Det står på hjemmesidene til banken, hvor de blant annet annonserer for fastrentelån.
I forrige uke var den billigste fastrenten hos DNB fra 4,09 prosent, mens den billigste i dag er fra 4,50 prosent.
Den laveste renten gjelder for de som binder renten i fem år, ifølge hjemmesidene til banken.
Nordea bekrefter overfor NRK at også de har hevet fastrenten, og gjorde dette mandag.
– Nordea hevet fastrenta på mandag, fordi det i løpet av forrige uke kom en markant økning i markedsrentene. Derfor måtte vi heve fastrenten denne uka, forklarer pressesjef Cathrine Graff i Nordea.
Se hvor mye du må betale hvis renta øker.
Ditt lån
Nedbetalingstid nå
Månedlige utgifter 18 783 kr
Økte renteutgifter 378 kr
Det vil si en total utgift på 18 783 kroner i måneden, som betyr 378 kroner mer i ekstra renteutgifter enn det du betaler i dag. Renteutgifter er det du må betale ekstra når renta øker fra dagens rente på 5,49%
Viser til markedsrenten
Markedsrentene er hva det koster for bankene å låne penger i markedet. Prisen kan være lavere enn hva det koster å låne pengene fra sentralbanken.
– Fastrente følger markedsrentene tett og endres ofte veldig fort, sier Graff.
En vanlig flytende boliglånsrente i dag er minst 5 prosent, og bankene kunne i forrige uke friste med at kundene kunne spare hundrelapper på lånet allerede neste måned dersom de hadde bundet renten.
Rentedilemma
Flere økonomer har likevel de siste dagene uttalt seg om fastrentetilbudene, og kalt dem gode.
Det har satt folk som sliter med høye låneutgifter i et rentedilemma. Historisk har de fleste ikke vunnet noe på å binde renten.
– Jeg tror mange flere enn de som har det nå bør vurdere fastrente, fordi fastrente hindrer at man får betalingsproblemer dersom rentenivået går opp igjen. De som har regnet på det sier at det i hvert fall historisk har lønt seg med flytende rente, sa professor Ellen Kathrine Nyhus ved Universitetet i Agder til NRK fredag.
Etter det onsdag ble klart at flere banker setter opp fastrentene igjen, forklarer hun at synet til bankene må ha blitt endret.
– Fastrenten er en refleksjon av hva banken forventer er utviklingen fremover, så hvis de hever renten er det et signal på at de ikke forventer at renten skal gå så fort ned igjen, sier Nyhus til NRK.
I USA, Europa og i våre naboland som Sverige har renten gått ned med over 0,50 prosentpoeng i år. I forrige uke holdt Norges Bank styringsrenten uendret på 4,5 prosent, og de fleste økonomer tror første rentekutt først kan komme ved årsskiftet eller i mars neste år.
Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån
Publisert 25.09.2024, kl. 10.58 Oppdatert 25.09.2024, kl. 11.23