Det dufter lett av tre fra asfalten som legges.
Den gode, gamle og vel egentlig ganske behagelige lukten av nylagt asfalt, er ikke like fremtredende. Litt som lukten av badstue, sier noen.
På utsiden er den nye asfalten som legges i en sidegate i nærheten av Sinsen-krysset, kliss lik vanlig asfalt. På innsiden er den helt ny.
For første gang i Oslo legges det utslippsfri asfalt. Oljen i grusen er byttet ut. Her kjører du nå på tregrus.
Publisert: 01.11.2024 11:55
Kortversjonen
- I Oslo testes for første gang utslippsfri asfalt uten oljeproduktet bitumen. Fordeler ved bruk av treolje har redusert CO₂-utslippene. Den nye asfalten bruker et plantebasert bindemiddel som gjør den mer miljøvennlig.
- Entreprenøren NCC tester nå asfaltens holdbarhet under vinterforhold.
- Utslippsfri asfalt ble først testet i Kristiansand, og har foreløpig samme kvalitet som tradisjonell asfalt.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Tradisjonelt består asfalt ganske enkelt av grus og et oljeprodukt som heter bitumen. Når dette blandes og varmes opp, blir asfaltmassen føyelig og lett å behandle. Fremme på arbeidsplassen legges den ut og valses til en slitesterk overflate. Når det kjølner, binder bitumenet alt sammen.
Denne veien til veien skaper store CO₂-utslipp:
- Bitumen er for det første et oljeprodukt.
- Når grusen og oljen skal blandes, kreves det mye varme – mer enn man får til med strøm. Her har man historisk fyrt med eksempelvis diesel.
- Ved utlegging bruker man også stort sett anleggsmaskiner på fossilt drivstoff.
For noen år siden var CO₂-utslippet på over 60 kilo pr. tonn asfalt, men dette er nesten halvert siden 2020, ifølge Statens vegvesen.
De mener at CO₂-vektede kontrakter var utløsende for kuttet. I kontraktene deres slås prisen og utslippene sammen når man velger hvem som får jobben. Bransjen har siden gjort flere tiltak for å få ned utslippene fra de tre punktene over.
Enkle grep for å redusere utslipp har vært å bruke tørr grus før den blandes og varmes. Det gjør asfaltblandingen lettfyrt. Deler av drivstoffet til ovnene er også byttet bort fra fossilt drivstoff.
Entreprenøren Veidekke vant nylig Zero-prisen for sitt arbeid med å bruke hydrogen i ovnene, mens NCC bruker trepellets. I tillegg kan også asfalt resirkuleres. De har også gått over til noen elektriske maskiner, men omfanget er foreløpig lite.
Den store gevinsten ligger likevel i å bytte ut oljeproduktet bitumen med et plantebasert bindemiddel laget på kvae fra trær.
Så ved å fyre med trepellets og droppe fossil olje blir selve asfalten i praksis utslippsfri.
Det har de senere årene blitt utviklet mer miljøvennlige asfaltvarianter med innblanding av plantebasert bindemiddel. Bransjen sier disse har samme eller bedre kvalitet enn gammeldags asfalt. Dekket blir noe seigere og sprekker mindre.
NCC har nå klart å lage asfalt uten bitumen i det hele tatt. Og det er lukten av kvaen som får asfalten til å dufte som en badstu utover øvre Torshov.
Bløt asfalt
Asfalten ble for første gang testet på en 150 meter lang veistubb i Kristiansand på sensommeren. Ifølge Helga Fridgeirsdottir, som forsker på asfalt for NCC, kommer de til å studere hvordan asfalten tåler tidens tann. Utviklingsløpet i forkant har vært komplisert.
– Det som har vært problemet, er at biooljen har vært litt for bløt. Da blir asfalten for myk. Nå har vi klart å bruke en hardere del av kvaen fra treet, og det fungerer bra, sier Helga Fridgeirsdottir.
Hun er likevel klar på at de har en del utfordringer med å få prosessen til å gå fort og effektivt. Et hovedproblem er at det raffinerte kvae-produktet er svært klissete.
Vintertesten
André Waage er leder for NCCs asfaltvirksomhet i Norge. Han sier de kan trappe opp produksjonen av utslippsfri asfalt raskt. Foreløpig er det noe knapphet på treolje, men Waage sier det åpnes nye fabrikker for dette i Sverige.
Det viktigste nå er å finne ut om kvaliteten på utslippsfri asfalt er like god som gammeldags asfalt.
– Kvaliteten på asfalten må opprettholdes, skal dette være bærekraftig. Akkurat nå gleder vi oss til vinteren, og det sier man ikke ofte i asfaltbransjen.
– Holder de to utslippsfrie veiene seg fine gjennom en vinter med brøyting og salting, har vi i praksis fått dataene vi trenger for å gå videre. Da håper vi det kommer noen store bestillinger neste år, sier Waage.
– Ingen forskjell
Asfaltlaget fra NCC jobber raskt med asfalten mens en god trupp fra Bymiljøetaten følger med fra sidelinjen. Mens maskinene durer og asfalten pakkes manuelt rundt kummene, spør vi:
– Hvordan er den nye asfalten å jobbe med?
– Ingen forskjell, kommer det kjapt tilbake fra veiarbeiderne.