De vanskelige spørsmålene som kan velte Kamala

1 month ago 23



  • Hvorfor har Kamala Harris ennå ikke stilt opp på en pressekonferanse?
  • Hvilken vei går dobbelt-haterne?
  • Hva betyr talerekkefølgen på demokratenes landsmøte?
  • Hva vil president Joe Biden trekke opp av hatten i «oktoberoverraskelsen»?

Snaut tre måneder før USA skal velge sin 47. president, er dette er noen av mange spørsmål som til slutt vil avgjøre hvem som vinner valget.

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump la ut denne posten på sin egen plattform, Truth Social i forbindelse med demokratenes landsmøte som starter i Chicago på mandag:

Foto: Truth Social

Kamala Harris vil IKKE HA NOE Å GJØRE MED FORBRYTERSKE JOE BIDEN. De lar han tale på mandag, kjent som Death Valley, skriver han.

Med «Death Valley», mener han trolig at Biden skal tale på et dødt, ubetydelig tidspunkt.

Kamala Harris er hovedtaler på landsmøtets siste (og viktigste) dag, torsdagen, mens Joe Biden taler på den mindre viktige åpningsdagen.

– Er det spesielt at den sittende presidenten ikke får tale på landsmøtets viktigste dag?

Bilde av Jennifer Bailey Jennifer Bailey

Professor i statsvitenskap

– Nei, avtroppende president Bill Clinton gjorde det samme i 2000, hvor den demokratiske kandidaten Al Gore holdt hovedtalen. Dette sier Trump for å undergrave Harris’ legitimitet, sier Jennifer Bailey, professor i statsvitenskap ved NTNU og fortsetter:

KLARGJØR: Det jobbes intenst med å klargjøre salen for demokratenes landsmøte som starter mandag 19. august i Chicago. Foto: ROBYN BECK / AFP / NTB

– Vi må huske at Trump har en agenda og et narrativ hvor han prøver å fortelle at Harris er en illegitim presidentkandidat.

I samtalen med Elon Musk på tirsdag sa Trump rett ut at da Biden trakk seg til fordel for Kamala Harris var det et illegitimt politisk kupp:

Trump sier at Harris prøver å skape avstand mellom seg og den upopulære, aldrende sittende presidenten. Men det stemmer bare delvis, sier Bailey.

– Harris stilte opp sammen med president Biden denne uken da de slapp den gode nyheten om at de hadde landet en avtale med legemiddelindustrien om å kutte prisen på ti viktige legemidler, sier hun.

Når det gjelder talerekkefølgen på demokratenes landsmøte, så er den ikke helt spikret, men ifølge Newsweek skal disse tale.

– Hvorfor har hun endret oppfatning?

Flere medier, som Fox News, og ledende politikere, spesielt på republikansk side, har de siste ukene etterlyst at Kamala Harris stiller på pressekonferanser.

Men også mer uavhengige medier som Washington Post har etterlyst tilgang.

– Hvorfor har hun endret politisk oppfatning så mange ganger siden 2020? Hvordan ville hun styrt annerledes enn Joe Biden, spør avisen og etterlyser svar.

Helt konkret ønsker de, blant annet, svar på om hun har gått tilbake på kravet om avskaffelse av privat helseforsikring. Om hun fastholder Bidens løfte om å ikke øke skattene for dem som tjener mindre enn 400 000 dollar i året. Og, om hun vil kompensere dette med høyere skatter for selskaper og de rikeste. Står hun på at hun vil ha tøffere grensekontroll? (I 2019 sa hun at ulovlige innvandrere ikke bør siktes for en forbrytelse).

– Ubehagelige spørsmål

Fox News har siden Kamala Harris ble nominert i slutten av juli registrert antall dager som har gått uten at hun har stilt opp i en større pressekonferanse.

Donald Trump og hans visepresidentkandidat JD Vance har derimot stilt opp i flere multimedia-konferanser, ikke bare egne folkemøter.

– Hva er grunnen til Kamala Harris’ presse-vegring?

– Det er mange ubehagelige spørsmål. Men, for det første har hun svært liten tid på seg. Hun har nok prioritert egne narrativer hvor hun presenterer sin egen fortelling om hvem hun er og hva hun står for, sier Bailey.

STILTE OPP: Presidentkandidat Donald Trump stilte denne uken opp på en pressekonferanse i Bedminster i delstaten New Jersey. Foto: Jeenah Moon / Reuters / NTB

Men, enda viktigere, mener Bailey er sløvheten amerikanske journalister utviser overfor Trump.

– Når Trump stiller på pressekonferanse, så er han riktignok til stede, men han svarer ikke på spørsmålene han får. Journalistene har sluttet å presse ham til å svare. I realiteten er disse pressemøtene med Trump verdiløse.

Men, Kamala Harris har ikke denne «immuniteten» overfor pressen.

– Hvorfor skal Harris utsette seg for et pressekorps som vil stille henne tøffe spørsmål når Trump får slippe unna med så mange løgner og unngår å svare på så mange? Jeg tror nok det er en vesentlig grunn til at hun ikke stiller, sier NTNU-professoren.

Hva tenker du?Hvem tror du blir USAs neste president?aDonald TrumpbKamala Harris

Oktoberoverraskelsen

– Hva tenker du om målingene i tiden fremover mot valget?

– Alt kan skje. Det er vippestatene som er viktige og det er målingene der som vil avgjøre valget. Der er det foreløpig veldig jevnt – mye jevnere enn på lenge, sier professoren.

Siste måling viser at Harris leder over Trump i vippestatene Michigan, Pennsylvania og Wisconsin.

Les mer: Kampen om vippestatene

– Hva med de såkalte dobbelthaterne, de som hverken likte Biden eller Trump og som i liten grad ville stemme på noen av dem. Hvem vil de stemme på nå?

– De ser ut som de fleste av dem heller mot å stemme på Harris/ Walz. Det er en stor andel yngre velgere blant dobbelthaterne som nå trolig vil stemme på Kamala Harris, fordi alternativet er en gammel mann, sier hun.

Hun får støtte av en fersk måling i The Hill hvor 53 prosent av dobbelthaterne nå svarte at de ville stemme på Harris, mens bare 11 prosent ville stemme på Trump.

I tillegg spekulerer hun i om demokratene vil bruke et gammelt republikansk triks, «oktoberoverraskelsen». Det er den muligheten en sittende president kan styre inn positive nyheter i sluttfasen av valgkampen.

– President Biden vil trolig kunngjøre noen store, gode nyheter de siste ukene før valget, som kan tippe stemmene i demokratenes favør, sier professoren.

Read Entire Article