Det er på høy tid at Norge følger etter

9 hours ago 3



Hvor mange unødvendige alvorlige skader og ulykker skal til før myndighetene tar grep?

Foto: Louise Holst Andersen

El-sparkesykler kan være en praktisk måte å komme seg rundt på, men skaper samtidig en betydelig sikkerhetsrisiko – både for føreren selv og for andre trafikanter. Etter de mange ulykkene som har blitt rapportert de siste årene, er det vanskelig å forstå hvorfor det fortsatt er tillatt å kjøre el-sparkesykkel der folk spaserer.

Ifølge Trygg Trafikk ( https://www.tryggtrafikk.no/fakta-og-rad/elsparkesykkel/el-sparkesykkel-og-ulykker/) er risikoen for å bli skadet ti ganger høyere med el-sparkesykkel enn med vanlig sykkel, og risikoen øker ytterligere om natten. Likevel ser vi daglig at folk kjører i høy hastighet på fortau og i travle gater uten å ta hensyn til fotgjengere. Man burde kunne føle seg trygg som fotgjenger, uten å være redd for å bli meid ned av en el-sparkesykkel. Ofte er det flere personer på samme sparkesykkel, til tross for at dette er ulovlig, og ikke minst farlig. Det er 12 års aldersgrense for å bruke el-sparkesykkel, noe vi stiller spørsmål ved. Er 12- åringer modne nok til å bære det ansvaret som følger med?

Det er hjelmpåbud for alle under 15 år, og det er oss bekjent ikke ønskelig med påbud for de som er eldre fordi det vil være utfordrende å håndheve. Men som vi har sett i forhold til sykkelhjelm, tar holdningsendring tid, og i mellomtiden risikerer vi flere alvorlige skader, og i ytterste konsekvens dødsfall. Det burde være en selvfølge med hjelm uansett alder.

Et annet problem er de henslengte el-sparkesyklene som ofte sperrer fortau, sykkelstier og innganger. Dette skaper store utfordringer, spesielt for personer med nedsatt mobilitet, rullestolbrukere og synshemmede. Flere europeiske storbyer, som Paris, Barcelona og Madrid, har allerede innført strengere reguleringer, og i enkelte områder er det totalforbud.

Vi mener det er på høy tid at Norge følger etter. Vi ønsker strengere reguleringer, og aller helst forbud i områder med mye fotgjengertrafikk og i travle bygater. Et slikt forbud kan bidra til færre ulykker, færre skader – og tryggere gater og fortau for alle.

Read Entire Article