– Derfor er dette ikke angrep fra kongeørn

1 month ago 17



Naturfotograf:

Én teori kan forklare de uvanlige kongeørnhendelsene.

 Arvid Flæte
NÆRGÅENDE: Arvid Flæte tok raskt opp kameraet, og filmet det som ble en voldsom kamp med kongeørnen. Foto: Arvid Flæte

Publisert 12.09.2024 13:30

En av Norges mest kjente naturfotografer har en teori om de uvanlige kongeørnhendelsene den siste uken.

En 1,5 år gammel jente i Orkland kommune var blant dem som ble angrepet. 

– Det må ha vært en forferdelig dramatisk opplevelse for den lille jenta og foreldrene, sier naturfotografen Arne Nævra til TV 2.

Vanligvis går ikke kongeørnen til angrep på mennesker. Men den siste uken har det altså kommet meldinger om flere ørneangrep.

I likhet med kongeørnekspert Alv Ottar Folkestad mener Nævra at det kan være snakk om samme kongeørn.

– Det er komplett usannsynlig at 4–5 ørner har gjort dette. Det er like sannsynlig som å vinne i Lotto flere ganger på rad, sier den anerkjente naturfotografen.

Bilder og videoer som foreligger, kan tyde på at det er én ørn. 

– Nesten alle dyr med pels og fjær har unike karakteristika, slik at man kan kjenne igjen individer. Dersom det er samme ørn, må man se nærmere på hvorfor den gikk til angrep, fortsetter han.

– De farligste rovdyrene og rovfuglene er de som er tamme. For oss mennesker er det umulig å skille et angrep fra det å bare lande på skulderen eller armen for å få mat, sier Arne Nævra til TV 2.

Naturfotograf Arne Nævra.
Naturfotograf Arne Nævra. Foto: Privat

– Hører tiggelyder

Han mener at videoene viser ganske klart at den unge ørnen kommer for å få mat, og at den ser ut til å være vant til å lande rett ved eller på eieren for å få mat.

– På en av videoene hører man tiggelyder, påpeker Nævra.

Naturfotografens teori er at dette kan dreie seg om en ørneunge som har vært tatt fra reiret og holdt i fangenskap.

Nævra viser til at såkalt falkonering, som er jakt på småvilt og andre fugler med dresserte rovfugler, er en gammel jaktform som ikke drives i Norge.

– Det er forbudt i Norge, og ørn har vært totalfredet siden 1968. Kan denne ungørnen ha blitt tatt fra reiret, og deretter rømt eller sluppet unna «oppdretteren»? sier Arne Nævra til TV 2.

– Om ørnen prøver å lande på skulderen eller armen din, slik den kanskje er vant til, vil det utvilsomt oppfattes som angrep. 

– Når den skal klamre seg fast med de skarpe klørne, blir det fort store hudskader på folk. Derfor har de som driver med slik falkonervirksomhet, stoff med skinn på ermet for å beskytte seg, sier Nævra.

Den unge kongeørnen som er filmet, ble avlivet i forrige uke. Dersom det ikke skjer flere angrep fremover, mener Nævra at det underbygger hans teori.

– For de som er i tvil om dette, kan man følge utviklingen fremover, sier han.

Read Entire Article