– Dette er vår tids største utfordring

2 weeks ago 24



Helsebarometer:

En av fire har opplevd konsekvensene av det Legeforeningen lenge har vært bekymret for.

 Truls Aagedal / TV 2
BEKYMRET: En av fire har opplevd konsekvensene av flere år uten målrettet tiltak fra regjeringen. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Publisert 17.04.2024 23:59 Sist oppdatert 29 minutter siden

Folk er bekymret for om de vil få nødvendig helsehjelp, nå, og i framtiden. Det kommer fram i Helsepolitiske barometer for 2024, fra Kantar. 

Selv om mange er preget av høye levekostnader og svekket kjøpekraft, mener 44 prosent at vår tids største utfordring er oppgavene i helsetjenesten. 

 Thomas B Eckhoff
President i Den norske legeforeningen, Anne-Karin Rime. Foto: Thomas B Eckhoff

President i Den norske legeforeningen, Anne-Karin Rime, er ikke overrasket. 

– Vi har lenge advart mot og vært bekymret for manglende tiltak og langsiktige planer som sikrer en sterk og fremtidsrettet offentlig helsetjeneste.

Rime mener det lenge har skortet på både ressurser og treffsikre tiltak fra politikerne og myndighetene.

Ser mørkt på framtiden 

Andelen optimister daler, og det er særlig kvinner og de i aldersgruppen 30–59 år som ser mørkt på årene som kommer, skriver ansvarlig for Helsepolitisk barometer, Eva Fosby Livgard, i rapporten. 

– Det er kun 7 prosent som har troen på at vi om fem år vil ha et helsevesen med bedre kapasitet enn det vi har i dag, skriver hun.

Over 2000 personer har deltatt i årets undersøkelse, og det er stor enighet om hva regjeringen bør prioritere i statsbudsjettet, nemlig helse og omsorg.

Men det samme ble også sagt i det Helsepolitiske barometeret for 2023. 

Så hva må endres? 

Rime mener vi kunne se noen av helsetjenestens svakheter under pandemien. 

– Nå må vi sikre befolkningen et offentlig helsetjenestetilbud som er robust nok til å takle demografisk utvikling og kommende kriser. 

Fikk ikke nødvendig helsehjelp 

Bemanningskrisen i helsevesenet er mye omtalt i mediene de siste årene.

Flere sykepleiere slutter og fastlegemangelen løses ikke over natten. I tillegg har nedleggelse av akuttberedskap skapt politiske diskusjoner.

Rime og Den norske legeforeningen ønsker målrettede rekrutteringstiltak for å utdanne og beholde framtidens helsepersonell. 

– Med kontinuerlig ressursmangel, er det en reell fare for at driftshensyn og effektivisering går på bekostning av pasientbehandling, faglig kvalitet og spesialutdanning, sier hun.

I rapporten kommer det fram at 27 prosent befant seg i en situasjon der de selv eller pårørende ikke fikk nødvendig helsehjelp, i året som var.

De to vanligste årsakene var mangel på kapasitet til å ta imot flere pasienter eller at de har blitt sendt hjem uten hjelp.

I 20 prosent av tilfellene opplevdes situasjonen livstruende. 

Leder for Norsk Sykepleieforbund, Lill Sverresdatter Larsen, mener at noe må gjøres og det må gjøres nå.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Dette viser at det allerede er store utfordringer i helsetjenestene og at det er mangel på kompetent helsepersonell, sier hun. 

Belastningen i yrket må ned og lønna opp, er lederen sin siste bønn.

– Om det ikke tas grep, er det pasientene som vil bli taperne. 

Read Entire Article