Dixie var borte i syv år. Så kom advokatene og politiet på banen.

2 weeks ago 16



En svært tynn, men godlynt hund ble funnet av en turgåer.

På Smøla er Anette Strand og Dixie i ferd med å bli kjent med hverandre på nytt.

Publisert: 07.10.2024 20:12

(BERGENS TIDENDE): Da turgåer Helen Fjeld Langrind så en rolig og tillitsfull hund leke med noen barn, ante hun ikke at det skulle føre til en lang strid om eierskap, politietterforskning og mistanker om manglende dyrevelferd.

Turgåeren klappet border collien. Hunden med det gode lynnet manglet halsbånd.

Helen Fjeld Langrind kjente at hunden var svært tynn – så tynn at hun ble alvorlig bekymret. Noen eier var ikke i sikte der hvor hun hadde parkert bilen sin i Sunnfjord.

Hun kontaktet politiet. Chipen i hundens øre, en slik de fleste hunder har, ble lest av. Full suksess. Dixie hadde en eier på Smøla i Møre og Romsdal.

Og ikke bare det: Eieren hadde meldt hunden stjålet for syv år siden.

B

«Eier ble veldig glad»

Nyheten gikk land og strand rundt.

«Eier ble veldig glad for den gode nyheten og vil forhåpentlig snart bli gjenforent med hunden», skrev politiet i loggen.

Etter 7 menneskeår – altså 49 hundeår – kom Dixie tilbake til Anette Strand på Smøla.

– Jeg er registrert som eier av Dixie. Jeg har etterlyst hunden på hundegrupper i sosiale medier og har ringt på utallige border collie-annonser for å prøve å spore henne opp, sier Anette Strand til Bergens Tidende.

Men hos en familie i Sunnfjord var stemningen alt annet enn god.

– Unger som griner

For hvem eier egentlig en åtte år gammel hund? Den opprinnelige eieren, eller de som har hatt Dixie det aller meste av dyrets levetid?

Familien i Sunnfjord kjøpte henne fra det de oppfattet som en seriøs oppdretter. De fant annonsen på Finn, og sier at de har kjøpekontrakt som dokumenterer at hun er deres.

– Vi betalte 10.000 kroner for Dixie i 2017. Siden har hun vært i familien. Nå har vi en hundeseng som står tom og unger som sitter og griner, sier familiefaren i Sunnfjord.

Han forteller at Dixie ble funnet på familiegårdens utmark, på tur slik hun pleide.

– Vi er glade i henne og vil ha henne tilbake. Jo lenger du har et dyr, jo mer knyttet blir du.

Politisak

Da Dixie ikke kom hjem igjen slik hun pleide, begynte familien å lete. Sent på kveld leste familiefaren en nyhetsartikkel om at en tynn hund var funnet i kommunen.

Nå har begge parter hyret advokat for å ha hunden.

Og ikke bare det: Politiet har startet etterforskning fordi Dixie var så tynn da hun ble funnet.

 – Det er som om jeg har hatt en klump i magen i alle disse årene jeg drev og lette etter Dixie, forteller Anette Strand.

Solgt på Finn

Men hvordan kom Dixie på avveie i første omgang? Bakteppet, forteller Anette Strand, er at hun satte Dixie ut til en såkalt fôrvert, en person som har hunden til trening, uten å overta det formelle eierskapet.

Fôrverten ville svært gjerne overta Dixie og få henne registrert på seg, men det ville ikke Strand.

Så la fôrverten ut Dixie for salg.

Da Strand oppdaget Finn-annonsen, forteller hun, var Dixie allerede solgt.

– Hvorfor anmeldte du ikke fôrverten til politiet, hvis du mener at han stjal hunden?

– Jeg ringte politiet, men fikk inntrykk av at de ikke kunne gjøre noe. I ettertid har jeg tenkt at jeg burde hyret advokat, men dette skjedde på et tidspunkt hvor jeg var blitt alenemor og sto midt oppi en del andre ting. Jeg hadde hverken tid eller krefter eller ressurser til å forfølge saken, sier Strand.

BT har forelagt anklagene til fôrverten. Han har lagt på telefonen og ikke svart på meldinger.

Messenger-samtaler mellom Anette Strand og fôrverten viser at hun gjentatte ganger ba om å få vite hvor Dixie hadde havnet, uten å få svar.

Etter at Dixie kom til Smøla har hun vært hos veterinær, flere ganger.

Etterforsker dyrevelferd

På småbruket på Smøla er Anette Strand og Dixie i ferd med å bli kjent med hverandre på nytt.

Border collien er like rolig og snill som da hun var valp. Etter at Dixie kom tilbake til Smøla, har hunden vært flere ganger hos veterinær. Der er det påvist at Dixie har diabetes, ifølge Strand.

– Med en gang jeg så tilstanden til hunden, bestemte jeg meg for å ta henne med meg hjem, sier Anette Strand.

Politiet etterforsker nå om Dixie har fått forsvarlig helsehjelp i tiden før hun ble funnet. Det opplyser Inger Helen Stenevik, som er jurist hos dyrepolitiet i Vest politidistrikt.

– Politiet har opprettet anmeldelse på eget initiativ, på bakgrunn av opplysninger som tilsier at hunden kan være syk, sier Stenevik.

Hun viser til dyrevelferdsloven, der den med ansvar for dyr både har plikt til å forebygge helseproblemer og sørge for at dyret får forsvarlig hjelp ved sykdom og skade.

Stenevik regner med at saken vil bli ferdig etterforsket i høst.

Stiller seg uforstående

I Sunnfjord sier familiefaren at de var fullt klar over at Dixie var tynn.

– Hun har alltid vært tynn, men den siste tiden var hun blitt veldig mye tynnere, sier han.

I samråd med veterinær begynte de med en ormekur to uker før Dixie ble funnet og tatt med. De holdt på med å bytte fôr.

– Om Dixie ikke la på seg, ville neste steg vært veterinærklinikk for mer utredning, sier familiefaren.

Advokaten hans skriver i en melding til BT at dette er en svært trist sak som har fått et tragisk utfall så langt.

– Min klient stiller seg uforstående til mistanker om at hunden ikke skal ha fått forsvarlig helsehjelp. Hunden var under veterinærtilsyn og mottok behandling i et pågående behandlingsforløp da den ble tatt bort fra eiendommen hvor den hadde hatt tilhør de siste syv årene. På vegne av klienten min ser en frem til at etterforskningen vil klargjøre alle relevante fakta, skriver advokaten.

Som å kjøpe bil

95 prosent av alle hunder i Norge har en mikrochip, ifølge Dyre-ID og Norsk kennelklubb. Etter å ha lest av nummeret som er lagret i chipen, kan du søke opp den registrerte eieren på nett.

Kennelklubben forholder seg generelt utelukkende til den registrerte eieren, med mindre det finnes skriftlige erklæringer som tilsier noe annet.

– Det er viktig å sette seg inn i ting før man skaffer seg hund. Jeg pleier å sammenligne det med å kjøpe bil. De færreste gjør jo det uten å sjekke bakgrunn og sørge for rett registrering, sier Anne Buvik i klubben.

Dersom en hund skal til fôrvert, har hun en klar anbefaling: Skriftlige avtaler.

– Der det går klart frem hvilke rettigheter og plikter hver av partene har, sier hun.

Read Entire Article