For to år siden etablerte regjeringen en nullvisjon mot drukning i Norge. Nå som sommeren virkelig er kommet i store deler av landet, kjemper organisasjonene om oppmerksomheten.
For så lenge drukningsdøden fortsetter, ønsker de å hjelpe folk med de enkleste grepene mot ulykker.
Selv om det var en nedgang i antall omkomne i første halvår.
Skadeforebyggende forum mener ett av grepene foreldre bør ta, er å kle barna i fargerikt badetøy.
– Tenk tilbake på 80-tallet og markeringstusj, og velg det knæsjeste. Neongult, oransje, rosa og limegrønt. Her er det bare å gå all in, sier skadeforebygger Tina Hveem Vislie.
Tina Hveem Vislie, skadeforebygger i Skafor, i en knæsj trøye.
Foto: Pernille MünsterHar testet ulike farger
Blått, hvitt eller mørkt badetøy, er nemlig vanskeligere å se under vann
– Foreldre tenker kanskje at barna skal få noe pent og dust og sånn, men mange barn trekkes jo mot alle disse sterke fargene. Så hvis det er én gang du skal la de velge noe ordentlig knæsjt, så er det på badetøyet.
– Hvor avgjørende kan fargen på badetøyet være?
– Hvis ulykken først er ute, så står det jo om sekunder for å finne et barn som er under vann. Da er det viktig å kunne spotte dem så raskt som mulig. Men det er jo bare et substitutt, for det aller viktigste er at noen ser at de forsvinner.
Den amerikanske organisasjonen Alive Solutions har testet disse fargene under vann, for å se hvor godt de synes. De testet i både innsjø, hav og basseng.
– Da var det neonfargene som sto fram. Det sa livreddere også, som er ute og ser etter folk under vann, sier Vislie.
Over halvering
I første halvår døde 15 personer i drukningsulykker i Norge, ifølge Redningsselskapet.
På samme tidspunkt i fjor var antallet 41.
– Årets tall er det laveste vi har registrert. Vi håper denne utviklingen fortsetter gjennom sommeren, sier Tanja Krangnes, fagsjef i Redningsselskapet.
- 10 av de 15 drukningsulykkene skjedde fra fritidsbåt. Av disse omkom én person fra kajakk og én fra kano. Fire personer druknet etter fall fra land, og én person omkom fra et næringsfartøy.
- 13 menn og 2 kvinner er blant de som mistet livet. Av disse var 10 eldre enn 60 år. Ingen av dem var barn.
Redningsselskapet har ingen forklaring på nedgangen, og sier det kan være en tilfeldig variasjon.
Samtidig har våren og forsommeren vært preget av kjøligere vær i store deler av landet, og færre bade- og båtdager, som redusere eksponering og risiko.
– Vi må ikke slå oss til ro nå. Juli og august er vanligvis de mest ulykkesutsatte månedene, sier Krangnes.
Advarer menn
Vanligvis mister rundt 90 mennesker livet som følge av drukning i Norge. I 2024 var det for første gang flere som døde av drukning, enn i trafikken.
Flertallet som dør, er menn.
– Vi ser at menn både undervurderer farene og overvurderer egne ferdigheter. Det er en farlig kombinasjon. Å tenke «skal bare» eller «det er ikke så farlig», er holdninger vi må få endret, sier Mia Bergmann, daglig leder i Flyte.
Og så er menn mer tilbøyelige til å kombinere alkohol med båtliv. Noe som kan ta liv.
– Mange av drukningsulykkene i Norge skyldes fall fra båt eller land, og i mange av disse er alkohol eller manglende bruk av flytevest en faktor, sier Bergmann.
Det kan være vanskelig å holde kontroll på barna på en travel strand, som denne på Gran Canaria.
Foto: ReutersLegg bort mobilen
Tina Hveem Vislie i Skafor understreker at selv om fargen på badetøyet er viktig, kan ikke neongule badeshortser bli en sovepute for foreldrene. De må fortsatt holde seg våkne på stranda.
– Dere er også opptatt av at foreldre må legge vekk mobilen?
– Ja, det er superviktig. Og hvis man er mange voksne, så er det lurt å ha én dedikert badevakt. For det er gjerne sånn at hvis alle følger med, så følger ingen med.
– Bør også voksne ta et grep når det gjelder badetøy?
– Det kan være lurt. Både hvis man er uheldig og havner i en ulykke, men også hvis barnet forsvinner og ikke finner igjen foreldrene sine, for eksempel på en fullpakket strand eller badeplass.
– Da kan det være greit at man har på seg noe knæsjt, eller tar på seg den fineste solhatten du kjøpte på Sydentur for ti år siden, som du kanskje ikke har turt å bruke før.
Publisert 09.07.2025, kl. 12.52