Dette tror ekspertene om støtten til Ukraina

2 weeks ago 12



Valget i USA:

At Trump blir president i USA igjen, kan få store konsekvenser for krigen i Ukraina, tror flere eksperter.

 Julia Demaree Nikhinson / AP / NTB
MØTE: Zelenskyj og Trump møttes i Trump Tower i New York i slutten av september. Eksperter TV 2 har snakket med er usikre på hvordan den nye presidenten vil håndtere Ukraina-krigen. Foto: Julia Demaree Nikhinson / AP / NTB

Publisert 06.11.2024 15:55

Donald Trump erklærte onsdag morgen norsk tid valgseieren fra scenen i West Palm Beach, Florida.

– Jeg vil takke det amerikanske folket for æren over å bli valgt til USAs 47. president, sa han til øredøvende jubel fra salen.

TV 2s prognoser viser også tydelig at det er Trump som skal innta Det hvite hus i januar neste år.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er blant de mange statslederne som har gratulert Trump med seieren.

Zelenskyj sier at Trumps løfter om å skape fred gjennom styrke, kan føre til at de kommer nærmere fred i det krigsherjede landet.

 Evan Vucci / AP / NTB
FORRIGE PERIODE: Zelenskyj møtte Trump i hans forrige presidentperiode. Bildet er fra New York i 2019. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Har vært kritisk

Likevel kan en ny presidentperiode for Trump være dårlig nytt for Ukraina, tror flere eksperter TV 2 har snakket med.

– Det er mange som har grunn til å frykte i dag for hva som kan skje nå, hans innenrikspolitiske motstandere spesielt, men også utenlandske statsledere. Jeg hadde sett mørkt på fremtiden nå hvis jeg var Zelenskyj som satt i Kyiv, sier professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet, Hilmar Mjelde.

Han mener det nå blir vanskelig for flere andre land, og peker spesielt på Ukraina.

– Samtidig skal vi ikke gå helt over ende her. USA er fortsatt et land med veldig lange demokratiske tradisjoner, og land som har hatt demokrati lenge og er rike, har erfaringsmessig lav kjangs for å bli et diktatur.

Dette kan ha kostet henne valget

Under debatten med visepresident Kamala Harris i september nektet Trump å svare på om han ønsker at Ukraina vinner krigen. Trump er kritisk til den amerikanske bistandspolitikken overfor Ukraina.

Trump har gjentatte ganger hevdet at krigen aldri ville ha funnet sted dersom han satt i Det hvite hus, samtidig som hans visepresidentkandidat JD Vance har sagt at Ukraina burde gitt fra seg landområder til Russland før invasjonen i 2022.

– Redd den vil stoppe opp

– Jeg er redd for at den stopper opp, og at det ikke kommer nye bevilgninger, sier Nupi-forsker Karsten Friis.

 Jim Watson / AFP / NTB
SEIER: Donald Trump vant presidentvalget i USA. Hva han vil gjøre med Ukraina-støtten er ekspertene usikre på. Foto: Jim Watson / AFP / NTB

– Han har ikke noe makt over Putin. Det er bare Putin som kan stanse krigen. Det eneste Trump kan gjøre det med er å gi masse våpen til Ukraina, så mye at Putin innser at han ikke kan vinne, sier Friis om hvordan Trump kan få slutt på krigen.

Han tror at Ukraina nå er urolig over veien videre.

– Jeg tror de er veldig bekymret. Selv om den amerikanske støtten har gått ned, så er den fortsatt veldig viktig for forsvarskampen. Tilsvarende tenker nok han i Moskva at dette er en mulighet for at det går hans vei, sier Friis.

– Helt avhengige

Nupi-forsker og professor i statsvitenskap, Marianne Riddervold, sier at det vil få store konsekvenser for Ukraina hvis det blir endringer i støtten fra USA.

– Det store spørsmålet er hva Trump vil gjøre. Han har lovet å starte fredsforhandlinger tidlig. Hvordan det spiller seg ut er vanskelig å vite, fordi han er uforutsigbar i forhold til hva vi er vant til fra amerikanske presidenter, sier Riddervold.

– Det er vanskelig å si hva han vil gjøre, men hvis han vil ha partene til forhandlingsbordet, kan han gå til Putin og si at «hvis han ikke vil forhandle, så øker vi støtten til Ukraina». Og så sier han til Zelenskyj at «hvis ikke dere kommer til bordet, så kutter vi støtten», legger Riddervold til.

 Simen Askjer  / TV 2
USIKKER FREMTID: To soldater går langs en vei i nærheten av fronten i Donbas, Ukraina. Foto: Simen Askjer / TV 2

Riddervold mener det er viktig at Europa blir en del av eventuelle fredsforhandlinger.

– Spørsmålet er om han klarer å finne en fredsløsning som begge partene kan leve med. Der kommer Europa inn. Sikkerhetsgarantier og fremtidig medlemskap for Ukraina i Nato og EU vil være en del av dette. Jeg tenker det blir ekstra viktig at Europa sitter ved det bordet og kommer med konstruktive alternativer, sier Riddervold.

Read Entire Article