Derfor får dronningen pacemaker

2 hours ago 5



Hjertespesialist:

Torsdag fikk Dronning Sonja operert inn pacemaker. Hjertespesialist Gaute Vollan forklarer hvorfor og hvordan en pacemaker fungerer.

 Jonas Been Henriksen / TV 2
VELLYKKET OPERASJON: I følge Kongehuset blir Dronning Sonja værende på Rikshospitalet i en til to dager etter torsdagens operasjon. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Publisert 16.01.2025 11:18

Saken oppsummert

  • Dronning Sonja (87) ble innlagt på Lillehammer sykehus for observasjon etter hjerteflimmer under en skitur. Hun ble utskrevet dagen etter.
  • Kongehuset opplyste at dronningen har gjennomgått en vellykket operasjon for å få innlagt en pacemaker.
  • Overlege Gaute Vollan forklarer at pacemakeren er nødvendig ved pauser i hjerteslag, og er vanligere hos eldre pasienter.
  • Pacemaker-operasjonen er enkel og utføres under lokalbedøvelse, med et batteri som varer 10-15 år.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Det var forrige helg at dronning Sonja (87) ble innlagt på Lillehammer sykehus for observasjon etter å ha fått hjerteflimmer under en skitur. 

Ifølge Kongehuset var ikke situasjonen alvorlig, og hun ble skrevet ut dagen etter. Kort tid etter ble det klart at dronningen skulle få innlagt pacemaker. 

Torsdag formiddag opplyste Kongehuset at operasjonen var vellykket. 

– Inngrepet var vellykket, og dronningen har det bra, skriver Slottet i en pressemelding

Gaute Vollan er overlege ved hjerteavdelingen på Haukeland universitetssykehus. Han forklarer hvorfor dronningen har fått pacemaker. 

– Vanligvis vil man behandle atrieflimmer eller hjerteflimmer med enten medikamenter eller såkalt ablasjon, der man brenner impulsene som har tatt over hjertet, sier Vollan.

 Frode Hoff/TV 2
HJERTESPESIALIST: Gaute Vollan, overlege på hjerteavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus forklarer hvordan en pacemaker fungerer. Foto: Frode Hoff/TV 2

– Men i dette tilfellet er det sannsynligvis påvist en pause eller midlertidig stopp i hjertet, som gjør at man må sikre pasienten med en pacemaker slik at pasienten ikke besvimer.

Ifølge Vollan er ablasjon mer vanlig på yngre pasienter. 

– Ablasjon er svært vanlig mellom 40 og 70 år, men når man blir eldre, er det aldersforandring i hjerte og andre ting som ligger bak en slik prosedyre. 

Slik fungerer en pacemaker

Dronningen blir på sykehuset i en til to dager etter inngrepet, har Kongehuset opplyst. 

Ifølge Vollan er pacemakeroperasjonen et enkelt inngrep.

– Det er et relativt enkelt inngrep på 30–40 min, og det skjer i lokal bedøvelse. 

 Frode Hoff/TV 2
PACEMAKER: Slik ser en pacemaker ut. Den legges i muskulaturen under huden i brystet, forklarer hjertespesialist Gaute Vollan. Foto: Frode Hoff/TV 2

– Da har man et pacemaker-batteri som varer i 10–15 år, og legger det i muskulaturen under huden i brystet, sier Vollan og fortsetter:

– Så kobler man til en ledning, som man skrur frem i hjertespissen. Dette lever pasienten greit med og kan skrives ut fra sykehus etter ett eller to døgn. 

– Hvordan fungerer pacemakeren?

– Den merker når hjertet gjør en pause på over ett sekund. Da gir den et lite stimuli, uten at pasienten merker det.

– Når den ser at hjertet slår bra, vil pacemakeren holde impulsen tilbake. Dermed får hjertet slå mest mulig selv.

– Hvis du skal ut på skitur for eksempel og hjertet ikke klarer å øke pulsen, så er det sensorer i pacemakere som gjør at den girer seg opp og hjelper pasienten til å få tilstrekkelig høy puls, sier Vollan. 

Stadig større behov

I fjor vår var det Kong Harald (87) som fikk operert inn pacemaker, etter at han ble syk under et ferieopphold i Malaysia. 

Vollan mener vi ser et stadig større behov for pacemakere i Norge.

 Javad Parsa / NTB
HAR FÅTT INNLAGT PACEMAKER: Dronning Sonja ankommer Rikshospitalet kvelden før pacemaker-operasjonen. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: Javad Parsa

– Nå lever nordmenn mye lenger enn før, og vil da ha behov for pacemaker i mye større grad, for svekkelse i rytmefunksjonen kommer med alderen.

Som med alle andre operasjoner kan det oppstå komplikasjoner, ifølge Vollan, men det forekommer svært sjeldent, forsikrer han. 

– Når vi går inn i hjertet og skrur inn ledninger, så kan det av og til gå hull. Men alle som gjør dette er flinke og trente, så veldig ofte går det bra, avslutter Vollan. 

Read Entire Article