Denne bussen er skjult valgkampstøtte, mener Høyre og Frp. Nå krever de at loven endres.

1 month ago 47



Høyre og Frp krever at LO-gavene til Aps valgkamp i form av annonser, og ansatte som fristilles til valgkamp skal verdsettes og offentliggjøres som partifinansiering.

Jonas Gahr Støre på turné i LO-bussen i Trøndelag før kommunevalget i 2021. Foto: Dan P. Neegaard
  • Thomas Spence

Publisert: 18.08.2024 21:10

Ap, SV og Sp mottar flere titalls millioner kroner i valgår fra LO sentralt og fra 23 forbund og hundrevis av lokale fagforeninger. Alle slike pengebeløp rapporteres og offentliggjøres.

Men det har dukket opp et kinkig problem for LO og de rødgrønne partiene. Alle former for bidrag – også tjenester og naturalytelser- skal ifølge loven rapporteres. Det skjer ikke i dag. Og nå krever Høyre og Frp at loven må skjerpes.

Generalsekretær Tom Erlend Skaug i Høyre sier det er «veldig vanskelig å anslå nøyaktig» hvilke beløp det dreier seg om.

– Men det er snakk om millionbeløp. Bare valgkamp-bussen LO hyret i fjor kostet mange hundre tusen kroner. Så kommer annonser til antagelig millionbeløp. Pluss at det brukes arbeidskraft i LO-systemet som i realiteten driver valgkamp for de rødgrønne, sier han.

Skaug sier at LO har « betydelige økonomiske muskler». Og når de settes inn for Ap, SV og Sp, er det med på å påvirke valg. LO-bussen fraktet statsminister Jonas Gahr Støre og lokale kandidater rundt i fjorårets valgkamp.

– Verdien kan være stor

Ingen i LO eller Ap verdsetter og oppgir verdien av annonser, arbeidskraft og gratis buss i dag. Det har både Høyre og Frp tatt opp i et brev til Partilovnemnda. Den skal sikre åpenhet og kontrollerer partienes økonomi.

Nemnda skrev selv i desember til kommunalministeren at det ikke «..er tilstrekkelig kjent at både penger og bidrag i annen form skal innrapporteres.»

Nemnda skrev at dette gjaldt ytelser som annonser, eksternt finansierte kampanjer, reiser, hotell som blir betalt av andre, permisjon med lønn for å drive valgkamp, eller utlån av lokaler.

– Slike ytelser skal innrapporteres med fakturert eller anslått verdi. Det er imidlertid grunn til å tro at mange slike bidrag i praksis ikke blir innrapportert. Lovteksten bør derfor gi tydeligere beskjed om plikten til å innrapportere og publisere både penger og (verdien av) naturalytelser, skriver nemnda.

– Demokratisk utfordrende

Frp mener i likhet med Høyre at alle former for skjult partistøtte må registreres.

– Vi har også ved tidligere valg sett at LO-tilknyttede organisasjoner kjøper annonser for partikandidater som ikke rapporteres som partistøtte. Dette representerer en stor demokratisk utfordring og er uten tvil rapporteringspliktig som bidrag til Aps valgkamp, skriver Frps generalsekretær Finn Egil Holm.

LO: – Vanskelig å få til

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har liten tro på at slik verdsetting er mulig:

– Jeg kan ikke skjønne at det skal være mulig å få til. Det tror jeg vil kreve et stort byråkrati, sier hun.

– Har du oversikt over verdien av den samlede støtten fra LO til Ap?

– Nei det har jeg ikke, og det er heller ikke min oppgave. LO består av er 23 individuelle forbund. Det er partienes oppgave å melde inn til partifinansieringsnemnda, svarer hun.

Høyre og Frps krav synes hun det er «vanskelig for meg å mene noe om».

– Vi har ingen ting å skjule. Det er vanskelig å se for seg at ikke LO og andre medlemsorganisasjoner skal kunne fortsette å delta i valgkampen, sier hun.

Ap-sekretær Kjersti Stenseng har ikke regnet på verdien av annonser, buss og andre naturalgaver. Hun ser frem til en grundig gjennomgang av partifinansieringen.

– Jeg ønsker et regelverk som er helt klart på hva du skal rapportere. Vi skal heller ikke gjøre det vanskelig for organisasjoner å fremme sine standpunkter, sier hun.

LOs største forbund, Fagforbund, har ingen planer om å kutte støtten. At Frp mottok 12 millioner kroner fra anonym donor, stimulerer givergleden.

– Høyres privatiseringsprosjekt truer våre medlemmers lønns- og arbeidsvilkår. Så lenge høyresiden mottar støtte fra kjente og ukjente givere, kommer vi til å støtte partiene som er enig med oss, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Read Entire Article