Det kommer mange kongelige til Geiranger, men politiet er mest bekymret for noe helt annet

1 month ago 19



Med flere kongelige og enda flere journalister på besøk i Geiranger er politiet ekstra forberedt i dagene før bryllupet.

Tony André Gjerde er tjenestestedsleder for politiet i Sykkylven og Stranda. Foto: Siri Øverland Eriksen

Publisert: 28.08.2024 15:36

Kortversjonen

På beredskapssenteret i Geiranger gjøres det klart.

Bygda som daglig er vant med 15.000 besøkende i sommerhalvåret har nok ikke hatt besøk av hundretalls journalister og fotografer i tillegg. Og ikke så mange kongelige på et sted.

Lørdag 31. august smis prinsesse Märtha Louise (52) og Durek Verrett (49) i hymens lenker i Geiranger.

Tjenestestedsleder for politiet i Sykkylven og Stranda, Tony André Gjerde, sier onsdag ettermiddag at de er godt forberedt.

– Vi har i lang tid planlagt dette arrangementet. Vårt oppdrag knytter seg først og fremst til gjester som har krav på beskyttelse. Samtidig vil vår oppgave være å ta vare på de andre som er, sier Gjerde.

Bekymret for trafikkavvikling

Han ønsker ikke å si hvor mange politifolk vil være på jobb, men sier det er snakk om nok ressurser.

– Vi forventer en del folk i helgen. Vi er vant til mye folk i Geiranger om sommeren. Hvis det kommer mye folk til helgen, så kan det dukke opp trafikale utforringer, men vi har planlagt for det og kommer til å gjøre det vi skal for at trafikken skal flyte.

– Hvordan ser dere på dette?

– Vi har planlagt godt og vi er klare for dette arrangementet?

– Hva er det mest kritiske punktet i denne operasjonen?

– Det kan være en del tilreisende i helgen. Og det er kun en vei gjennom Geiranger. Så hvis det blir utfordringer knyttet til det trafikale, så er det dette publikum først og fremst publikum vil merke. Vi oppfordrer alle tilreisende til å beregne god tid hvis de skal til Geiranger denne helgen, svarer Gjerde.

– Luftrommet er stengt over Geiranger denne helgen. Hvordan skal dere sikre at det ikke kommer folk og tar bilder med drone?

– Det er ivaretatt av våre folk. Vi har en plan for det.

Ekstraordinært

– Hvordan vil lokalbefolkningen og tilreisende merke at det er et stort arrangement her denne helgen?

– Det vil kunne være noen restriksjoner med tanke på det trafikale. Det kan bli korte stengninger av veier og manuell dirigering. Og det vil trolig være en del folk i sentrumsområdet. Vi venter også en del trafikk i sjøen.

Det kommer et digert cruiseskip til Geiranger fredag med rundt 3000 passasjerer. Kongeskipet skal også ligge i sjøen. I tillegg kommer turistbåter og brudefølgets to innleide båter.

– Hva kan du si om midlertidig bevæpning her denne helgen?

– Dette er et forebyggende tiltak for å sikre rask respons hvis det skal behov for det.

– Hvordan vil du beskrive denne operasjonen?

– Dette her er et ekstraordinært oppdrag for politiet i Møre og Romsdal. Vi har planlagt godt for det og har en god plan for å gjennomføre det på en god måte.

Read Entire Article