Det er tydeligvis sunt å drikke alkohol for flytilbudet i Norge

1 month ago 18



Det er tydeligvis sunt å drikke alkohol for flytilbudet i Norge.

Høyres løsning for å finansiere Avinor er å stimulere til økt taxfree-salg. Foto: Amanda Pedersen Giske, NTB

Publisert: 02.09.2024 16:45

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Det statlige flyplasselskapet Avinor sliter med økonomien. Hovedsakelig fordi folk reiser mindre med fly enn før pandemien.

NHO Luftfart er bekymret på vegne av flyselskapene. Organisasjonen er ute og skremmer med at flybillettene kan bli uakseptabelt dyre dersom Avinor skrur opp flyplassavgiftene overfor selskapene. Direktør Erik Lahnstein mener heller at staten skal plukke opp regningen.

Det er blitt en slags paradegren for NHO å kreve at staten i stedet for bedriftene skal ta regningen for ulike samfunnsendringer. Argumentet er gjerne at eller annet viktig samfunnsmål er i spill.

Slik er det også i denne saken. Dyrere flybilletter vil gjøre at lønnsomheten ved distriktsrutene kan trues, slik at flyselskapene vil legge dem ned. Dette gjelder formodentlig ikke de såkalte Fot-rutene, som staten allerede finansierer. Billettprisene på disse rutene er så lave at kapasiteten er fullstendig sprengt, og halve Nord-Norge fortviler.

NHO har utarbeidet en rekke kreative forslag til løsninger. Blant annet skal helse-, forsvar- og politivesen betale for tjenestene de i dag får fra Avinor. Eller sagt på en annen måte: Flykrisen skal løses delvis ved å ta penger fra helse-, forsvar- og politibudsjettene. Som om ikke disse sektorene har nok å bruke penger på fra før.

Høyre har også meldt seg på. Partiet vil at det igjen skal bli mulig å veksle inn ubenyttet tobakkskvote i alkohol.

Dette vil gi Avinor bedre økonomi, siden taxfree-salget vil øke og Avinor dermed tjene mer. Det er sterkt uheldig at alkoholforbruket til norske ferie- og arbeidsreisende i utlandet skal finansiere landets småflyplasser. Et par flasker ekstra vin på Gardermoen skal altså redde Stord, Florø, Leknes og en rekke andre av landets små flyplasser.

Denne logikken er og blir helt absurd. Ingen ville ha foreslått å avsette en del av overskuddet til Vinmonopolet til flyplassdrift dersom taxfreeordningen ikke fantes. Taxfree er en avgiftslette til den flyreisende middelklassen særlig i Oslo og Akershus. Og som denne diskusjonen viser, stimulerer den til økt flytrafikk nettopp ved å holde billettprisene nede. Hele ordningen bør avskaffes.

At folk flyr mindre, er en god ting. Dyrere flybilletter blir prisen å betale. Hvis flyselskapene og Avinor da ikke klarer å drifte dagens flytilbud, ligger ikke løsningen i mer billig sprit eller å spise av Forsvarets budsjetter.

Den ligger i å endre flyplasstrukturen og -tilbudet.

Read Entire Article