Det er betenkelig at vårt energiselskap ikke kan tilby landbasert vindkraft i Norge

1 week ago 12



Den 4. november deltok representanter fra 48 kommuner og Statkraft på eiermøtet i Å Energi i Larvik.

Det er betenkelig at vårt energiselskap ikke kan tilby landbasert vindkraft i Norge, skriver innsenderen. Foto: Privat

På møtet ble det besluttet å utbetale et ekstraordinært utbytte på én milliard kroner. For Lillesand, som står i en utfordrende økonomisk situasjon, var utbyttet på 16 millioner kroner avgjørende for å unngå innplassering på ROBEK-listen. Dette viser hvor viktig vårt eierskap i Å Energi er for kommuneøkonomien, spesielt i utfordrende tider.

På eiermøtet ble vi likevel informert om at rammevilkårene for selskapet er uforutsigbare. En negativ særegenskap ved Å Energi var at de kommunale eierne ikke bidrar med egenkapital. På den positive siden viser prognoser at utbygging av fornybar energi vil øke i det internasjonale energimarkedet, som kan forbedre inntjeningen i NO2-området. I tillegg har Å Energis lokalisering resultert i bedre økonomiske resultater sammenlignet med andre kraftselskaper i Norge.

I årene framover skal stadig mer fossil energibruk erstattes med fornybar energi. I 2023 ble plan- og bygningsloven endret for å styrke kommunenes rolle i planlegging og utbygging av vindkraft på land. Det mest interessante på eiermøtet var derfor å få oppdatert informasjon om fremtiden fra kraftmarkedsekspert Olav Johan Botnen fra Volt Power Analytics. Han kunne fortelle at vannkraft- og vindkraftprosjekter på land er de to energibærerne som vil gi størst inntjening fremover, uten behov for støtteordninger. Slike nye opplysninger er viktige for kommunene som eiere i Å energi, men også for å ta informerte beslutninger om kommende konsekvensutredninger for energiprosjekter i egne kommuner.

Selv om ny eierstrategi ikke var en sak på møtet, ga eierkommunene tydelige signaler om at Å Energi nå må få mulighet til å gå inn i vindkraftprosjekter. Dette betyr konkret at den nåværende samarbeidsavtalen og eierstrategien, som setter begrensninger for dette, må endres. Roar Flåthen, tidligere LO-leder og nå styreleder i kraftselskapet Vardar, som også var til stede på eiermøtet, argumenterte for at Å Energi burde kunne tilby landbasert vindkraft. Styreleder Maria Moræus Hanssen i Å Energi bekreftet at styret var enig, og at vindkraft på land er en nært forestående mulighet i Norge.

Sett fra et politisk perspektiv er det betenkelig at vårt energiselskap ikke kan tilby landbasert vindkraft i Norge, samtidig som eierkommunene mottar en økende andel henvendelser fra internasjonale konkurrenter. For Lillesand Arbeiderparti har det vært viktig å få belyst potensialet som industrivind, sammen med andre energibærere, kan gi vårt næringsliv i et ‘grått område’, langs E-18 i Agder Næringspark. Utvikling av ulike former for fornybar energi i Lillesand vil kunne utløse raskere utbygging av nettkapasitet fra Glitre Nett, noe øvrig næringsliv i kommunen, etterlyser. Denne synergien drukner fullstendig i bystyredebatten, selv om de fleste partier trolig vil hevde utad at kommunen er en pådriver og tilrettelegger for fornybare energiprosjekter.

Det er fremover avgjørende at informasjon om fornybar energi er korrekt i bystyredebattene for å sikre riktige beslutninger om nye energiprosjekter, og for å kunne gi riktige signaler som eiere i Å Energi. Muligheten for at vårt eget eide energiselskap kan realisere landbasert vindkraft vil antakelig kunne bidra positivt til nye nyanser i bystyrenes debatter om fornybare energiprosjekter med ulike energibærere.

Det politisk sammensatte Arbeidsutvalget i Å Energi bør nøye vurdere de tydelige eiersignalene og ta nødvendige skritt for å harmonisere ny eierstrategi og samarbeidsavtale. Beslutningene som eventuelt tas av styret vil kunne bli krevende for eierkommunene, siden vindkraftprosjekter kan tenkes å utvikles her. En harmonisering av dokumentene vil uansett kunne gi selskapet, Statkraft og de 48 eierkommunene bedre forutsetninger for å lykkes raskere.

Internasjonal klimapolitikk avgjøres i stadig større grad i norske kommunestyrer og bystyrer. Dette må vi ta inn over oss som folkevalgte, og derfor løfte diskusjonene til sammenhengen mellom internasjonale klimamål og utbygging av fornybar energi i vår hjemkommune. Her kan Å energi med riktig navigering, være en brobygger.

Read Entire Article