Det idrettsutøverne kan lære av influencerne

1 month ago 31



Det holder ikke lenger å prestere på ski. Idrettsutøverne må gi oss, publikum og fansen, en grunn til å bry oss om dem.

 Max SocialJOBBER MED SOME: «Vi leter etter kjente ansikter vi faktisk bryr oss om. Sånn er det for idretten, nyhetskanalene, nærbutikken og dessverre også politikken», skriver Vilde Kristine Darvik. Foto: Max Social
fredag 4. oktober kl. 15:31

Sponsorkrise

Dette har skjedd

  1. Therese Johaug mener utøvere og forbund må ta enda større ansvar i en tid der langrenn trenger enda mer synlighet i kamp mot andre idretter.
  2. Utspillet hennes kommer som følge av at Norges Skiforbund langrenn i 2025 mister to svært viktige sponsorer, som begge genererer totalt 17 millioner i inntekter.
  3. Johaug oppfordrer utøvere til å dele mer av seg selv, både opp- og nedturer, for å holde sporten populær.
  4. Heidi Weng føler at hun er flink til å gi av seg selv, spesielt etter skirenn. – Men jeg føler det ikke er helt meg å dele noe hele tiden. Jeg liker å prate i intervju etter skirenn. Der har jeg mye å gi. Men jeg er litt introvert, sier Weng til VG.
  5. En sponsorsjef mener langrenn må forstå at de har havnet bak i kampen om oppmerksomheten og erkjenner at de liker utøvere som er mer synlige i sosiale medier.
VILDE KRISTINE DARVIK

Kreativ leder i Max Social

Det overrasker meg ikke at langrennssporten mister sponsorer.

Idretten har knapt noen profiler igjen som folk bryr seg om, og sponsorpakkene deres inneholder lite kreativt innhold som gir noe tilbake til publikum.

Det holder ikke å bare være god på ski; du må gi oss en grunn til å heie på deg utover ferdigheter i skisporet. Vi forventer verdi for den tiden og interessen vi investerer, og konkurransen om publikums engasjement har aldri vært tøffere.

 Herman Tinius Folvik / VGMÅ GI MER: « Det holder ikke lenger å være god i skisporet – utøverne må også være gode på å bygge relasjoner til publikum», skriver Vilde Kristine Darvik. Foto: Herman Tinius Folvik / VG

Dette gjelder nå i alle bransjer: Vi leter etter kjente ansikter vi faktisk bryr oss om. Sånn er det for idretten, nyhetskanalene, nærbutikken (noen på TikTok har virkelig nailet dette) og dessverre også politikken.

For å få oppmerksomhet og treffe dagens knallkrevende publikum, må man bygge tillit gjennom profiler man kjenner igjen i feeden, bryr seg om gjennom sterke historier og ikke minst stoler på.

Det handler om mer enn bare synlighet – det handler om å skape relasjoner som varer. Nå skal ikke dette handle om politikk, men hvis norske politikere snart ikke forstår verdien av profiler, vil det gå riktig ille med oss.

De som klarer å bygge sterke profiler, er de som vil få velgere, sponsorpenger og klikk.

 Terje Pedersen / NTBANNET SYN PÅ DET: Heidi Weng føler at hun er flink til å gi av seg selv, spesielt etter skirenn.– Men jeg føler det ikke er helt meg å dele noe hele tiden. Jeg liker å prate i intervju etter skirenn. Der har jeg mye å gi. Men jeg er litt introvert, sier Weng til VG. Foto: Terje Pedersen / NTB

Therese Johaug er inne på noe viktig når hun sier: «Vi må gå i oss selv» og henviser til at langrennsutøvere må gi mer av seg selv til sponsorene. Og hun har helt rett, men det er å starte i feil ende å tro at det bare er sponsorene som må få en større del av hjertet til langrennsløperne.

De må faktisk gi oss, publikum og fansen, en grunn til å bry oss om dem.

Det er ikke lenger nok å prestere på ski – vi må kjenne dem som mennesker.

Og dette er beinhardt, men de må være personlige (kanskje til og med private), sårbare og morsomme – de må få oss til å le og gråte.

Når de kjemper seg i mål, skal vi kunne rope: «Hun der har gått gjennom både ditten og datten, og nå sklir hun inn i mål, sterk som aldri før – fy faen som vi heier på deg!».

Hva tenker du?Bør idrettsutøvere være mer aktive på sosiale medier?aJa, mye lettere å bli engasjert når man kommer litt tettere på.bJeg vet ikke helt.cNei, de trenger ikke det.

Før var det bare i min bransje, influencerbransjen, at profilbygging var den største verdien

Men nå må idrettsutøvere, nyhetsankere og politikere gjennom det samme nåløyet som influencere.

De må jobbe for oppmerksomheten, og de må skape et bånd til publikum som er ekte og meningsfullt. Den jobben er ikke like enkel for alle.

For eksempel er min profesjonelle vurdering at Jonas Gahr Støre ikke klarer dette, mens Simen Velle mestrer det.

Og det er jo ganske tragisk at fremtidens retning kan bli avhengig av sjarm og TikTok-ferdigheter.

 Terje Pedersen / NTBKJENT PROFIL: «Nå må idrettsutøvere, nyhetsankere og politikere gjennom det samme nåløyet som influencere», skriver Vilde Kristine Darvik. Hun mener Simen Velle er blant dem som har klart det. Foto: Terje Pedersen / NTB

Heidi Weng har også kastet seg inn i debatten, og peker på pressen som hovedproblemet for at idrettsstjernene ikke byr mer på seg selv.

– Nå er det om å gjøre å skryte av andre idretter og om å gjøre å rakke ned på langrenn, av en eller annen merkelig grunn. «Jeg vet ikke hva vi har gjort feil. Er vi ikke hyggelige nok?», sier Heidi Weng til VG-journalisten.

Hun sier også at hun er introvert og ikke ønsker å dele så mye av seg selv utenom sporten. Jeg skjønner at ikke alle vil være i rampelyset 24/7, men realiteten er dessverre at det man i dette gamet. Det er ingen menneskerett å være langrennsstjerne, men hvis det er drømmen din, så må du faktisk gjøre det som skal til.

Vi bruker timesvis på sosiale medier og tankeløs scrolling, men vi gir ikke oppmerksomheten vår bort gratis.

Å få oppmerksomhet er vanskelig nok for en stor influencer, så tenk hvor tøft det er for et dølt brand som en bank eller matvarebutikk.

Da må du virkelig steppe up gamet og gi publikum en grunn til å bruke tid på deg. Det er ikke lenger nok med en logo på en drakt eller å skrive «spis mer fisk» under et tvunget smil fra Marit Bjørgen.

Gi meg en historie å bry meg om, så skal jeg spise fisk jeg altså.

Langrennssporten har to utfordringer. For det første må reklamepakkene deres gi ekte verdi til sponsorene. For det andre må utøverne bli mer interessante. Det holder ikke lenger å være god i skisporet – utøverne må også være gode på å bygge relasjoner til publikum.

Jeg vet at det ikke er rettferdig, men det er realiteten.

Så ja, fint du er god på ski, men hvordan lager du en engasjerende GRWM?.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article