«Dette er en situasjon som på ingen måte bidrar til rekruttering av flere politikere»

1 week ago 13



Det har vært ytret fra flere hold at denne periodens kommunestyre bærer preg av en skjev kjønnsfordeling og et generelt dårlig representert mangfold. For at vi skal kunne fatte gode politiske beslutninger på vegne av alle innbyggere i Farsund kommune, er vi avhengig av at politikerne også representerer alle våre innbyggere.

Vi har enda til gode å se konkrete forslag som vil kunne øke deltakelsen i politikken på tvers av arbeids- og livssituasjon. Det er nylig fremmet et forslag om å se på endring av møtetider for kommunestyre som et virkemiddel for å øke deltakelsen i politikken. Spørsmålet er om endring av møtetidspunkter virkelig vil være nok for å sikre økt deltakelse i politikken?

Den politiske debatten foregår ikke bare i kommunestyret, men også i utvalgsmøter, og på gruppemøter hos de respektive partiene. Skal man fatte gode politiske vedtak i felleskap er det viktig at man har rom for den politiske debatten. At man har tid til å stille spørsmål både i og utenfor kommunestyresalen. Det gjelder i stor grad politikerne som behandler saker som er delegert til utvalgene som utføres på dagtid.

Gjeldende utsendelsesrytme for saker til politisk behandling er i dag normalt 7 dager. Det kan også sendes ut flere saker etter utsendelsesdag, såfremt det godkjennes av møteleder.

Overordnet vil 7 dager kunne være nok for de fleste, men for politikere som også er i full jobb med familieforpliktelser og andre personlige interesser å ivareta, så kan 7 dager bli knapt .

De fleste politiske partier i Farsund møter sine respektive gruppemedlemmer etter samme modell. De diskuterer sine saker på gruppemøter før starten av en politisk uke, og fatter sine beslutninger i fellesskap. I praksis vil det da gi varierende tid til å sette seg inn i saksdokumenter, avhengig av hvilket utvalg man er medlem i. Eksempelvis gir det utvalg for landbruk kun en helg på å sette seg inn i saker før man skal diskutere saksdokumenter på gruppemøter. Dersom man må ofre hver tredje helg på å sette seg inn i saksdokumenter er det lett å se at det vil kunne være vanskelig å rekruttere politikere til denne typen utvalg. Dette er en situasjon som på ingen måte bidrar til rekruttering av flere politikere.

Dette er en situasjon som på ingen måte bidrar til rekruttering av flere politikere.

Farsund Høyre vil legge til rette for økt deltakelse i lokalpolitikken ved å foreslå å endre utsendelsesrytmen for saksdokumenter fra 7 til 10 dager slik enkelte andre kommuner har. Samtidig vil vi ønske nye medlemmer velkommen til våre gruppemøter for å delta i den politiske debatten og det politiske arbeidet.

Lene Marks,

Farsund Høyre

Read Entire Article