En og en halv uke før verdenscupåpningen i hopp i Lysgårdsbakken på Lillehammer var det verken naturlig snø eller kuldegrader nok til å bruke snøkanoner.
Dermed måtte arrangørene finne en helt annet måte å gjøre det på i år.
– Vi har aldri fylt hele bakken med gammal snø før, sier Mikko Kokslien, som er prosjektleder for arrangement i Olympiaparken.
Kommer ikke fra himmelen
Det spesielle i år er ikke at de må fylle bakken med kunstsnø. Det gjør de alltid, fordi det er den beste sålen å starte med.
Men vanligvis gjøres det med snøkanoner i bakken. Nå er det ikke nok kuldegrader til det. Og dermed må de ty til lageret av kunstsnø som ble produsert i fjor.
Den snøen har ligget under flis på Birkebeiner stadion.
– Det blir en forsikringsordning for oss, hvis det skal vise seg at vi får behov for den. Og det fikk vi i år da, sier Kokslien.
Men her er det ikke bare å skyfle den gamle snøen utover en smal skiløype. Denne snøen skal fordeles i en bratt og lang hoppbakke.
Hjemmesnekra løsning
På toppen sørger en hjemmesnekret løsning for å transportere snøen ut på kulen.
Den tettpakkede snøen blir først kvernet, slik at den blir fin og lett nok til å komme seg gjennom røret.
– Det gjør at vi får fylt på kulen med snø, noe som er litt utfordrende med tråkkemaskin, sier Anders Fannemel. Det har fungert ganske bra de siste dagene.
Nederst i bakken blir snøen skyflet oppover av en tråkkemaskin med skuffe, som får drahjelp og sikring av en vaier. Bakken er bratt og jobben tidkrevende. Det blir mange turer opp og ned.
Men Mikko Kokslien har trua.
– Det ser lovende ut. De har fått gjort veldig mye på kort tid.
200 lastebillass
Målet er at hopperne kan trene i bakken fra mandag, og at verdenscupåpningen i hopp til helga skal gå som planlagt.
Det er første gang det er verdenscupåpning for både kvinner og menn i Lysgårdsbakken.
Snøen som blir redningen i år, er altså ikke snøen som falt i fjor, men snøen som ble produsert i fjor. Sånn cirka 200 lastebillass blir kjørt fra lageret til bakken. Og den snøen skal altså være mer enn bra nok for verdenseliten i hopp.
– Ja, ja. Så lenge vi får fylt bakken med snø og får preppet den så blir den tipp topp, sier Mikko Kokslien.
Og for publikum er målet å lage show, med masse aktiviteter også utenfor selve hoppbakken.
Publisert 18.11.2024, kl. 17.05