Det har ikke skjedd på over 20 år: Nå begynner unge å røyke sigaretter igjen

1 month ago 43



Nye tall:

I mange tiår har antall røykere stupt. Ungdomsgenerasjonen nå har ikke opplevd advarsler og kreftfare på samme måte. Nå røyker unge igjen.

 Torleif Hamre / Helge Birk Knudsen / TV 2. Statistikk: SSB
FLERE DAGLIGRØYKERE: Etter flere tiår med nedgang i tallet på røykere, snur trenden blant unge menn. Foto: Torleif Hamre / Helge Birk Knudsen / TV 2. Statistikk: SSB

Publisert 23.08.2024 18:24

Foreldre som kjederøyker sigaretter i bilen med småbarn i baksetet er utenkelig i dag, men ikke når man går langt nok tilbake i tid.  

Sigarettrøyking signaliserte velstand, frihet og selvstendighet for den barske mann og den frigjorte kvinne. Ja, i reklame ble sigarettrøykeren fremstilt som sterk, og sunn. 

 Nasjonalbiblioteket
STAUS: En gang innebar et spennende liv røyking av sigaretter, ifølge reklamen. Foto: Nasjonalbiblioteket

Helt frem til år 2000 røykte hver tredje nordmann sigaretter på daglig basis, men med økt kunnskap om helsefølger som hjerte- og karsykdommer og kreft skulle dette forandre seg. 

Trenden snur

Røyking gikk fra høystatus til lavstatus. Med kampanjer og advarsler, og senere forbud mot å røyke innendørs og forbud mot synlighet av sigarettpakkene i butikkene, stupte tallet på røykere nærmest loddrett.

Frem til nå.  

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at trenden for unge menn mellom 16 og 24 år har snudd. Etter 2020 flatet tallet ut, og viste en svak økning mot 2022. 

 Mathias Kleiveland / TV 2
ØKNING: Unge menn har snudd trenden og røyker mer enn for et par år siden. Foto: Mathias Kleiveland / TV 2

Når tallet for 2023 nå foreligger, viser dette en dobling fra året før. Fire prosent i denne gruppen er nå dagligrøykere. Det er ikke mange sammenlignet med slik det var, men det er en vekst av røykere man ikke har sett på flere tiår. 

– Vi frykter en fremtid der man opplever at røyking er kult igjen. 

 Astrid Hexeberg / TV 2
UVENTET: Økningen i dagligrøyking hos unge overrasker generalsekretæren i Kreftforeningen. Foto: Astrid Hexeberg / TV 2

– Vi er bekymret for at unge synes at røyking er kult. Lenge så det ut til at dagligrøykingen var i ferd med å forsvinne, men nå har det skjedd noe uventet når dagligrøykingen har økt, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.  

Generasjon uten erfaring

 Forsker Rikke Tokle ved NOVA/OsloMet Foto: OsloMet
HUSKER IKKE RØYKINGEN: Forsker Rikke Tokle ved NOVA/OsloMet Foto: OsloMet

Ekspertene vet ikke noe sikkert om hva som er årsaken til at dette skjer nå, men peker på at dette er en generasjon som ikke var med på sigarettens nedtur. 

– En forklaring kan være at dagens unge verken har erfart røyking som allment, dagligrøykingens statusfall eller antirøykekampanjer gjennom oppveksten, sier Rikke Tokle, forsker ved Seksjon for ungdomsforskning i NOVA/OsloMet.   

Også forsker ved Folkehelseinstituttet, Tord Finne Vedøy, mener en forklaring kan ligge i at dette er en generasjon som ikke i samme grad levde med advarslene, og at dette fremdeles er et lovlig produkt man får kjøpt i butikker og kiosker.

– Det er godt mulig at ungdom i dag i mindre grad har opplevd de personlige følgeskadene av røyking, eller at de ikke på samme måte har blitt eksponert for andres røyking, sier Vedøy.    

Røyking og reality: – Vanskelig å unngå

Mørketall

I tillegg til gruppen som oppgir at de røyker daglig, kommer de som røyker «av og til». Denne gruppen er langt større, og er også voksende, ifølge statistikken. 

 FHI / SSB
STIPLET LINJE: Nesten hver femte blant unge menn røyker av og til. Foto: FHI / SSB

Blant unge har andelen som røyker i lang tid ligget på rundt 10 til 15 prosent, men de siste ti årene, har tallet på av-og-til-røykere blant unge menn krøpet opp mot 20 prosent. Noen av de kan være skjulte dagligrøykere.

 Sveinung Kyte / TV 2
MØRKETALL: Det kan være flere unge dagligrøykere en det som kommer frem i statistikken. Seniorforsker Tord Vedøy i FHI. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

– En mulighet kan være at unge voksne svarer at de røyker av og til i stedet for daglig, fordi samfunnet har fått et stadig mørkere syn på røyking, sier forsker ved FHI, Tord Vedøy.  

Kreftforeningen mener utviklingen vil føre til flere dødsfall. 

Smugling øker

– Kreftregisteret anslår at 400 av 2010-kullet vil få lungekreft som følge av røyking. Dette gjelder for bare ett kull og viser hvor store konsekvensene vil være om vi ikke tar grep, sier Stenstadvold Ross. 

Det er vanskeligere å lese noe ut av salgsstatistikk i Norge, fordi over 40 prosent av sigarettene som konsumeres er kjøpt i utlandet, eller smuglet inn i landet. 

Når røyking i befolkningen totalt går ned, skulle man også tro at sigarettsmugling inn til Norge reduseres i takt med det. 

Men tall fra Tolletaten kan tyde på det motsatte. Beslagene de siste årene har vært økende. 

 Mathias Kleiveland / TV 2
SMUGLES: Over 40 prosent av sigarettene er kjøpt i utlandet eller smuglet inn i landet. Foto: Mathias Kleiveland / TV 2

Forbud?

I 2021 ble det avslørt 3629 forsøk på ulovlig innførsel av sigaretter. I fjor var det tilsvarende tallet 6429. I alt 7,8 millioner sigaretter ble beslaglagt. Hvor stor andel dette er av det som faktisk smugles inn i Norge, er vanskelig å si, men trolig bare noen prosenter. 

I Sverige har man innført forbud mot røyking der folk naturlig samles, som på idrettsarrangementer, holdeplasser og badestrender. I Norge vurderes liknende forbud, men her er tallet på røykere høyere og det er vanskeligere å gjennomføre strenge tiltak. 

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Usman Ahmad Mushtaq, sier regjeringen er bekymret for utviklingen. 

 Chrisrémy Berrefjord / TV 2
TALLENE BEKYMRER: Regjeringen ønsker et tobakksfritt samfunn, men vil ikke forby sigaretter. Her statssekretær Usman Mushtaq, Ap. Foto: Chrisrémy Berrefjord / TV 2

– Regjeringen har en ambisjon om en tobakksfri generasjon og har lansert flere tiltak for å oppnå dette, sier han.  

Verken politikere eller eksperter tar til orde for et totalforbud mot sigaretter. 

– Dette er både en politisk-filosofisk debatt om hva myndighetene skal bestemme og en mer praktisk debatt om hva et totalforbud faktisk oppnår. Som på rusmiddelfeltet vil det dukke opp andre problemer og kostnader som må håndteres. Størrelsen på disse kan være betydelige, sier forsker Tord Finnøy. 

Selv ikke kreftforeningen ønsker et salgsforbud nå. 

– Noe av det viktigste vi kan gjøre er å slutte å selge tobakk til nye generasjoner. Det betyr at 14-åringene våre, og de som er yngre enn dem, aldri må kunne kjøpe røyk, snus eller e-sigaretter, sier Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen. 

Read Entire Article