Forlenger grensekontrollen til 11. november

6 hours ago 6



Justisminister Emilie Enger Mehl utelukker heller ikke at den kan bli ytterligere forlenget.

 Jan-Petter Dahl  / TV 2
Foto: Jan-Petter Dahl / TV 2

Publisert 22.10.2024 06:55 Sist oppdatert 21 minutter siden

12. oktober innførte Politidirektoratet midlertidig indre grensekontroll. Den skulle i utgangspunktet vare til klokken 12 tirsdag, men blir nå forlenget.

– Jeg har nå bestemt å forlenge grensekontrollen til 11. november 2024, justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp) i en pressemelding.

– Dette gir politiet større mulighet til å innhente informasjon om reisende og til å kontrollere mer på grensen. Dette gjør vi for å beskytte mot terror, særlig mot jødiske og israelske personer og institusjoner i Norge, sier hun.

Dette betyr det

Politidirektoratet forklarte da grensekontrollen ble innført at det ikke legges ikke opp til fysisk kontroll av alle reisende inn og ut av Norge, og at det derfor ikke grunn til å tro at grensepasseringer vil ta mer tid enn tidligere.

– Formålet med den midlertidige indre grensekontrollen er å gi politiet noen flere verktøy i grensekontrollen. Det er for eksempel innhenting av mer informasjon, mer passasjerdata, samt større mulighet til å utvise og bortvise personer, sa beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet den gang. 

I pressemeldingen tirsdag skriver Justis- og beredskapsdepartementet politiet «vil sørge for at grensetrafikken skal flyte så godt som mulig».

Mehl utelukker ikke at grensekontrollen kan utvides ytterligere.

– Bakgrunnen for min beslutning en fortsatt forhøyet terrortrussel, sett i lys av hendelsene i Stockholm og København. I tillegg er det en mulig sammenheng mellom fremmede makter og rekruttering av kriminelle nettverk til å utføre terrorhandlinger i Europa, sier Mehl.

 Goran Jorganovich  / TV 2
Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Økt trussel

Politiet innførte den midlertidige grensekontrollen etter at PST 8. oktober økte terrortrusselnivået i Norge fra moderat til høyt. Det gjorde de på bakgrunn av at trusselen mot jødiske mål er ytterligere skjerpet.

Samme dag innførte Politidirektoratet nasjonal bevæpning.

– Vi står i det vi betegner som en uavklart situasjon, som er i stadig utvikling. Det er viktig for meg å få sagt at vi i dag ikke har informasjon om konkrete planer om terror i Norge, sa assisterende PST-sjef Inga Bejer Engh 8. oktober.

– Vårt håp er å få avklart den usikre situasjonen vi står i, så fort som mulig, for å forhåpentligvis kunne justere ned trusselnivået til der vi har vært før nå i dag.

Read Entire Article