Så mye får du i skattelette.
Publisert: 07.10.2024 07:23 | Oppdatert: 07.10.2024 09:30
Nå er enkelte nøkkeltall fra budsjettet lagt frem.
Regjeringen lover bedre råd for husholdningene, skattekutt og økonomisk vekst i Norge.
De viser blant annet til kutt i inntektsskatten. Totalt blir det kuttet 17,5 mrd. kroner i skatter og avgifter neste år.
Her er anslagene for hvor mye skattelette du kan vente deg.
- 0-100.000 kroner: 200 kroner
- 100-200.000 kroner: 2200 kroner
- 200-250.000 kroner: 1200 kroner
- 250-300.000 kroner: 400 kroner
- 300-500.000 kroner: 200 kroner
- 500-800.000 kroner: 400 kroner
- 800–1 mill. kroner: 200 kroner
- 1 mill. – 3 mill. kroner: 600 kroner i økt skatt 3 mill. og oppover: 400 kroner i økt skatt.
Tallene er basert på bruttolønn og gjennomsnittlig skattelette.
Finansdepartementet tror også at lønningene vil øke mer enn prisene. Det vil gjøre at folk flest får mer å rutte med.
– Mange kommer til å oppleve at hverdagen blir litt enklere neste år, og det er det aller viktigste for meg, sa Vedum til NRK mandag morgen.
På forhånd har det vært flere lekkasjer om statsbudsjettet. De kan du lese om her.
Ekspert: Skattekutt ikke verdt bryet
Ola Honningdal Grytten, professor ved Norges handelshøyskole, mener regjeringen bruker for mye oljepenger i neste års budsjett. Foto: Marit Hommedal / NTB
Med tanke på å få ned renten, burde statsbudsjettet for neste år vært strammere, mener økonomiprofessor Ola Honningdal Grytten.
– Det er ingen katastrofe, men det hjelper ikke med å få ned renten. Budsjettet kunne med fordel vært enda strammere, sier han.
Regjeringen vil bruke 460,1 milliarder oljekroner i statsbudsjettet.
Grytten, som er professor i økonomisk historie på Norges Handelshøyskole, mener at regjeringen burde lagt seg på et mer moderat nivå.
Han påpeker at det er en viss omfordeling i budsjettet, men at det er marginalt. Han viser blant annet til skattekuttene for dem som tjener under millionen, som professoren mener «ikke var verdt bryet».
Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Kutter flypassasjeravgift fra 85 til 60 kroner
Enkeltreiser til Europa og Norge vil få 25 kroner mindre i avgift neste år, ifølge budsjettforslaget. Foto: Javad Parsa / NTB
Regjeringen vil kutte flypassasjeravgiften for reiser til Norge og Europa med 29 prosent.
Det kommer frem av avgiftsopplegget i budsjettforslaget, som regjeringen la ut ved en feil og deretter fjernet i forrige uke.
Flypassasjeravgiften er todelt, og det er den såkalte «lave satsen» som foreslås redusert i forslaget til statsbudsjettet for neste år.
Den lave satsen gjelder på alle reiser til steder i Norge eller Europa, og er i dag på 85 kroner pr. passasjer.
Neste år foreslår regjeringen å sette den ned til 60 kroner, melder NTB.
Arnhild Aass Kristiansen
1 min
Laveste prosentvise uttak fra Oljefondet siden 2007
Regjeringen venter å bruke 2,5 prosent av Oljefondet neste år. Ikke siden 2007 har uttaksprosenten vært lavere. Da var den 2,4 prosent.
I 2018 og 2008 var den også 2,5 prosent. Men bortsett fra neste år og disse tre årene i fortid har uttaket i alle år med handlingsregelen vært høyere enn neste års plan regnet som prosent av Oljefondet.
Målt i rene kroner er oljepengebruken den høyeste noensinne.
Uttaksprosenten blir lav neste år fordi fondet har steget med over 3000 milliarder kroner bare siden årsskiftet.
Statsbudsjettets utgifter neste år vil trolig ligge i overkant av 2000 milliarder kroner.
Kjernen i handlingsregelen er å bruke 3 prosent av anslått verdi av fondet ved inngangen til budsjettåret.
Dette er i samsvar med langsiktig forventet reell avkastning. Men Finansdepartementet vurderer hvert år uttaket i forhold til hva norsk økonomi tåler av ekstra pengebruk på statsbudsjettet.
NHO: Ikke et budsjett for å få ned renten
NHOs sjeføkonom Øystein Dørum sier regjeringens forslag til statsbudsjett er ekspansivt og gjør jobben til Norges Bank om å sette ned renta vanskeligere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Regjeringens budsjettforslag gir ikke et bidrag til å få ned renten, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.
Regjeringen legger opp til en oljepengebruk på 460 milliarder kroner i neste års budsjett. I NHO er reaksjonen på nøkkeltallene som ble lagt frem mandag morgen, at den rødgrønne regjeringen ikke gjør Norges Banks jobb noe enklere.
– Budsjettet bidrar til å gi mer fart i økonomien, sier sjeføkonom Øystein Dørum til NTB.
– Dette er et litt mer ekspansivt opplegg enn det Norges Bank hadde sett for seg. Og Norges Bank varslet tre til fire rentekutt neste år. Jeg skal ikke avlyse noen av dem, men et mer ekspansivt budsjettopplegg gjør Norges Banks jobb litt vanskeligere, sier Dørum.
Andreas Brattåker Støyva
8 min
Tidenes største oljepengebruk
Regjeringen legger opp til økt oljepengebruk i 2025: 460,1 mrd. kroner. Det er tidenes største oljepengeuttak i kroner, ifølge E24.
Økonomer mener oljepengebruken vil gjøre det enda vanskeligere for Norges Bank å kutte renten før nyttår.
– Dette budsjettet vil ikke «rock the boat» med tanke på renten. Men det vil gjøre det vanskeligere å kutte renten i desember, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank til DN.
Kjetil Magne Sørenes og Sigrid Guasen
15 min
Regjeringen kutter skattene med 15.5 milliarder
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum legger mandag fram statsbudsjettet for 2025. Foto: Dan P. Neegaard
Aftenposten erfarer at de samlede skattekuttene i regjeringens skatte- og avgiftsopplegg summerer seg til 9,2 milliarder kroner neste år.
Dette er den bokførte verdien, altså virkningen direkte på 2025-budsjettet. Den påløpte effekten er et skattekutt på 15,5 milliarder kroner.
Samtidig heter det i budsjettet at "full innfaset" beløper endringene seg til 17,5 milliarder kroner. Dette er summen av nye skatte- og avgiftsendringer (5,5 milliarder) i budsjettet og virkningen av å fjerne den midlertid
Bensinavgiftene foreslås økt
Relativt sett blir det billigere med bensin neste år, siden avgiftene øker mindre enn prisveksten. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Regjeringen vil øke CO₂-avgiften på bensin med 53 øre pr. liter. Samtidig kuttes veibruksavgiften på bensin med 46 øre. I sum blir det en økning på 7 øre.
Økningen er mindre enn den anslåtte prisveksten, som er beregnet til 3 prosent neste år. Dermed vil det relativt sett bli billigere med bensin med det nye avgiftsopplegget.
I sum øker bensinavgiftene med 0,95 prosent, i forslaget til statsbudsjett for 2025.
Regjeringen foreslår å øke CO₂-avgiften på bensin fra 2,72 kroner pr. liter til 3,25 kroner pr. liter.
Samtidig vil regjeringen kutte veibruksavgiften på bensin fra 4,62 kroner pr. liter til 4,16 kroner pr. liter.
Parallelt kutter regjeringen i en annen avgift for bileiere, nemlig avgiften på trafikkforsikring for personbiler og varebiler. Den går ned med 1,22 kroner i døgnet, noe som betyr et avgiftskutt på 445 kroner i løpet av året.
Arnhild Aass Kristiansen
08:51
Økonom sår tvil om rentekutt i mars
Sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank mener oljepengebruken det er lagt opp til i statsbudsjettet, kan gjøre det mindre sannsynlig at renten vil bli satt ned i mars, som Norges Bank har signalisert de legger opp til.
– I sum er det ganske kraftig oljepengebruk og ganske ekspansiv finanspolitikk, sier Martinsen.
Vedum gir mer gass enn Norges Bank ventet
Hvis bruken av oljepenger i prosent av fastlandets økonomi øker i budsjettåret, betyr det at budsjettet bidrar til å øke farten i økonomien.
For neste år anslår Finansdepartementet at denne andelen øker med 0,5 prosentenheter.
Vedum gir gass. Fartsøkningen Vedum står for er større enn Norges Bank legger til grunn i sin ferske renteprognose for neste år.
Banken legger til grunn at andelen øker med 0,3 prosentenheter neste år. I Norges Banks prognose ligger det inn tre-fire rentekutt neste år.
Spørsmålet blir da om Vedum setter rentekuttene i fare ved å gi mer gass enn Norges Bank venter.
I år øker andelen med 0,7 prosentenheter.
Andreas Brattåker Støyva
08:32
Høyre er bekymret
– Regjeringen åpner pengekranen i en tid hvor de fleste advarer mot å gjøre nettopp det, skriver finanspolitisk talsperson og 2. nestleder i Høyre, Tina Bru.
Hennes største bekymring er at regjeringen nok en gang bruker for mye av pengene på offentlig forbruk, istedenfor tiltak som kan gi Norge flere bein å stå på fremover.
– I verste fall kan vendepunktet regjeringen har lovet oss bli utsatt igjen.
Hun mener Støre-regjeringen med pengebruken «påfører folk regninger vi kommer til å ha problemer med å betale i årene fremover».
17,5 milliarder lavere skatter og avgifter neste år
Til NRK sier finansminister Vedum at skatter og avgifter vil bli kuttet med i alt 17, 5 milliarder kroner i år. Dette vil blant annet inkludere bortfall av den ekstra arbeidsgiveravgiften på høye lønninger, kutt i momssatsen fra 25 til 15 prosent på det kommunale gebyret for vann og avløp og lettelser i inntektsskatten.
Vedum venter at økonomien vokser med 2,3 prosent
Regjeringen anslag er at veksten i norsk fastlandsøkonomi vil øke neste år, til 2,3 prosent fra 0,7 prosent i år, skriver E24.
I statsbudsjettet blir det lagt til grunn at prisveksten blir på tre prosent neste år, et tall som ble kjent allerede før helgen etter en budsjett-glipp.
Regjeringen legger seg dermed noe lavere enn SSB og Norges Bank, som har anslått en prisvekst på henholdsvis 3,3 og 3,2 prosent i året som kommer.
Ledigheten er ventet å fortsatt være på et lavt nivå. Regjeringen anslår at den vil stige til 2,2 prosent i 2025 fra 2,0 prosent i år, ifølge prognosene.
Andreas Brattåker Støyva
07:25
Slik blir budsjettdagen
Klokken 08.00: Enkelte nøkkeltall fra budsjettforslaget legges frem. Disse inkluderer anslagene for BNP, oljepengebruken, arbeidsledigheten og prisveksten.
Klokken 10.00: Statsbudsjettet legges frem
Klokken 12.30: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) møter pressen.
Andreas Brattåker Støyva
07:03
Øker avgiften på snus, vin og sukker
Snus får en avgiftsøkning på 3,1 prosent, ifølge NTB. Det tilsvarer en økning på 3,01 kroner pr. 100 gram.
Sigaretter får en avgiftsøkning på 2,9 prosent. Det tilsvarer en økning på 9,14 kroner pr. 100 gram.
Alkoholholdig drikke fra 4,7 til og med 22 prosent får en avgiftsøkning på 2,9 prosent pr. liter.
Sukkeravgiften økes med 0,28 kroner kiloen, til 9,46 kroner. Sukkeravgiften gjelder en rekke sukkerholdige produkter.
Regjeringen venter en prisvekst på 3 prosent neste år. Hvis avgiftene øker med omtrent like mye, betyr det at de er reelt sett uendret. Med forslaget vil dette være tilfellet for snus, sigaretter og alkohol.
Skattekutt for de som tjener under 1 mill.
– Med dette budsjettet vil inntektsskatten din gå litt ned om du tjener under 1 million kroner, sier Vedum til NRK.
Ifølge finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil endringene de foreslår for inntektsskatten merkes slik:
Tjener du 700.000 kroner vil du med budsjettet få 4 800 kroner lavere inntektsskatt. Det er usikkert om dette er neste år, eller sammenlignet med nivået under Solberg-regjeringen.
Tjener du 200.000 kroner vil du få rundt 10.000 kroner lavere inntektsskatt sammenlignet med nivå under Solberg-regjeringen. Ifølge en tidligere lekkasje til E24 er skattekuttet være på opptil 3.600 kroner for denne gruppen.
Tjener du nesten 1 million kroner kan du få noen hundrelapper i lettelse på inntektsskatten, ifølge Vedum.
De som tjener over 1 million kroner kan måtte betale noe mer i skatt, sier han.
Ifølge finansministeren vil regjeringen da totalt kutte 10,5 milliarder kroner sammenlignet med da Støre-regjeringen tok over i 2021.