Dødstallet stiger etter flom

3 weeks ago 16



«Boris»

Deler av Europa er rammet av flom og styrtregn forårsaket av stormen «Boris». 16 personer har omkommet som følge av ekstremværet.

 Photo by Radek Mica / AFP)
OVERSVØMT: Store deler av Litovel i Tsjekkia stod under vann mandag. Foto: Photo by Radek Mica / AFP)

Publisert 17.09.2024 08:24 Sist oppdatert 31 minutter siden

Øst- og Mellom-Europa er hardt rammet av flom og styrtregn. Dødstallet har steget til 16 personer, sju i Romania, fem i Polen, tre i Tsjekkia og én i Østerrike, melder AP News.

I Polen har statsminister Donald Tusk erklært unntakstilstand, og igangsatt statlige tiltak for å bidra til evakuering og redning. 

Skoler og kontorer i de berørte områdene ble stengt mandag og drikkevann og mat ble levert av lastebiler. Mange polske byer, inkludert Warszawa, har bedt om matdonasjoner til flomoverlevende.

 Mateusz SLODKOWSKI / AFP/NTB
ØDELEGGELSER: I byen Ladek-Zdroj sør i Polen har flommen etterlatt seg store ødeleggelser. Foto: Mateusz SLODKOWSKI / AFP/NTB

Tusenvis evakuert 

Enkelte områder i Tsjekkia har blitt hardest rammet av nedbøren, hvor deler av landet har hatt rundt tre måneders nedbør på bare tre dager. En rekke byer og tettsteder i landet ble i helgen evakuert. 

Mandag begynte vannet å trekke seg tilbake, og har etterlatt seg ødelagte hus, større bygninger og veier.

Den tsjekkiske statsministeren Petr Fiala besøkte byen Jesenik, et av de hardest rammede stedene.

– Det verste er bak oss, og nå må vi håndtere alle skadene, sa Fiala etter besøket.

I den polske byen Nysa, har ordfører Kordian Kolbiarz bedt alle innbyggerne å evakuere. De 44 000 menneskene som bor i byen oppfordres til å trekke mot høyere terreng, da det er stor risiko for at en voll brytes ned og vil slippe inn mengder med vann fra en nærliggende innsjø. 

– Vennligst evakuer eiendelene deres, dere selv, deres kjære, skrev Nysa-ordføreren mandag. 

 Photo by Radek Mica / AFP)/NTB
UNDER VANN: Gaten Sokolska i byen Ostrava stod under vann mandag. Foto: Photo by Radek Mica / AFP)/NTB

Forbereder seg 

I de kommende dagene er det ventet at Ungarn vil bli rammet av flom. BBC News skriver at elven Donau stiger med en meter i døgnet. 

Landets statsminister, Viktor Orban, meldte tirsdag på X at han har utsatt alle sine internasjonale forpliktelser. 

Stormen med navnet «Boris» vil bevege seg lenger sør og inn i Italia utover i uken. Emilia-Romagna-regionen er satt til å bli verst rammet, med 100–150 millimeter nedbør.

Read Entire Article