Dette bildet fra psykologen vekket Johaug: – Veldig emosjonelt

1 month ago 44



Therese Johaugs comeback betyr også et comeback for en myteomspunnet skikkelse i norsk idrett.

 Therese Johaug fikk et skjermbilde av en mediesak om Vøringsfossen fra psykologen hennes kort tid etter at hun varslet comeback i august. Foto: Mikal Aaserud, VG
  • Mikal Emil Aaserud, VG

    Mikal Emil Aaserud, VG

Publisert: 03.10.2024 10:37 | Oppdatert: 03.10.2024 10:52

For en av de viktigste meldingene Therese Johaug (36) fikk da hun varslet sitt comeback i langrennssporet i august, var fra Britt Tajet-Foxell (74).

– Vi skal samarbeide, ja, sier Johaug til VG.

Tajet-Foxell blir bare kalt «stjernepsykologen», viser seg svært sjelden på en idrettsarena, gjør nesten aldri intervjuer, men har i mange tiår jobbet tett med blant annet Norges beste utøvere.

Tajet-Foxell bruker – for vanlige folk – spesielle metoder for å motivere og sette sine gulljagende klienter i riktig modus: Som å la dem kjenne duften av parfymen hennes eller å sende bilder av dyr.

– Hun sendte meg et bilde av dette her nå nylig etter jeg sa jeg skulle gjøre comeback, sier Johaug smilende mens hun peker på telefonen sin.

 Idrettspsykologen Brit Tajet-Foxell, her fra da de norske håndballdamene spilte OL-finale i Beijing i 2008. Foto: Helge Mikalsen / VG

Det viser bildet av Vøringsfossen VøringsfossenVøringsfossen er en av Norges mest besøkte og kjente fosser og ligger på Hardangervidda. Den har ifølge vøringsfossen.no et loddrett fall på 145 meter og totalt fall på 182 meter.. En foss som betyr noe ekstra for Johaug. Hun forklarer:

– Jeg gikk fra å være verdens beste langrennsløper, jeg hadde jo hatt min beste sesong, til at jeg i 2016 ble utestengt og i 2017 falt ned i en dyp, dyp, dyp, dyp dal da dopingdommen kom. Jeg hadde en følelse av at jeg aldri skulle komme opp igjen. Veien var så lang.

  • Høsten 2016 det ble kjent at Johaug hadde testet positivt for det forbudte stoffet clostebol etter å ha brukt en leppekrem mot en solforbrent leppe.
  • I 2017 fikk hun først en dom på 13 måneders utestengelse.
  • Men FISFISDet internasjonale ski- og snøbrettforbundet anket dommen og i CASCASIdrettens Internasjonale Voldgiftsdomstol,som har mandat til å avgjøre idrettsrelaterte tvister. ble straffen strengere. Dermed mistet Johaug to mesterskapto mesterskap Hun mistet VM i Lahti 2017 og OL i Sør-Korea i 2018..
  • Den positive dopingprøven gjorde også at hun mistet alle sine privilegier som landslagsløper.
  • Blant dem tjenestene fra Olympiatoppen, der Tajet-Foxell var tilknyttet. Johaug valgte da å hyre henne inn til «Team Johaug» under hele utestengelsesperioden.
 For Therese Johaug, som her i 2017 møtte pressen for første gang etter at hun fikk dommen på 18 måneders utestengelse. Foto: Vidar Ruud / NTB

Under utestengelsen tok altså Johaug og ektemann Nils Jakob Hoff bilveien til Bergen. Han bestemte seg for å vise Johaug den svære fossen.

– Etter det brukte jeg og Britt den fossen som et symbol på at jeg skulle begynne å klatre den lange veien opp. Bruke alle hjelperne på veien. For på toppen sto prinsen og gullmedaljen.

– Vi jobbet oss ganske langt opp i fossen det første året, men så datt vi lengre ned igjen da jeg ikke fikk gå OL. Den fossen betyr at selv om man havner så langt nede, så skal man ikke gi seg før man når toppen. En dag skulle jeg til topps.

Det klarte Johaug. De neste tre mesterskapeneneste tre mesterskapeneJohaug gikk VM i Seefeld 2019, VM i Oberstdorf 2021, og OL i Beijing 2022 etter utestengelsen og frem til hun la opp. før hun la opp i 2022 tok hun ni av ni mulige gull på distanserenn.

 Therese Johaug feirer ett av sine mange gull på medaljeseremoni under OL i Beijing i 2022. Foto: SEBASTIEN BOZON / AFP / NTB

Ettersom Johaug la opp våren 2022 har de naturligvis ikke jobbet sammen på samme måte. Derfor ble det også spesielt denne gangen da bildet av Vøringsfossen dukket opp igjen.

– Det er noe veldig emosjonelt knyttet til det. Det er noe som sitter her, sier Johaug og peker mot hjertet.

– Fossen er noe jeg har følelser for. Det er litt samme situasjon nå. Jeg har vært ute en periode, riktignok på en helt annen måte. Nå må jeg finne den veien og klatre opp til toppen igjen. Ta et steg av gangen. Være forberedt på å gå noen trappetrinn ned og forstå at ikke alt kan bli som man har sett for seg.

Foxell får en helt spesiell oppgave i to viktige deler av sesongen.

– Det viktigste er sesongstarten og mesterskap, sier Johaug, vel vitende om at de fleste øyne kommer til å være rettet mot henne og det hun presterer.

– Hun får meg til å komme i rett sinnsstemning. Vi har jobbet sammen siden 2009, vi har en historie sammen, og både hun og jeg vet hvilke knapper jeg må trykke på for å få meg i rett modus.

Det hører med til historien at da Johaug i 2018 returnerte til landslaget etter å ha sonet dopingdommen, var ikke Tajet-Foxell knyttet til langrennslandslaget som lag lengre.

I sin egen biografi la ikke Johaug skjul på at hun mislikte akkurat det og kalte det «et stort tap for laget».

Johaug hevder i boken at savnet etter Tajet-Foxell var stort under VM i Oberstdorf i 2021, der Norge hadde et antatt svakere lag enn Sverige på stafetten.

«Jeg merket imidlertid savnet av Britt enda mer enn VM i Seefeld, kanskje fordi vi hadde et ferskere lag. Budskapet fra trenerne var kort og godt at vi skulle gå ut og ha det gøy neste dag. Jeg syntes det ble for enkelt, og mente vi måtte legge en plan for hvordan vi skulle agere ut fra ulike scenarioer», heter det i boken.

I dag sier landslagslege Ove Feragen til VG at Tajet-Foxell fortsatt ikke er involvert i damelandslaget på lagsnivå.

– Men hun er en del av Olympiatoppen og vi har hatt henne tilgjengelig via deres helseavdeling som vi samarbeider tett med, for eksempel opp mot enkeltutøvere som har ønsket dialog rundt prestasjonspsykologi, sier han.

Han kan ikke kommentere om enkeltutøvere benytter seg av Tajet-Foxells tjenester.

Johaug sier på sin side at hun ikke vet nøyaktig hvorfor psykologen plutselig var ute av landslaget for noen år tilbake.

– Du har skrevet at hun var viktig i lagprosesser, som inn mot stafetter i mesterskap, håper du Tajet-Foxell blir brukt av landslaget i Trondheim-VM også, der presset på Norge blir enormt?

– Jeg synes i hvert fall de prosessene vi hadde tidligere med Britt var fantastiske. Det betydde enormt mye for meg da jeg var ung. Nå er jo damelaget også ganske ungt og uten så mye erfaring. Den gangen var jeg helt ny, jeg hadde ikke gått mesterskap, hadde ikke prestert som de andre store profilene.

– Men de lagprosessene gjorde at jeg stilte på startstreken og hadde mye mer selvtillit og trygghet, fordi jeg visste av lagvenninnene mine satte pris på de egenskapene jeg hadde og det jeg kunne bidra med i stafetten.

– Men skal det skje så må de andre på laget være åpne for det?

– Ja, da må eventuelt alle være åpne for det. Som utøver kan du ikke gå til en idrettspsykolog og tenke dette gidder jeg ikke bruke tiden min på og tenke at «dette er bare piss», liksom. Da fungerer det ikke. Alt handler om innstillingen din og måten du snakker til deg selv på.

Read Entire Article