«Under Guds øye»
– Dokumentarserien gjør godt fordi den tar et oppgjør med maktmennesker og deres onde handlinger, sier en bauta blant kristne.
Publisert 30.10.2024 16:12
– Det virker som alle har fått med seg dette nå. Det har blitt det altomfattende samtaleemnet.
En av Norges mest sentrale pastorer i frimenighetene tar nå bladet fra munnen. Sten Sørensen er en alle kjenner i de frikirkelige miljøene.
Onde handlinger
– Denne serien er snakkisen blant kristenfolket. Folk er kort og godt rystet. Dette fokuset vil gi en preventiv virkning, for det er viktig at dette kommer frem i lyset, til skrekk og advarsel.
Han har vært predikant og forkynner i en rekke menigheter i 50 år, og skrevet over 30 bøker. Det er Sørensen mange har vendt seg til etter at TV 2s dokumentarserie «Under Guds øye» ble publisert.
– Denne serien gjør både godt og vondt. Vondt fordi mange er blitt skadet. Godt fordi det tas et oppgjør med maktmennesker og deres onde handlinger, sier pastor Sten Sørensen.
Selvmord
– Reaksjonene har vært mange. Kontakten har vært fra medlemmer som har forlatt Sannhetens ord, men også fra andre kristne. Dette berører jo alle på en eller annen måte, sier Sørensen til TV 2.
Han forteller at han også har fått henvendelser fra medlemmer i andre lukkede menigheter. Mennesker som også har rystende beretninger.
– Det er flere menigheter og grupperinger, men de går under radaren som lukkede miljøer. De forteller om store psykiske lidelser, og noen har til og med tatt sitt eget liv. Det skjønner man alvoret i dette, sier Sørensen.
Han beskriver mekanismene på samme måte som utbryterne fra menigheten Sannhetens ord i Slemmestad.
– Utfordringen er å avsløre galskapen og kjennetegnene på sekterismen. Det å utøve makt og se seg selv som en Guds profet er typisk. Det starter med vennlighet og ender med at mennesker mister sin frihet og sitt menneskeverd, sier Sørensen, som i dag er hovedpastor i Baptistkirken og styreleder i Troens Bevis Verdens Evangelisering.
Barn kan bli ødelagt
– Man mister sin selvrespekt og blir en brikke i et spill. En kristen er lært opp til å være godtroende, dermed er det lett å bli fanget om man ikke samtidig bruker sin kritiske sans. Gud har skapt vårt hode også, mener han.
Spesielt er den respekterte forkynneren bekymret for barn som vokser opp i slike kontrollerende miljøer.
– Barn kan bli ødelagt om de er i slike miljøer for lenge. Dette fokuset er svært viktig. Barna har jo ikke bedt om å være i slike menigheter. Jeg vet at foreldre som har gått ut av Sannhetens ord er opptatt av å gi barna sunne holdninger og verdier, også delaktighet utenfor de kristne miljøene.
Det var tømreren Normann Olsen som grunnla Sannhetens ord bibelsenter i januar 1994. Han sier han gjorde det etter et kall fra Gud, og at intensjonene kun var gode.
– Men jeg trodde ikke jeg skulle ta så feil, sier en erkjennende Olsen i dag. Selv han har brutt med menigheten nå.
Sørensen sier han beundrer de som står fram og forteller om slike forhold, og at deres åpenhet vil hjelpe andre i tilsvarende miljøer til å forlate destruktive kristengrupper.
– Vi kristne skal være lysets barn, og ikke skjule noe, sier pastor Sten Sørensen.
Sannhetens ord svarer:
Tidligere bønne- og omsorgsleder Astrid har ikke besvart TV2s mange henvendelser om intervju. De tidligere pastorene Per-Kristian Graff, Rune Gravdal og Bent Gabrielsen har avslått å medvirke til dokumentarserien «Under Guds øye». I en mail til TV 2 skriver de følgende:
«Dette er saker vi burde ha tatt tak i på et mye tidligere tidspunkt. Menigheten har hatt en eksternt ledet prosess hvor vi blant annet beklaget og ba om tilgivelse for de konsekvensene dette har medført for enkeltpersoner. Det må også understrekes at det er et betydelig behov for å balansere og nyansere mye av det som nevnes, men media er ikke en egnet arena for dette.»
«Under Gud øye» på TV 2 Play
TV 2 Play