Det vil være meningsløst å sende barn flere mil feil vei

3 days ago 10



Jeg får til stadighet høre fra motstanderne av kommunesammenslåingen at «nå kan du angre», når rådmann og hans stab trekker opp nye kaniner fra hatten. Heldigvis har det enda ikke kommet så langt at disse har enevelde, så det finnes fremdeles et håp om å kunne sette sin lit til de folkevalgte.

Den som med æren i behold kan fortelle meg at de synes BDO har gjort et godt stykke arbeid når de mener det mest økonomiske, fremtidsrettede, praktiske og beste for barna vil være å legge ned Laudal skole og barnehage til fordel for Bjelland, vil jeg gjerne dele en kaffekopp med og tilby en realitetsorientering, skriver forfatteren. På bildet representanter fra FAU og SU ved Laudal skole, som de vil kjempe for. Foto: JARLE R. MARTINSEN

Jeg stod ikke på barrikadene mot kommunesammenslåing, selv om jeg trivdes godt som innbygger i Marnardal kommune. Jeg forstår at det er noe som heter stordriftsfordeler, og at en stor kommune muligens har flere oppsider enn det mange små ville hatt.

Når jeg nå ser på utviklingen i sakskartet til kommunen, kan jeg innimellom kjenne på at jeg angrer, til tross for at jeg fortsatt griper etter troen på at de folkevalgte fremdeles ønsker å gjøre det beste for hele kommunen. De har jo tross alt gitt oss noen løfter vi valgte dem inn på, senest for et års tid siden.

De folkevalgte har fått en vanskelig oppgave, der det tilsynelatende skal opprettholdes en svulstig stab med til dels høye lønninger, samtidig som det skal kjempes for å unngå å havne på ROBEK-listen. Når det også er slik at det finnes mange budsjetter, og merforbruk på noen enkelt kan dekkes opp ved å kutte i andre, er det klart at det er lett å søke etter de enkleste løsningene, selv om disse til syvende og sist går ut over oss stakkars innbyggere.

Reiser seg i protest mot skoletrussel

For å fraskrive seg noe ansvar valgte forrige kommunestyre å engasjere BDO til å vurdere skole- og barnehagestrukturen i kommunen. Da slapp de tross alt å bli syndebukker selv. Jeg har såpass tiltro til de folkevalgte, at jeg innbiller meg at de måtte ha tatt en avgjørelse basert på en kombinasjon av fakta, prognoser og sunn fornuft basert på lokalkunnskap. Ved å engasjere BDO kunne de derimot sette strek over nettopp sunn fornuft og til dels også fakta, og heller kun basere seg på prognoser, google maps, og det som kan minne om en teoretisk oppsummering av saksfremstillingen ved hjelp av ChatGPT.

Det vil være meningsløst å sende barn flere mil feil vei.

Allerede i 2016 foreslo rådmannen i daværende Marnardal kommune å samle kommunens tre barneskoler på Laudal. Hva som lå til grunn for dette vet jeg ikke, men jeg vil kanskje tro at fakta, prognoser og sunn fornuft var en del av det. Fakta fordi det om en liker det eller ei, muligens er i overkant med tre barneskoler på det gjeldende elevtallet, prognoser fordi elevtallet i hele kommunen vil bli lavere, og sunn fornuft fordi de sannsynligvis så at å sentralisere en barneskole midt i kommunen var mest hensiktsmessig både med tanke på alle barns beste, og med tanke på at Laudal skole er den eneste skolen i hele kommunen som blant annet er direkte tilknyttet en egen svømmehall. Den er også av en størrelse som nok har plass til flere elever, og ved behov er det også nok plass rundt skolen til en eventuell utvidelse.

Mer sunn fornuft kan være:

  • Rekruttering av ansatte er enklere lengre ned i kommunen, og kvaliteten på de som ønsker å jobbe på skolen vil jo være høyere jo mer sentralt den er plassert.

  • Laudal er den skolekretsen i gamle Marnardal som faktisk har en befolkningsøkning. Dette er også på grensen til å være fakta om en ser på hele nåværende Lindesnes.

  • Næringslivet blir større jo lengre ned i kommunen en kommer. Det betyr at det er sannsynlig at innbyggere i den nordlige delen av kommunen trekker sørover for å komme seg på jobb. Det er ytterst få foresatte som daglig trekker nordover. Dette er et poeng når en skal tenke på at det faktisk også er foresatte som må forholde seg til å levere barn i barnehage m.m. Majoriteten av disse vil måtte kjøre mange mil ekstra hver eneste dag, feil vei, for å hente og levere, dersom en skal la ChatGPT legge føringer på hvilke skoler som bør bestå kun ut ifra ren teori.

Dette igjen går ut over det som kommunen er nødt til å la veie veldig tungt; barnets beste.

Som en som selv har gått på, og sogner til Laudal, vil jeg selvfølgelig aller helst ønske at skolen består. Den er viktig for vår identitet, og den er viktig for bygda. Men, dette gjelder også i de andre skolekretsene, og noen tapere vil det nok bli. Derfor er jeg tilbøyelig til å påstå at jeg i ytterste konsekvens er villig til å tape Laudal, men kun på premisset at Bjelland ikke er et alternativ. Det vil være meningsløst å sende barn flere mil feil vei til der det ikke er et stort miljø fra før, er få eller ingen arbeidsplasser og heller ikke nok plass til alle barna som da må brytes opp fra det fine miljøet de har og sendes dels til Bjelland, og resten til Øyslebø. Til og med ChatGPT-en fra BDO har klart å se at det finnes ulemper med å sende barna til Bjelland, men nuller disse ulempene ut med å si at «de påvirker ikke vår anbefaling». Jeg har hørt at Øyslebø skole bør kunne være i stand til å ta imot alle elever, og å sentralisere skolene til en stor enhet på Øyslebø med et mye bedre tilbud både sosialt og faglig må jo være et mye bedre alternativ enn å kutte ut en skole til fordel for en skole som i realitetene er dårligere stilt med tanke på det meste, enn den skolen vi allerede har.

Til og med ChatGPT-en fra BDO har klart å se at det finnes ulemper med å sende barna til Bjelland, men nuller disse ulempene ut med å si at «de påvirker ikke vår anbefaling».

Den som med æren i behold kan fortelle meg at de synes BDO har gjort et godt stykke arbeid når de mener det mest økonomiske, fremtidsrettede, praktiske og beste for barna vil være å legge ned Laudal skole og barnehage til fordel for Bjelland, vil jeg gjerne dele en kaffekopp med og tilby en realitetsorientering. Eventuelt kan dere forkaste rapporten fra BDO, nekte å betale regningen og øremerke disse pengene til oppvekst, i et håp om å gjenopprette noe av den skjøre tilliten dere en gang hadde hos marnardølene.

Read Entire Article