AFTENBLADET MENER: Når politiet mangler ressurser til etterforskning av mishandling og vold i nære relasjoner, må det ikke skapes et inntrykk av at noens rettssikkerhet er viktigere enn andres.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.
Aftenbladet har denne uken skrevet om hvordan flere uavhengige kilder har fortalt at etterforskningen av straffesaken mot Gjert Ingebrigtsen har fått spesialbehandling i Sør-Vest politidistrikt.
Særbehandlingen har bestått i at det er hentet inn tung kompetanse innen etterforskningsledelse og avhør fra felles etterforskningsenhet, som vanligvis ikke arbeider med mishandling i nære relasjoner.
Ifølge disse kildene er det samtidig flere andre saker som omhandler mishandling og vold i nære relasjoner som ikke får samme prioritet. Flere av disse er langt mer alvorlige og har et like godt oppklaringspotensial.
I Sør-Vest politidistrikt har det vært en stor økning av anmeldelser for mishandling i nære relasjoner hittil, sammenlignet med 2023, etter to år med nedgang.
Oppklaringsprosenten for disse sakene har sunket i Rogaland, til under det nasjonale nivået. Så langt i år er oppklaringsprosenten på 25,8. I både 2018 og 2019 var den over 30 prosent.
Riksadvokaten sendte ut et rundskriv på denne tiden i fjor. Der heter det at saker som handler om mishandling og vold i nære relasjoner skal prioriteres i politiet.
Påtaleleder i geografisk driftsenhet Jæren, Sandnes og Dalane, politiinspektør Terese Braut Våge, fortalte at det ikke er nok ressurser til arbeidsmengden i disse sakene.
Politiansatte som jobber med disse sakene, ble intervjuet av statsadvokatene i fjor. De pekte, ifølge rapporten, på utfordringer som mangel på etterforskere, lav kompetanse på avhør i denne typen saker, varierende interesse og manglende kunnskap om fagfeltet.
Det handler også om en generell mangel på etterforskere i politiet, og om prioriteringer innenfor den enkelte politienheten.
Ingebrigtsen-saken er selvfølgelig kompleks, i og med at det er mange involverte og flere fornærmede. Men det gjelder også for mange andre saker.
At saker som Ingebrigtsen-saken, og også siktelsene mot kronprinsesse Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby, setter søkelys på vold i nære relasjoner, kan være positivt og få flere til å tørre å stå fram. Følgene av denne volden kan i verste fall være fatale.
Samtidig er det svært viktig at oppmerksomheten rundt en bestemt sak fordi den handler om noen som er mer kjent enn andre, ikke fører til at den blir prioritert foran noen andre. Og at det ikke skapes en situasjon der det er forskjell på folks rettssikkerhet.
Publisert:
Publisert: 28. november 2024 21:51