Debatten ble en øyeåpner for velgere i vippestaten

4 weeks ago 20



Bristol i Bucks County er et avgjørende område i den viktige vippestaten Pennsylvania, og her får debatten mange til å tenke hardt på hva de skal gjøre i november. 

Presidentdebatten ble det siste støtet mot Rosie Torres' livslange tilhørighet til Republikanerne. 

– Jeg var villig til å stemme på Donald Trump, men vet du. Det han gjorde på veteran-kirkegården var veldig respektløst. Jeg føler han behandlet landet vårt respektløst, sier Torres, til nyhetsbyrået AP. 

 Anna Monemaker/ AFP / Getty / NTB
KRITISERT: Trump og staben hans ble kritisert etter at en ansatt på gravplassen i Arlington ble hissig dyttet til side. Foto: Anna Monemaker/ AFP / Getty / NTB

Det hun sikter til er da Trump nylig besøkte Arlington National Cemetery, og en fra staben hans dyttet en ansatt på kirkegården. 

60 år gamle Torres sier at lojaliteten til Trump allerede var tynnslitt på grunn av abortpolitikken hans. Debatten mot Kamala Harris var nådestøtet hun trengte for å snu ryggen til Trump for godt. 

– Det er på tide å sette landet foran partiet, sier hun.

Mange velgere i spill

Millioner av amerikanere har bestemt seg, og mange delstater er i praksis avgjort, men i Pennsylvania er det fortsatt mange velgere i spill.

AP kommer i snakk med flere velgere som gjennom mange år har stemt på republikanerne. 

Debatten gjorde flere mer nysgjerrig på Harris – men de er ikke er helt solgt. 

Familieverdiene

Mary Nolan (70) har vært registrert republikaner i 50 år. Hun stemte på Hillary Clinton i 2016, og Trump i 2020. 

Nå har hun mer å tenke på enn noen gang. Harris har både imponert og frustrert henne.

– Jeg følte Biden - Trump var valget mellom to onder, og jeg er fortsatt usikker. Jeg vil se mer av Kamala Harris, sier hun. 

 AP
TRADISJONELLE VERDIER: Mary Nolan (70) vil tilbake til de amerikanske kjerneverdiene. Foto: AP

Nolan likte at Harris sier at hun skal være en president for alle, men hun er skeptisk til familieverdiene hennes. 

– Jeg har fremdeles verdiene mine fra 1960. Familie, hjem og moral. Barna våre deler ikke disse verdiene, men hvis noen sier at de vil kjempe for disse verdiene i landet vårt, så stemmer jeg på den, sier hun. 

Hun mener Harris unngikk noen spørsmål rundt abort og innvandring, og det irriterte henne. Men alt i alt mener Nolan at Harris gjorde hun et godt inntrykk. 

– Og det gjorde ikke Trump, sier hun. 

– Harris har verdighet. Hun vil kunne representere landet vårt på en god måte. Trump har god politikk, men jeg vil ha en mer stabil og verdig president. En som ikke skriker og kaller folk stygge ting, sier 70-åringen.

 AP
BESTEMT SEG: Bob Chuba har stemt på Trump to ganger. Han mener Harris gjorde det best i debatten, og kommer til å stemme på henne. Foto: AP

Blant demokratene er det mer unison enighet om hvem som gjorde den beste debatten. Det er spesielt Trumps falske påstand om at innvandrere spiser kjæledyrene til amerikanerne, som trekkes fram.  

– For en idiotisk til å si, og jeg kan ikke begripe at noen får seg til å si noe sånt på nasjonalt TV, sier den pensjonerte læreren Terry Culleton (68). 

Han mener debatten forsterket inntrykket av at dette valget handler om demokrati versus noe som ligner på et totalitært styre. 

Fast bestemt

Kelli Surline (28) fra Langhorne beskriver seg selv som politisk uengasjert. 

Men de stadig økende prisene har vekket interessen hennes, og for første gang skal hun stemme. Hun så ikke debatten, delvis fordi hun har bestemt seg for hvem hun skal stemme på. 

 AP
VELGER TRUMP: Kelli Surline mener Harris burde klart å rydde opp i økonomiske spørsmål i tiden som visepresident. Foto: AP

– Jeg er 28 år og har aldri sett landet vårt i så dårlig forfatning. Så nå har jeg registrert meg, og jeg kommer definitivt til å stemme på Trump, sier hun. 

Ron Soto (86), en mangeårig Trump-tilhenger, sier at Harris ikke sa noe som vant ham over på demokratenes side. 

For ham er den ulovlige innvandringen den viktigste politiske saken, og han føler innvandrerne ødelegger landet han har kjempet i kriger for. 

– Det viktigste er allikevel at jeg ikke liker henne. Og jeg liker ikke Joe Biden, sier han. 

Tar avstand

Christine Desumma (50) er selvstendig næringsdrivende og tidligere Trump-velger. Nå er hun frustrert over begge partiene, og vil ikke gi stemmen sin til noen av kandidatene i november. 

 Matt Slocum / AP / NTB
VELGER BORT VALGET: Christine Desumma velger å ikke engasjere seg lenger. Hun vil heller ha fred og fordragelighet i familien. Foto: Matt Slocum / AP / NTB

Hun sier det var lavere skattlegging under Trump, men hun har blitt lei av ufine debatter på nett. 

Den politiske polariseringen holder på å lage splittelser i hennes egen familie, forteller hun. 

– Jeg har akkurat bestemt meg for å ikke stemme, og jeg orker ikke høre mer om det. Jeg skal ikke se på debatter eller følge med på valgkampen. 

– Jeg skal bare trene yoga og finne tilbake til meg selv, sier hun til AP.  

Read Entire Article