Dette må være en av Oslos skumleste skoleveier. Tør byrådslederen vente til det går riktig galt?

1 month ago 56



Stasjonsveien i Oslo, rett ved Slemdal skole som er nybygget til store summer, må være en av Oslos skumleste skoleveier, skriver innsenderne. Foto: Arve Lønnum

Det er med hjertet i halsen man kjører på veier i elendig forfatning når man møter skolebarn, eller noen som går på et islagt fortau med barnevogn.

Publisert: 15.03.2024 13:17

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Vinteren har vært snørik. Brøytemannskapene i Oslo har slitt. Resultatet av mange års forsømmelser er i første omgang issvuller og sporete veier, som omdannes til innsjøer når været er blitt mildere.

Det graves nye hull i gammel asfalt som burde vært fornyet for lenge siden. Under åtte år med MDG-styre lot Arbeiderpartiet veiene i hovedstaden forfalle. Etterslepet på vedlikehold er stort.

Uten bilen stopper kollektivtrafikken

I hodet surrer trusselen fra Heidi Sørensen, den tidligere SV-politikeren som er direktør for Klimaetaten i Oslo kommune, om å tredoble takstene for biler i bomringen. Det er heller ikke mange dager siden den Venstre-styrte Bymiljøetaten truet med å forby diesel- og bensinbiler innenfor ring 2.

Det fremstår som om målet er å gjøre det verst mulig for alle som er avhengig av bil, selv om Oslo kommune er helt avhengig av at mange bruker nettopp bil. Trafikknedgang betyr bortfall av penger til gode ønsker. Hele 98 prosent av bompengene går til helt andre ting enn å holde veinettet i forsvarlig stand eller bygge nye sårt tiltrengte veier.

Uten bilen stopper ganske enkelt kollektivtrafikken. Veiutbygging stopper også, skal vi tro dem som sier at bare bompenger kan skape veier.

Alle veiprosjekter nå er først og fremst begrunnet i bomiljøhensyn. Det er nok å nevne nærmiljøprosjektet Røa-tunnelen eller Manglerudtunnelen. Det er betalt bompenger for dem siden 1990-tallet. Det startet med at 90 prosent skulle gå til vei. Det kunne man stole på. Nå er det 2 prosent.

Må kjøre slalåm mellom hullene

I stedet for å true med stadig økt skattlegging av bilistene og stadig nye restriksjoner burde Oslo kommune bli mer opptatt av å sørge for at veinettet fungerer og har forsvarlig standard. De siste ukene har vist at man må man kjøre slalåm mellom hullene med risiko for å skade både egen bil og ikke minst myke trafikanter.

Fremskrittspartiet hadde i det minste noen forventninger til at et nytt byråd skulle gi oss bedre veier enn vi opplevde under MDG-styret. Flere spør hva vi skulle med nytt byråd hvis det bare fortsetter MDG-galskapen?

Skummel skolevei

Det er med hjertet i halsen man kjører på veier i elendig forfatning når man møter skolebarn eller noen som går på et islagt fortau med barnevogn. Stasjonsveien i Oslo, rett ved Slemdal skole som er nybygget for store summer, må være en av Oslos skumleste skoleveier når busser, biler og lastebiler sneier det islagte, skrånende fortauet.

Barna som skal hit, må gå på ett av Oslos smaleste fortau, der is legger seg og fortauet heller rett ut i veien, der busser og lastebiler sneier fortauskanten og kan bade i store kratre i asfalten. De riktig heldige får seg bare en dusj av søle.

I tilstøtende veier har MDG fått gjennomslag for veisperringer og ny sykkelvei som ingen trengte. Lokale beboere må ta et par kilometer omvei til skole eller butikk. Parallelt går det sykkelvei gjennom parken i Holmendammen. Det er ikke nok. Det må være to parallelle sykkelveier med 15–20 meter mellom dem.

 Tråkka. Legg merke til langt større bredde på sykkelfeltet og 2–3 ganger bredere fortau enn veien opp til skolen, skriver artikkelforfatterne. Foto: Arve Lønnum

Denne formen for prioritering, som Ap merkelig nok bare bukket og neiet til MDG for i deres byrådssamarbeid, ønsker vi en slutt på. Vi ønsker også de verste utslagene reversert, slik som dette. Tør du vente til det går riktig galt, byrådsleder Eirik Lae Solberg (H)?

Read Entire Article