De som hjelper Putin

5 days ago 12



Statslederne som denne uken besøker Vladimir Putin gjør ham en stor tjeneste. Putin bruker deres nærvær som bevis på Vestens nederlag.

 ALEXANDER NEMENOV / POOL / EPA / NTBVladimir Putin sammen med Kinas president Xi Jinping, Tyrkias Recep Tayyip Erdogan og Sør-afrikanske Cyril Ramaphosa med flere. Foto: ALEXANDER NEMENOV / POOL / EPA / NTB
Lørdag 26. oktober kl. 20:39

Kortversjonen

  • Statsledere besøker Vladimir Putin denne uken og brukers som bevis på Vestens nederlag
  • Putin arrangerer største internasjonale toppmøtet i Russland
  • BRICS utvides med nye medlemsland som Iran, Egypt, og Etiopia
  • Putin slipper uten kritikk fra BRICS for krigen i Ukraina, og noen støtter hans syn
  • Planen om en ny verdensorden møtes med motsetninger og rivalisering blant BRICS-landene

Putin kan angripe og okkupere deler av Ukraina uten at regimer som representerer nesten halvparten av verdens befolkning reagerer med fordømmelse og sanksjoner.

Russlands blodige og folkerettsstridige krig skal tydeligvis ikke komme i veien for økonomisk og politisk samarbeid.

– Prosessen med å forme en multipolar verdensorden er i gang. Dette er en dynamisk og irreversibel prosess, sa Putin på Brics-landenes møte i Kazan i det sørvestlige Russland.

Tegning: Roar Hagen Foto:

BRIC er en forkortelse for Brasil, Russland, India og Kina. Det ble opprettet som et samarbeidsforum i 2009. Da også Sør-Afrika kom med ble BRIC til Brics.

Da det forrige toppmøtet ble holdt i Johannesburg var ikke Putin fysisk til stede. Han turte ikke å reise til Sør-Afrika etter at Den internasjonale straffedomstolen (ICC), anklaget ham for krigsforbrytelser i Ukraina og sendte ut en arrestordre.

Vel ett år senere er Putin vertskap for det største internasjonale toppmøtet i Russland på mange år.

De opprinnelige fem Brics-landene har fått selskap av presidenter eller statsministre fra fire nye medlemsland, Egypt, Iran, Etiopia og De forente arabiske emirater. Ifølge Putin ønsker over 30 land å bli med og blant disse er Saudi-Arabia. Argentina har imidlertid takket nei til medlemskap i klubben.

 Maxim Shemetov / Reuters / NTBVladimir Putin tok i mot ledere fra over 30 land i forbindelse med Brics toppmøtet i Kazan denne uken. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB

Til utenlandske journalister sa Putin før møtet at Brics er en samling stater som samarbeider på grunnlag av felles verdier og som tar hensyn til hverandres interesser.

Brics-landene er alle langt mer opptatt av egeninteresser enn av å ta hensyn til de andre. Og de har ikke felles verdier, som Putin påstår. Blant Brics-landene er det både diktaturer og demokratier, men alle de nye medlemmene er autoritære regimer. Økonomisk er Kina den suverent sterkeste part.

Ikke-innblanding i andre lands affærer, skal være et viktig prinsipp i den nye verdensordenen som Kina og Russland mener er overlegen den liberale og demokratiske vestlige modellen. Det åpenbare hykleriet i at Putin fører et angrepskrig for å frata Ukraina land og selvstendighet ser ikke ut til å plage de utenlandske gjestene i Kazan.

– Vennskapet mellom Kina og Russland vil vare i generasjoner, sa Kinas president Xi Jinping. Og Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa beskrev Russland som en verdifull venn og alliert.

 Alexander Nemenov / AP / NTBVladimir Putin og Indias statsminister Narendra Modi omfavner hverandre på Brics toppmøtet i Russland. Foto: Alexander Nemenov / AP / NTB

Indias statsminister Narendra Modi kom, etter å ha omfavnet Putin, med et fromt ønske om fred i Ukraina. Men i dette forumet slipper Putin å stå til rette for lidelsen og ødeleggelsen han har forårsaket i Ukraina. Noen av Brics-landene kjøper Putins forklaring på krigen og gir Vesten skylden. Andre synes det er mer bekvemt å være nøytral.

For Putin er det verdifullt å demonstrere at han ikke er internasjonalt isolert til tross for vestlige sanksjoner og utestengelse. Planen om at Brics-landene sammen skal utforme en ny verdensorden fortoner seg som et luftslott. Mer realistisk er ønsket om å utvikle betalingsformer som gjør landene uavhengige av dollar og euro.

For Russland er det viktig å svekke effekten av vestlige sanksjoner. Kina ønsker å bryte USAs dominans i de globale finanssystemene.

 Alexey Nikolskiy/BRICS-RUSSIA2024.RU / Reuters / NTBKinas president Xi Jinping roste samarbeidet med Vladimir Putins Russland på Brics-toppmøtet. Foto: Alexey Nikolskiy/BRICS-RUSSIA2024.RU / Reuters / NTB

Men de mange motsetningene mellom landene i Brics står i veien for et tillitsfullt samarbeid. En stormakt som India, med gode forbindelser til USA og Europa, ønsker ikke å delta i en antivestlig front. Modi vil samarbeide med alle og gjerne spille rollen som megler.

India og Kina er dessuten rivaler økonomisk, politisk og militært. Landene deler en omstridt grense i Himalaya der flere titalls soldater ble drept i sammenstøt for fire år siden. De har nylig blitt enige om felles regler for patruljering av grensen, som kan dempe spenningen.

I Midtøsten konkurrerer sjiamuslimske Iran og sunnimuslimske Saudi-Arabia om innflytelse. Egypt og Etiopia står i en bitter strid om vannressurser som i verste fall kan utløse en krig.

I Kazan holdes det festtaler om behovet for en mer rettferdig verdensorden. Men et flertall av lederne er ikke folkevalgte. Mange av dem undertrykker sin egen befolkning.

Putin sa i Kazan at han ønsker å øke samarbeidet på alle flernasjonale plattformer for å styrke global sikkerhet og en rettferdig verdensorden. Ingen har de siste årene gjort mer enn ham for å øke den internasjonale spenningen gjennom krig, okkupasjon og trusler.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article