Det er billigere med huslån i Husbanken enn studielån i Lånekassen

1 week ago 12



Foto: Helene Moe Slinning

Publisert: 25.04.2024 06:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Det er ingen logikk i at huslånet i Husbanken er billigere enn studielånet i Statens lånekasse. Det kan og må gjøres noe med.

Det er trist å lese i Aftenposten 19. mars om Maria Andersen (23) som angrer på at hun ble lærer fordi hun med studielånet ikke har sjans til å skaffe seg bolig i hjembyen Lillestrøm.

Det er all grunn til å tro at den samlede gjeldsbyrden er en viktig grunn til at færre unge planlegger å studere. Spesielt nedslående er nedgangen ved sykepleier- og lærerutdanningene. Lærerutdanningene har en nedgang på 30 prosent fra i fjor.

Er høyere utdanning blitt for dyrt?

Hvor attraktivt er det å utsette inntektsbringende jobb i flere år og ha et studielån på hundretusener, samtidig som man skal inn på et tøft boligmarked?

Økt rente på studielån har stor innvirkning på familienes økonomi. For en husholdning med 1 million kroner i studielån, har de månedlige utgiftene økt med 2000 kroner siden rentebunnen i januar 2021. Dette legger seg på toppen av all annen gjeld, som boliglån og eventuelle billån.

Billigere i Husbanken

Rentene i Lånekassen skal følge basisrenten. Basisrenten fastsettes av Finanstilsynet og er lik gjennomsnittet av de fem beste utlånsrentene i norske banker. Renten i Lånekassen er lik basisrenten, fratrukket 0,15 prosentpoeng. Renten i Husbanken er lik basisrenten, men fratrukket 0,75 prosentpoeng.

Med andre ord er det billigere med huslån i Husbanken enn studielån i Lånekassen.
Et enkelt og rettferdig tiltak er å fastsette studielånsrenten med minst det samme fratrekket som i Husbanken. Det vil lette gjeldsbyrden for dem som har tatt høyere utdanning.

En nyutdannet lærer som Maria Andersen må kunne å jobbe og bo i sin hjemby. Det er ikke bare hun som taper dersom hun ikke har råd til det. Det gjør Lillestrøm og det norske storsamfunnet også.

Read Entire Article