Det kan rakne for Putin. Det er jo ikke Ukraina som er farlig for Russland, det er Putin selv.

1 month ago 19



Det er ikke risikofritt, selv ikke for en skruppelløs diktator, å tvangssende tenåringer til slagmarken.

Foto: Per Kristian Aale / Aftenposten

Publisert: 30.08.2024 08:45

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Når skolegangen er over, drar russiske tenåringer i det militære. Det er ikke noe nytt. Verneplikten har vært der i alle år. Det nye er at 17- og 18-åringer sendes direkte i krigen etter bare noen ukers mangelfull opptrening. Ikke alle kommer hjem igjen.

– Jeg er virkelig redd, sa Anastasia (47) til Aftenpostens korrespondent i Seiersparken i Moskva. Hun har en sønn på 17 som går det siste året på skolen og etterpå skal ut i verneplikt.

Krigen pågår ikke lenger bare øst i Ukraina, men siden starten av måneden også i Kursk i Russland. President Vladimir Putin kan ikke tåle å tape på noen av disse frontene.

Helst vil han føre krigen med frivillige soldater som får godt betalt. Men det er grenser for hvor mange gutter og menn det er mulig å mobilisere på denne måten. Tapstallene forverrer seg og blir stadig vanskeligere å dysse ned. Amerikansk etterretning anslo i uken som gikk at nær 300.000 russere er blitt drept eller skadet.

Særlig den langsomme fremrykkingen i Donbas skjer med enorme tap av menneskeliv. Små klynger av soldater sendes opp av skyttergravene for å finne ukrainske forsvarsstillinger. Nettet er fullt av videoer som viser hvordan de blir drept. Men Russland har flere å kaste frem.

De ser stort på det i Kreml, men krigen har også en hjemmefront. Titusener av familier har fått en sønn eller pappa hjemsendt i kiste. De etterlatte får penger og lov til å sørge, men ikke rett til å kritisere landets militære og politiske ledelse. Små grupperinger av kvinner som vil ha sønner og ektemenn hjem fra Ukraina, er blitt listeført som «utenlandske agenter» og kan straffes med fengsel.

Protestene fortsetter likevel. «Drep ikke barna våre», lyder bønnen på en av videoene som nå spres på sosiale medier.

Vladimir Putin kan raskt stoppe krigen og blodbadet hvis han vil, men han gjør det ikke. Han har investert all sin politiske og personlige prestisje i å vinne krigen og bringe Ukraina under en form for kontroll.

Det som kommer av meningsmålinger fra Russland, skal tas med kjempestore klyper salt. Men fortsatt virker det klart at Putin har store deler av folket på sin side. Han spiller på sterke, patriotiske strenger og har hittil åpenbart fått mange med seg i troen på at «den militære spesialoperasjonen» er helt nødvendig og at Russland er nødt til å vinne den.

Men dette kan rakne. For det er ikke Ukraina eller Vesten som bringer ulykke over Russlands folk. Det er det Vladimir Putin som gjør.

Read Entire Article