Demonstrerer før ny rusreform: - Vi trenger hjelp, ikke straff

2 hours ago 2



«Stans raseringen av rusfeltet», roper flere hundre demonstranter.

 Elise Rønnevig Andersen / VGMISFORNØYDE: Flere demonstrerer mot kutt i tilbud til rusavhengige. Foto: Elise Rønnevig Andersen / VG
Fredag 25. oktober kl. 11:55

Samme dag som helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) legger frem den nye rusreformen, er flere samlet til demonstrasjon i Kongens Gate i Oslo sentrum.

– Vi trenger hjelp, ikke straff. Rus er et symptom og ikke en sykdom, sier Michelle Alexandra Muren som demonstrerer sammen med Janne Bøhmer Killingstad.

– Dette er en viktig dag - og nå må regjeringen og stortinget stille opp. Dette gjelder menneskeliv, også svikter politikerne oss, sier Killingstad.

Les også: Dyrkar cannabis heime – heilt lovleg

Janne Bøhmer Killingstad og Michelle Alexandra Muren.

Les også: –⁠ Liv går tapt!

Den nye rusreformen blir lagt frem kort tid etter at det ble klart at en rekke behandlingsinstitusjoner for rusavhengige må legge ned – flere av dem med fartstid tilbake til 80- og 90-tallet.

Blant annet skal fire av Tyrili-stiftelsens behandlingssentre legges ned etter å ha tapt anbudsrunden i Helse Sør-Øst.

90 pasienter og over 100 ansatte blir berørt av at Tyrili mister flere av sine avtaler, ifølge Aftenposten. Andre sentere som må legge ned er i Skien, Arendal, Lillehammer og Frankmotunet i Folldal. Ingen av disse er tildelt avtale om behandlingsplasser.

I sommer måtte helseminister Vestre ta hastegrep ettersom overdosedødsfallene i landet har vært rekordhøye. Regjeringens rusreform skulle etter planen vært lagt frem i 2023, men blir altså ikke presentert før i dag.

Read Entire Article