serie på lån fra Philadelphia museum of art, ble denne gangen kastet suppe over.

    Ifølge The National gallery skal begge maleriene ha kommet uskadet fra hendelsen.

    De tre aktivistene er anholdt av politiet.

  • Ingrid Elise Sønstebø-Sundt

    Danske hentet ned fra norsk fjellheim: – Det ble for mye snø

    En danske i 20-årene ble hentet ned fra fjellet i Breheimen nasjonalpark fredag.

    – Det ble for mye snø for ham. Han begynte å bli nedkjølt og opplyste at han ikke hadde riktig utstyr, skriver Innlandet politidistrikt på Politiloggen.

    Et ambulansehelikopter fra Norsk Luftambulanse lokaliserte mannen og tok hånd om ham.

    – Det begynner å bli snø og kaldt i fjellet og det er ekstra viktig og være riktig utstyrt for årstiden, oppfordrer operasjonsleder Øyvind Bakken.

  • VG: Trøbbel med trygghetsalarmer over hele landet

    Brukere i flere kommuner opplever trøbbel med å bruke trygghetsalarmer fredag kveld, melder VG.

    – Problemene omfatter både brukere i Oslo kommune og andre steder i landet. Det tar lengre tid enn vanlig å få besvart bruk av trygghetsalarmene, sier daglig leder Arvid Bakken i selskapet Cerium til VG.

    Selskapet drifter alarmene for blant andre Oslo kommune og har ansvaret for 30.000 brukere som bruker trygghetsalarm.

  • TV 2: Nordmann savnet i Bolivia

    En nordmann i 40-årene er savnet i nasjonalparken Sajama i Bolivia. Nasjonalparken ligger i et fjellområde.

    Ifølge lokale medier skal nordmannen ha vært i området siden 8. september, men først blitt meldt savnet for noen dager siden.

    Overfor TV 2 bekrefter Utenriksdepartementet at de er kjent med saken, og at den norske ambassaden i Buenos Aires er i kontakt med pårørende via Norges honorære konsulat i La Paz.

    – Ambassaden er også i kontakt med bolivianske redningstjenester, som er ansvarlige for søket, skriver Mathias Rongved, kommunikasjonsrådgiver i UD til kanalen.

    Bolivianske redningstjenester skriver i et innlegg på Facebook at de startet søket tirsdag.

    Nordmannen skal ha vært alene på turen.

  • Joakim Midtbø Viland

    16:46

    Sparkesyklist påkjørt av bil

    Klokken 16.42 meldte politiet i Trøndelag om en trafikkulykke mellom el-sparkesykkel og bil i Stjørdal. Det foregår hjerte- og lungeredning på stedet. Ulykken betegnes som alvorlig.

    En sykepleier på stedet igangsatte hjerte- og lungeredning frem til nødetatene ankom.

    – Det var kun denne ene bilen og elsparkesyklist som var involvert i ulykken, sier operasjonsleder Roger Mogstad i Trøndelag politidistrikt til NTB.

  • Veivesenet venter mye trafikk i høstferien

    Bilde fra Statens vegvesen sitt webkamera tidligere denne uka. Bildet viser snø ved Filefjellstunnelen på E16.

    Bilde fra Statens vegvesen sitt webkamera tidligere denne uka. Bildet viser snø ved Filefjellstunnelen på E16. Foto: Statens vegvesen webkamera / NTB

    Nå begynner høstferien i deler av landet. Statens vegvesen forventer mye trafikk, og de ber folk sjekke føret.

    Trafikken i høstferien spres mer utover enn i andre store utfartsperioder fordi ferieuken ikke er den samme i forskjellige deler av landet.

    – Men vi forventer at mange skal på høstferie og at det derfor blir mye trafikk. Særlig på de mest populære strekningene og ut fra de største byene, sier leder for trafikkstyring og beredskap i Statens vegvesen Kurt Jomar Breistrand i en pressemelding.

    Det har allerede kommet snø på flere fjelloverganger. Breistrand advarer om at høsten kan være lunefull – særlig over fjellet. Føret trumfer datoen når det gjelder bruk av piggdekk

    – Skal du kjøre i områder hvor det kan være minusgrader og snø må du sørge for at bilen er riktig skodd og kjøre etter forholdene. Rakk du ikke dekkskiftet før ferien bør du utsette reisen til det er ordnet, sier han.

  • Joakim Midtbø Viland

    15:39

    Høyesterett: Kvinne skulle ikke hatt omvendt voldsalarm

    I april 2024 fikk påtalemyndigheten lovhjemmel til å pålegge omvendt voldsalarm (elektronisk kontroll) overfor personer som mistenkes for å ha brutt et besøksforbud. En kvinne ble senere samme måned ilagt slik kontroll basert på mistanke om brudd på besøksforbud som hadde skjedd før loven trådte i kraft. 

    Det strider ifølge Høyesterett mot grunnloven, som verner borgere mot lover som gir tilbakevirkende kraft.

    «Selv om innføringen av bestemmelsen om omvendt voldsalarm var begrunnet i tungtveiende samfunnsmessige hensyn, kan ikke dette begrunne at bestemmelsen gis tilbakevirkende kraft», skriver de i en pressemelding.

  • Fengselslærer tatt med hasj i BH-en og telefon i kake

    En lærer på et fengsel i Østfold er varetektsfengslet i fire uker etter at hun forsøkte å smugle både mobiltelefoner og cannabis inn i fengselet.

    Tirsdag denne uken var kvinnen på vei inn i fengselet med en medbrakt kakeform. Under kaken var det en ekstra form, og da bakverket ble skannet, oppdaget fengselsansatte at det lå to mobiltelefoner i den nederste formen, melder Sarpsborg Arbeiderblad.

    Funnet førte til at læreren ble kroppsvisitert. Da ble det avdekket at hun også forsøkte å smugle cannabis inn i fengselet. Stoffet ble oppbevart både i bukselinningen og i sports-BH-en hun hadde på seg, skriver avisen.

    Læreren har undervist både soningsfanger og varetektsinnsatte i et fengsel i Østfold.

    Torsdag ble hun fremstilt for varetektsfengsling i Søndre Østfold tingrett. Her fikk påtalemyndigheten medhold i sin begjæring om fire uker i varetektsfengsling med om brev- og besøksforbud for kvinnen.

Publisert: 19.11.2020 15:20 | Oppdatert: 18.09.2024 09:28

Read Entire Article