Dette er helt vilt!

2 hours ago 3



Bilde av Mikael Heian Frølandshagen (25)Mikael Heian Frølandshagen (25)

Student, tidligere bosatt i USA

Det har vært en surrealistisk valgkamp i USA.

En kan si at alle presidentvalg er «historiske», men vi har allerede et langt arkiv over hendelser og drama som gjør at valget 2024 fortjener en pallplass som ett av de mest surrealistiske valgårene i moderne tid.

På den ene siden har vi Demokratenes Kamala Harris, USAs potensielt første kvinnelige president. På den andre siden, Republikanernes Donald Trump, USAs potensielt første skyldige forbryter som president.

Men det er ikke bare hovedpersonene selv skaper overskrifter. Hele det politiske sirkuset det siste året er jo en diskusjon for seg selv.

 REBECCA DROKE / AFP / NTBGIKK VERDEN RUNDT: Dette bildet av Donald Trump gikk verden rundt etter attentatforsøket hvor kulen streifet forbi øret til Trump. Foto: REBECCA DROKE / AFP / NTB

Først var det president Joe Bidens katastrofale debatt i 28. juni. Internt hos demokratene, og blant velgerne, var det fullstendig kaos. Kort tid etter trekker han seg, og visepresident Harris tar stafettpinnen videre.

En skulle tro det tok slutt der.

Men neida, bare snaue to uker senere oppstår det et komplett kaos i det Donald Trump er millimeter fra å bli drept i et attentatforsøk.

Dramaet utspiller seg på begge kanter, og frontene har bare blitt steilere med tiden.

Da jeg bodde og studerte i USA i sommer, fikk jeg et førstehåndsinntrykk av hvordan amerikanerne selv opplevde denne valgkampen. «A shitshow». «Is this what we’ve got?».

Reaksjoner og kommentarer fra flere av amerikanerne jeg snakket med var at de var engstelige, og svært spente på hvordan dette kom til å ende.

Særlig i etterkant av attentatforsøket mot Trump, da støvet hadde lagt seg, fikk jeg inntrykk fra flere om at usikkerheten rundt valget var blitt enda større nå – det var som bare en liten gnist nå skulle til for å sette en hel åker i fyr og flammer.

Også i sosiale medier har temperaturen steget kraftig de siste månedene. Det som ikke kan kalles noe annet enn drittslenging mellom presidentkandidatene og tilhengere.

Hvem leder meningsmålingene i vippestatene?

ikon

Arizona

11

Trump

+2

ikon

Georgia

16

Trump

+2

ikon

Michigan

15

Harris

+1

ikon

Nevada

6

Likt*

ikon

Nord-Carolina

16

Trump

+1

ikon

Pennsylvania

19

Trump

<1

ikon

Wisconsin

10

Harris

<1

Det er ikke noen hemmelighet at frontene har vært steile siden dag én. Men det skremmer meg at retorikken er så voldsom som den er.

Den stadig økende polariserende og splittende atmosfæren blant mange millioner av amerikanerne har bidratt til det. Dette er ikke noe som vil ende ved valget, men noe som også vil fortsette å være en utfordring i lang tid framover.

Og uansett hvem det er som vinner valget neste uke, vil det få trolig få store ringvirkninger.

Korte videoer

Etter at visepresident Harris tok over som Demokratenes presidentkandidat i juli, var det knapt 100 dager igjen til valget. På den korte tiden har hun ifølge meningsmålingene klart seg jevnt bra generelt over hele USA, også i de beryktede vippestatene, hvor det virkelig kan avgjøres.

Men det har også gått oppover for Trump. Og hvor de begge gjør det bra i den ene delstaten, har det gått motsatt vei i den andre.

Denne situasjonen med mye vipping fram og tilbake har egentlig bare fortsatt, og i løpet av den siste uken viser meningsmålingene at dette kan bli en fotofinish i skjebnetid.

Det i seg selv er svært spennende. Alt kan skje.

Hva tenker du?Hvem tror du vinner valget?aKamala HarrisbDonald TrumpcJeg venter og ser

Men det er det faktum at et fåtall stemmer kan avgjøre et valg hvor mange viktige saker står på spill. Slik det ser ut nå kan det være at det er én delstat som avgjør det hele, nemlig Pennsylvania.

Partiene har stikk motsatte holdninger til abort. Den ene vil innskrenke friheten blant kvinner ytterligere, den andre vil forsvare den.

Det samme med innvandring. Retorikken sier seg selv, når man ser kandidatene snakke til publikum på samlingene sine.

Det er to helt forskjellige verdener.

Både Trump og Harris har uttrykt sine meninger om hvordan de vil håndtere situasjonen med NATO, og støtten til Ukraina, og Midtøsten.

Valget vil ikke bare påvirke de «over dammen», men også oss her hjemme.

Jeg vet ikke hvilken situasjon vi får i verden etter dette valget.

Men én ting kan jeg si med sikkerhet: På tirsdag blir det både jevnt og dramatisk, og det ligger an til å bli en av de største valgthrillerne i moderne tid.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article