Derfor selger storklubbene unna arvesølvet: – Det er kvalmende

1 month ago 23



Styrer du en Premier League-klubb og har en gullgutt fra akademiet tilgjengelig? Da er det bare å selge ham fort som svint.

 Conor Gallagher, Cole Palmer og Emile Smith-Rowe, tre talentfulle engelskmenn oppfostret i sine respektive klubber. Salgene av dem (det potensielle salger, i Gallaghers tilfelle) er blitt usedvanlig lønnsomt med nåværende regler. Foto: AP / Reuters
  • Jens Friberg, VG

    Jens Friberg, VG

Publisert: 16.08.2024 18:58

Det mener i alle fall kritikerne av det noe ulne, økonomiske «Lønnsomhets- og bærekraft»-regelverket som nå legger bånd på PL-klubbene.

PSRPSRProfitability and Sustainability Rules er reglenes fulle navn. – som det forkortes til – pålegger klubbene at de kan tape maksimalt 105 millioner pund over en treårsperiode.

Men hvis du selger en spiller fra ditt eget akademi, går hver eneste pence inn på bunnlinjenbunnlinjenI dette tilfellet betyr at det at det går hundre prosent til klubbens driftsresultat, og blir registrert i regnskapet som hundre prosent fortjeneste. når dette regnskapet føres.

– Reglene er problemet. Alle klubbene lokkes til å selge akademispillere på grunn av reglene, sier Chelsea-sjef Enzo Maresca.

Enzo Maresca

Chelsea-sjef

De har solgt en liten horde av akademispillere siden PSR-regelverket ble innført.

Denne sommeren er det Conor Gallagher som lenge har virket på vei ut av London-klubben. En engelsk landslagsspiller, fostret opp i eget akademi.

Akkurat nå ser det faktisk ut til at han blir, men Chelsea virket ikke å nøle med å godta budet fra Atlético Madrid.

Maresca mener det nåværende regelverket vil gjøre at man ikke får spillere som Francesco TottiFrancesco TottiFrancesco Totti spilte hele 24 sesonger for sitt kjære AS Roma, og var i samme klubb gjennom hele karrieren. – de som blir i samme klubb gjennom hele karrieren.

– Og det er jo det vi vil ha, spillere som det. Klubbene selv har ikke lyst til å selge akademispillere. Det er reglene som til syvende og sist gjør at man må gjøre det. Det er synd.

Han mener reglene må endres om ønsket er å beskytte akademispillere.

Chelsea er kanskje det mest ekstreme eksempelet, men PSR-ekspert Stefan Borson sier at de jo først og fremst har seg selv å takke.

Stefan Borson

Jurist og PSR-ekspert

Alle kjøpene de har gjort de siste årene, det er det som gjør at de nå må selge unna arvesølvet.

London-klubben er imidlertid ikke det eneste laget med relevante eksempler.

Cole Palmer fra Manchester City til Chelsea? Rett på bunnlinjen. Det samme da Manchester United solgte Mason Greenwood til Marseille, selv om det var andre faktorerandre faktorerGreenwood er kontroversiell på grunn av en rettssak om partnervold. Spilleren ble frikjent, men klubben landet likevel på at de ikke ønsket å beholde ham i troppen. som veide tyngre der.

Emile Smith-Rowe fra Arsenal til Fulham det samme. Briten som lenge var spådd en lysende karriere i Nord-London, solgt vekk fra barndomsklubben til glede for regnskapsførerne.

– Det er kvalmende at regelverket gir klubbene incentiver til å selge unna hjemmefostrede spillere, sa tidligere Arsenal-ving Adrian Clarke i en podkast hos The Athletic.

Oscar Bobb ble værende i City i sommer, tross disse ryktene. Hvis han selges, regnes det som hundre prosent fortjeneste i PSR:

For hva skjer om klubbene ikke overholder tapsgrensen satt av PSR-regelverket?

Spør Nottingham Forest og Everton, som begge ble trukket i poeng for brudd i løpet av fjorårssesongen. Nå unngikk begge nedrykk, men det kunne blitt en smell i milliardklassen hvis ikke.

Frykten for sportslige sanksjoner gjør at klubbene blir kreative for å møte regelverket. Eller tvilsomme, i manges øyne.

Chelsea solgte unna to hoteller (!) for rundt en milliard kroner i vår. Kjøperen? Et selskap eid av Chelseas eier. Rivalene stusset, men salget ble gjennomført og Chelsea endte på rett side.

Todd Boehly

Både kjøper og selger av Chelseas hoteller.

Et par dager før PSR-fristen i sommer, solgte de også unna deler av kvinnelaget.

Manchester United, på sin side, kom seg gjennom siste regnskapsår med det eksperten Borson kaller tvilsomme dispensasjoner.

De fikk bokføre 40 millioner pund i tap grunnet covid-19 – i 2022, 40 ganger mer enn nummer to på den lista.

I tillegg fikk de 35 millioner pund i dispensasjon på grunn av aksjeoverdragelsen til Sir Jim Ratcliffe i andre halvdel av forrige sesong.

– Det virker klart at United ikke hadde klart å komme innenfor regelverket uten disse enestående unntakene, analyserte Borson på TalkSport tidligere i august.

Hva synes du om PSR-reglene?

Det er bra at klubbene må tenke før de bruker penger.

Det er bra at man ikke bare kan kjøpe seg til suksess.

Klubbene bør få gjøre hva de vil i fri konkurranse.

Nettopp United har æren av å sesongåpne årets Premier League.

Deres hjemmekamp mot Fulham klokken 21.00 fredag kveld sendes på Viaplay, og kan følges i VG Live.

Read Entire Article