Strandryddere klør seg i hodet etter uvanlige funn langs hele norskekysten. Naturvernforbundet mistenker den amerikanske marinen.
Publisert: 17.01.2025 18:29 | Oppdatert: 17.01.2025 18:49
Kortversjonen
- Strandryddere langs norskekysten har funnet uvanlige mengder frokostblanding og mistenker den amerikansk marinen for å stå bak.
- Funn av fraktlapper merket USNS Arctic styrker mistanken. Naturvernforbundet mener forsøplingen kan skyldes militærproviant.
- Amerikanske myndigheter undersøker saken, mens Kystverket påpeker at renseansvaret ligger hos kommunene ved slike hendelser.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Det begynte i desember.
Plutselig fant strandryddere beger på beger med glutenfri Cheerios og andre porsjonspakker med frokostblanding av merket Kelloggs på strender langs norskekysten.
Det er ikke vanlig kost.
Naturvernforbundet har i ti år driftet en gruppe der et nettverk av frivillige og profesjonelle strandryddere melder inn når ting utenom det vanlige skyller inn på strendene.
Nettverket har dokumentert funn av begrene på ti ulike steder, over et strekke på 800 kilometer langs kysten fra Sør-Norge til et stykke nord på Vestlandet.
Flere av pakkene fremsto intakt og uåpnet.
– Når jeg ser at det har drevet i land en håndfull slike begre på ti ulike strender på forskjellige plasser i Sør-Norge, må det stamme fra en hendelse som har skjedd nå, sier marinbiolog Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet til Aftenposten.
– Selv om vi har funnet noen hundre, må det være snakk om veldig mye mer. Flere tusen enheter må ha gått i sjøen, sier han.
Nå lurer strandrydderne på hvor forsøplingen stammer fra. Men de har en teori.
For sammen med begrene fant de også en mulig ledetråd:
To fraktlapper merket USNS Arctic.
Det er et forsyningsskip som tilhører den amerikanske marinen.
– Vi tror dette er britisk eller amerikansk militærproviant, men vi har ikke fått det bekreftet, sier Schulze.
Teorien er at provianten har havnet på sjøen et sted i Nordsjøen eller Skagerak noen uker før begrene ble skyllet opp på norske strender.
Teorien baserer Schulze på erfaringen fra en lignende hendelse i 2020, da hauger med plastpellets plutselig ble skyllet opp på strendene på Hvaler.
Plastkulene viste seg å stamme fra en container som hadde gått lekk på et skip helt sør i Nordsjøen mellom Nederland og Danmark.
Kulene ble ført med vind og strøm. De hopet seg først opp på strendene på Hvaler i Østfold, før de spredte seg nedover kysten til Vestfold og Agder og senere Vestlandet.
Schulze sier reglene er klare: Hvis et skip mister last eller har utslipp i norske farvann, sier forurensningsloven at skipets eiere må gjøre det de kan for å hindre spredning og rydde opp.
Kystverket eller Sjøfartsdirektoratet får meldinger om slike hendelser.
Hans Petter Mortensholm ved Kystverket sier de ikke har fått melding om noen hendelse som kan knyttes til dette plastmysteriet. Han sier dette regnes som forsøpling, og ikke akutt forurensning.
– Kommunens ansvar å rydde
Heller ikke Miljødirektoratet kjenner til hendelsen.
Om uhellet skjer i internasjonalt farvann, er reglene ikke like klare. Naturvernforbundet anmeldte pellets-lekkasjen både til norsk og tysk politi, ettersom lekkasjen skjedde i tysk farvann. Saken ble henlagt begge steder, men rederiet tok likevel ansvar og bidro til oppryddingen.
– Det er kommunenes ansvar å sørge for opprydning i denne typen forsøplingssaker. Dersom man finner kilden til forsøplingen, kan kommunen rette et økonomisk krav mot de ansvarlige, for å få utgiftene sine dekket, skriver Mortensholm i en e-post.
Undersøker saken
Aftenposten har fredag ettermiddag spurt den amerikanske ambassaden om porsjonspakkene med frokostblanding er i bruk som proviant hos den amerikanske marinen, og om de kjenner til noen hendelser med fraktskipet som kan kaste lys over hendelsen.
Ambassaden svarer at den undersøker saken.
«Takk for at dere gjør oss oppmerksom på saken. Vi har delt spørsmålene videre med relevante kommandomyndigheter», skriver de i en e-post.