Verden slik vi kjente den, har gått av hengslene. Det vil ta minst et tiår å få en ny orden på plass, mener Finlands president.
Publisert: 16.10.2024 20:52
Kortversjonen
- Finlands president Alexander Stubb tror den gamle verdensorden er i oppløsning, og at det vil ta minst et tiår å etablere en ny.
- Stubb ønsker FN-reform og fremhever behovet for internasjonalt samarbeid og regler fremfor maktbaserte allianser.
- Han mener USAs kommende presidentvalg kan påvirke konfliktene i Ukraina og Midtøsten.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Alexander Stubb forlot professortilværelsen i Firenze for å bli president i hjemlandet. Den tidligere finske statsministeren har selv sagt at det var Russlands krig mot Ukraina som fikk han hjem igjen.
Denne uken har han og kona Suzanne vært på statsbesøk i Norge.
– Norge har ingen bedre venn enn Finland, sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse.
Båndene blir enda tettere nå, som Finland er blitt medlem av Nato. Men det var ikke harmonien i Norden som var tema da Alexander Stubb holdt foredrag på BI onsdag morgen. Overskriften var «Den nye verdens(u)orden».
Han sa at den liberale internasjonale verdensorden vi er vant til, er døende.
Tre viktige milepæler
– Men en ny orden er ikke blitt født ennå, sa Stubb. Han har doktorgrad i internasjonale relasjoner.
Han sammenlignet tiden vi lever i, med 1918, 1945 og 1989, altså da første verdenskrig og andre verdenskrig tok slutt, og da den kalde krigen var over.
Stubb sier at verdens ledere mislyktes etter første verdenskrig. Forsøket på å starte det som skulle bli forløperen til FN, strandet. Det ble ny verdenskrig i 1939.
Etter andre verdenskrig fikk vi mange av de internasjonale institusjonene som har preget etterkrigstiden, som FN, Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet.
– Lederne på den tiden klarte å etablere FN, med alle sine svakheter. Det opprettholdt fred, eller sørget iallfall for at det ikke brøt ut tredje verdenskrig, sa Stubb.
Men så kom 1989. Berlinmuren falt. Sovjetunionen kollapset. Den kalde krigen var over.
– Etter min mening ble vi litt late den gangen. Mange av oss, også jeg, trodde på hypotesen om at alle land vil bli liberale demokratier med markedsøkonomi og globalisering, sa Stubb.
Mange trodde at Russland og Kina ville bli som Vesten. Stubb sier at man bare snakket om marked og liberalisering og undervurderte betydningen av internasjonale institusjoner.
Hva vil lederne gjøre nå?
Men så begynte det å gå nedover i Vesten, ifølge Stubb. Kampen mot terror og måten den ble ført på. Finanskrisen i 2008. Migrantkrisen. Og så kom Brexit og Trumps valgseier i 2016. Verden så ikke lenger opp til Vesten, sa Stubb.
Nå mener han at vi lever i en multipolar verden uten orden. Som er mer basert på interesser enn verdier. Og der det dannes «uhellige allianser».
Han mener det trengs en verden der det er samarbeid og lover, og ikke en uten regler der rå makt og størrelse avgjør. Han savner et FN som megler i krigene som pågår.
Stubb har for eksempel foreslått en reform av FNs sikkerhetsråd. I dag har USA, Storbritannia, Russland, Frankrike og Kina faste seter. Stubb vil ha vekk deres vetomakt og vil at også Latin-Amerika og Afrika skal bli representert.
– Min store bekymring er er hvilket valg vi tar. Valgene i 1918 var feil. I 1945 tok man riktig valg, det hindret krig. Eller skal vi la verden flyte rundt og korrigere seg selv?
Den finske presidenten sa at han tror en ny form for orden vil være på plass i løpet av et tiår eller to.
Betydningen av USA-valget
Han svarte diplomatisk da han fikk spørsmål om hva slags versjon av verdensorden Kamala Harris eller Donald Trump vil gi.
Han sa at begge vil ha interesse av å samarbeide med Nato og Europa. Men han ønsker seg et USA som er mer engasjert i multilaterale organisasjoner.
Han gjorde det klart at valget 5. november er viktig for verden. Stubb sa at han forventer at det blir «bevegelse» både i krigen i Ukraina og i krigene i Midtøsten i en periode mellom valget og innsettelsen av ny amerikansk president 20. januar.
På pressekonferansen onsdag ba Aftenposten ham om å utdype dette.
– Jeg tror alle venter på valgresultatet i USA. Det er derfor vi nå ser en eskalering av disse konfliktene. Jeg forventer meg at USAs president, enten det er Kamala Harris eller Donald Trump, i begynnelsen av sitt mandat, og særlig i mellomperioden, vil forsøke å finne ulike løsninger. Det er viktig for oss å mentalt forberede oss på noen form for diskusjoner. Vi er ikke der ennå, men jeg tror at etter valget vil ting røre på seg både i Midtøsten og i Ukraina, sa Stubb.