Det er rett og slett veldig stilig at kongen og dronningen holder på denne ambisjonen om å ha besøkt hver eneste kommune i landet

1 month ago 26AFTENBLADET MENER: Kong Harald er 87 år gammel. Det er ikke det minste rart at han nå trapper litt ned på arbeidsoppgavene. Og det blir kjekt å se ham og dronningen i Randaberg i mai.

Kong Harald på vei til lunsj med regjeringen i februar, like før han fikk hjertetrøbbel under en privat ferie i Malaysia. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Alt tyder på at kongeparet kommer på offisielt besøk til Randaberg i slutten av mai. Den grønne landsbyen på spissen av Jæren er, sammen med Lund og Ølen i Vindafjord, på prioriteringslista til kongeparet. Der har de nemlig ikke vært på offisielt besøk før.

Det er rett og slett veldig stilig at kongen holder på denne ambisjonen om å ha besøkt hver eneste kommune i landet, offisielt. På den måten sementerer han sin stilling som den første virkelige folkekongen av Norge.

Kongen er nå tilbake på jobb, etter at han ble syk under et ferieopphold i Malaysia i februar og siden har blitt hjerteoperert på Rikshospitalet i mars. Samtidig med at kong Harald gjenopptok arbeidet opplyste Kongehuset at han av hensyn til alder og helse vil arbeide mindre enn før. Det skulle nesten bare mangle. De fleste 87-åringer i Norge arbeider ikke i det hele tatt.

Egentlig har denne overgangsperioden foregått i mer enn ti år. Kronprins Haakon Magnus har gradvis fått flere og flere arbeidsoppgaver. En liknende overgang skjedde også mellom Kong Olav og kronprins Harald på 1980-tallet og fram til Harald den femte ble Norges konge 17. januar 1991.

Tross denne gradvise nedtrappingen hadde kongen 431 små og store offisielle oppdrag i 2023, ifølge Slottets offisielle kalender. Det er temmelig imponerende. I januar sa kongen til NTB at den eden han har avlagt til Stortinget om å være landets konge, er en ed som varer livet ut.

Kongen har dermed gjort det klart at han ikke akter å gjøre som sin tremenning, Margrethe av Danmark, som i år abdiserte som danskenes statsoverhode. Kronprinsen blir kong Haakon den åttende av Norge den dagen kong Harald går bort. 64 prosent av de spurte i en meningsmåling for NRK sier at de er enige med kongen i dette.

Kongen og dronningen har et solid støtteapparat rundt seg, nå som kronprinsparet tar en stadig større del av byrden. Prinsesse Ingrid Alexandra, som nå avtjener førstegangstjenesten, har også hatt eget kontor på Slottet helt siden myndighetsdagen i 2022. Hun vil få flere offisielle plikter så snart hun er ferdig med utdannelsen sin.

Det er lov å håpe at kongen og dronningen vil få mange flere gode og produktive år sammen, og ikke minst at de vil få fullført prosjektet sitt med offisielle besøk til hver eneste kommune i landet. Det hadde vært veldig stas. Selv om det foreløpige programmet bare gir kongeparet 90 minutter i Randaberg, er det halvannen time folk vil huske lenge.

Publisert:

Publisert: 23. april 2024 21:52

Read Entire Article