Det bør gjøre inntrykk når samleobjekter hos 10-åringer har gått fra fargerike viskelær til kosmetikk

1 week ago 8



«Vær som alle andre», sier notislappen dagens barn får i panna.

Dagens unge vil være som alle andre, skriver Emilie Kopland. Foto: Babak Siami

Vi ser at kroppspress og unaturlige forventninger spiller inn i den såkalte «barndommen». Men nå er det flere faktorer som påvirker.

Hvis du spør jenter på barneskolen hva de ønsker seg, hva tror du de svarer? Da vi var på den alderen ønsket vi oss ingredienser til slim og en Fjellräven-sekk. I dag vil mange barneskolejenter svare: kosmetikkmerket Drunk Elephant og massevis av sminke vi ikke vet hva inneholder.

Jeg drømmer om at barn skal være barn

Våre småsøstre gikk fra 10 år til 16 år på et blunk. De ble ungdom uten en fase til å utforske stilen og utrykket sitt. Min generasjon fikk mulighet til å eksperimentere med rosa leppestift og mammas gamle kajal. Men våre småsøstre blir fortalt hvem de skal være, hvordan de skal se ut og spesielt hvordan de skal legge en «full face of makeup». Men hvor får barna det fra? – Selvfølgelig timevis med skjermtid på sosiale medier.

En generasjon med 10-åringer kjøper ikke svindyre Dior-palett og fulldekkende foundation, uten at noen forteller dem at det er «normalen»

Det er gått for langt når man tviler på hvem som er eldst av et søskenpar med mange år mellom seg. Det må tas en kollektiv avgjørelse om å hjelpe barn til å forbli barn. Når én venninne bruker mascara, følger resten av gjengen etter. Til slutt bruker «alle» i klassen mascara.

Det er akkurat dette prinsippet som gjør det vanskelig for barn å ta vare på sin egen barndom. De vokser opp med en gul notislapp i panna som sier «vær som alle andre». En notislapp i pannen er usynlig for en selv. Men voksne har lært at en gul notislapp betyr «her må noe gjøres».

En generasjon med 10-åringer kjøper ikke svindyr-Dior palett og fulldekkende foundation, uten at noen forteller dem at det er «normalen». Det populære kosmetikkmerket Drunk Elephant bruker barn som ambassadører for å selge og markedsføre produktene. Dette hevder forfatteren Christopher Kokoski. Han kaller Drunk Elephant sin innpakning «a visual feast». Produktene er pakket inn i livlige farger, unike illustrasjoner og flaskeformer som umiddelbart gjør dem attraktive for barn. Drunk elephant har klart å forvandle overprisede kremer til samleobjekter for barn.

Det bør virkelig gjøre inntrykk når samleobjekter hos 10-åringer har gått fra fargerike viskelær til kosmetikkprodukter. Markedsføringen for barn må bli strengere. Det er ikke riktig at manipulerte og jevnaldrende sminkeambassadører skal være ansvarlig for en barndom fratatt en hel generasjon. Ansvaret ligger hos kosmetikkmerkene som misbruker barn til å spre «sminke-epidemien», og ikke minst foreldre som tillater barn å kjøpe produkter som støtter opp under epidemien.

Prinsippet er med på å frata en hel generasjons barndom

«Hudpleie og sminke tar av blant jenter i barneskolealder», skrev Dagens Næringsliv tidligere i år. Artikkelen bør oppfattes som et farevarsel. Artikkelen tar for seg ei jente på 11 år og hennes gjennomsnittlige interesse for sminke og kosmetikk. Det som i dag kalles en «generell interesse» for sminke og kosmetikk, er langt mer overdrevet enn det som er sunt for barn.

I tillegg er det viktig å sette fokus på at barn boltrer seg på «barnerommet» og smører kosmetikkprodukter i ansiktet med potensielt gift på ingredienslisten. En svensk inspeksjon fant miljøgiften PFSA funnet i produkt fra sminkemerket LH Cosmetics. PFAS er helseskadelig, og samler seg opp i naturen og kroppen. Slike fluorstoffer øker risikoen for kreft, fertilitetsproblemer, leverskader og hoper seg opp i våre småsøstre. «Vi smører miljøgift rett i ansiktet», sa UiO-professor Ketil Hylland til NRK om stoffene. Selskapet LH Cosmetics ble informert om funnet i 2021, men iverksatte ingen øyeblikkelige tiltak. Først i år meddelte LH Cosmetics å ha fjernet 17 nyanser fra det giftige sminkeproduktet.

Man kan bare spørre seg hvor mange andre produkter og kosmetikkmerker det er som har gift på ingredienslisten. Det altoppslukende prinsippet «vær som alle andre» veier tyngre enn faren ved bruk av sminke. Kanskje sminke og tobakk burde vært i samme butikkhylle, slik at foreldre skal rette oppmerksomheten mot ingredienslisten? Kan du uttale den?

Tiden der vi ignorerer at barn i dag ikke er barn, bør være forbi.

Vi har lært for mye og opplevd konsekvensene. Det er urettferdig at barneskolebarn vokser opp bak sminke og kosmetikk. «Å være som alle andre» er en epidemi som spres til yngre og yngre kull. Prinsippet er med på å frata en hel generasjon barndommen. Det samme bidrar kosmetikkindustrien til, og foreldre må heve blikket. Voksne må fjerne den gule notislappen med «vær som alle andre» fra barnas panne. Våre småøstres panner. For lappen veier tyngre enn fornuften.

Vi må tørre å stå imot presset, for det er vårt ansvar å la barn i dag være barn.

Read Entire Article