Den siste samtalen: – Han lovet å gjøre henne lykkelig

3 weeks ago 16



– Har du vært redd for å møte i retten i dag? spør bistandsadvokat Ellen Eikeseth Mjøs.

– Ja, for jeg vet hva slags menneske som sitter her, sier Maryna Serhijenko.

Drapsmannen er plassert på bakerste benk i rettssalen, slik at hun slipper å se på ham mens hun forklarer seg.

Det er synlig tungt å snakke om søsteren Kateryna «Katja» Kozhoma (31), som ble brutalt drept ved Magic Hotel i Bergen, 4. juli i fjor.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal leve med dette. Det er helt ubegripelig at noen kan være så brutal mot en person man har delt seng med, som har født ditt barn og laget mat til deg.

 Aage Aune / TV 2
DREPT: Ifølge søsteren skal Kateryna har vært redd for ektemannen, og fryktet hva han kunne gjøre hvis hun prøvde å avslutte forholdet. Foto: Aage Aune / TV 2

Merket at noe var galt

Fra vitneboksen forteller Maryna hvordan Kateryna traff den vordende ektemannen i Tyrkia, og hvordan de etter hvert flyttet til Ukraina.

Forholdet deres virket fint, helt til sønnen ble født rett før pandemien. Da skal problemene ha startet, og Maryna forteller at hun merket på søsteren at noe var galt.

– Jeg så at hun var stresset, og at hun snakket stadig mindre om mannen sin. Da hun første gang snakket om skilsmisse, sa hun at hvis det skjedde henne noe, så måtte jeg ta omsorg for sønnen hennes.

Maryna sier hun ble veldig bekymret og ikke forstod hva som foregikk. 

Like før krigen startet i februar 2022 havnet sønnen på sykehus i Kyiv. Da skal sykehuspersonellet ha sett mannen angripe Kateryna fysisk ute på parkeringsplassen. 

Likevel skal hun ha tilgitt ham.

– Da tenkte jeg at hvis en person har slått én gang, så er man tilbøyelig til å gjøre det flere ganger, sier Maryna.

 Robert Reinlund / TV 2
STØTTE: Bistandsadvokat Ellen Eikeseth Mjøs representerer søsteren og barnet i straffesaken. Her med aktor Sigurd Åsnes Granli. Foto: Robert Reinlund / TV 2

Bønnfalt søsteren

Da paret flyktet fra Ukraina til Norge og Bergen i januar 2023, skal turbulensen i forholdet ha økt kraftig.

– Katja ringte meg og gråt. Det var så mye greier, og han gjorde henne fysisk og psykisk vondt hele tiden. Hun sa at hun var så lei av å bli fornærmet og truet, sier søsteren.

Gang på gang skal Maryna ha bedt søsteren om å forlate ham, men forsøkene var fånyttes. Hun sier Katja fryktet at mannen ikke ville la henne være i fred.

10. juni i fjor – rundt tre uker før drapet – skal tiltalte ha sendt bilder og video av at han hadde sydd igjen munnen og kuttet seg på hendene.

Selv har tiltalte forklart at dette var en demonstrasjon, for å vise hvor vanskelig det var å være flyktning i Norge.

– Jeg vet det ikke var normalt å gjøre noe slikt, sa han under sin forklaring, og viste til enorme mengder stress og press som krigsflyktning.

 Bjørnar Morønning / TV 2
ASYL: Her ved Magic Hotel på Danmarksplass i Bergen skjedde drapet 4. juli 2023. Hotellet fungerte som midlertidig mottakssenter for ukrainske krigsflyktninger. Foto: Bjørnar Morønning / TV 2

Den siste telefonsamtalen

Kateryna følte seg imidlertid truet på livet, og anmeldte forholdet. Senere ønsket hun å trekke anmeldelsen.

– Hun var redd for at tiltalte skulle få vite det og utagere. Hun var redd politiet ikke skulle rekke å komme før det var for sent, sier søsteren.

På drapsdagen, 4. juli, hadde Maryna den siste telefonsamtalen med søsteren.

– Da sa hun «nå går jeg for å hente sønnen min, så skal jeg møte ham (tiltalte journ.anm.). Han har sagt at han skal gjøre meg lykkelig i dag».

Maryna sier hun håpte 40-åringen skulle si at han kom til å forsvinne fra livene deres, men hun ville overhodet ikke at hun skulle møte ham.

– Jeg ble veldig bekymret og bønnfalt henne om å la være, men Katja prøvde å roe meg ned og sa at det kom til å gå bra.

Senere på kvelden ble Maryna oppringt, med beskjed om at søsteren var død.

 Privat
DØD: Søsteren sier hun savner Kateryna enormt, og at hun var en engel som ønsket å starte et nytt liv i Bergen. Det fikk hun aldri sjans til. Foto: Privat

16 knivstikk

I forklaringen har tiltalte sagt at de var på hotellrommet ved Magic Hotel, og at han dro frem en kniv for å skremme henne.

Selv om det angivelig aldri var intensjonen å drepe Kateryna, skal han ha fått blackout og begått drapshandlingen.

Dette har han erkjent, men sier han ikke er i stand til å huske selve drapet.

Totalt ble Kateryna påført 16 knivstikk, noe som medførte at hun døde på sykehuset etter kort tid.

– Jeg må leve videre

– Det var så brutalt. Det er ingen som har rett til å ta et annet menneske sitt liv. I hvert fall ikke på en slik brutal, umenneskelig måte. En mamma er det kjæreste et barn har.

Det lille barnet ble raskt tatt hånd om av barnevernet. Ifølge bistandsadvokat Ellen Eikeseth Mjøs bor gutten hos en fosterfamilie, og har det etter forholdene bra.

I forklaringen sin sa tiltalte at han aldri følte seg anerkjent av Maryna, og at hun ikke aksepterte at søsteren var sammen med ham.

Forsvarer Per-Erik Gåskjenn spurte Maryna om hun var skeptisk til mannen.

 Robert Reinlund / TV 2
PARTER: Tiltaltes forsvarer Per-Erik Gåskjenn sammen med aktor Sigurd Åsnes Granli under rettssaken. Foto: Robert Reinlund / TV 2

– Ja, men det var ikke slik at jeg sa noe til ham eller var ugrei. Det var heller det at jeg visste kvinner ikke ble respektert og behandlet bra der han kom fra. Kvinner har kanskje en annen status hos oss.

Den tiltalte mannen kommer opprinnelig fra Aserbajdsjan, men bodde i Tyrkia da han og Kateryna møttes.

Noen måneder etter drapet fikk Maryna tilsendt søsterens urne.

– Det var viktig for meg å gravlegge henne i Ukraina. Det første halvåret var svært tung, men jeg må bare leve videre, sier hun.

Read Entire Article