De ropte høyt om hevn. Hvorfor ble det helt stille fra Iran?

1 month ago 33



NYHETSANALYSE: Iran har hittil nektet å bli dratt inn i en større krig med Israel. Landet står nå overfor store dilemmaer.

En iranskbygget missil vises foran et bilde av Hizbollah-lederen Sayyed Hassan Nasrallah under en demonstrasjon i Teheran, hovedstaden i Iran. Lørdag ble han drept. Foto: Vahid Salemi, AP/NTB

Publisert: 29.09.2024 22:40

– Jeg er sjokkert og forvirret. Mens vi sørger over tapet av over 500 brødre, sitter iranske ledere i New York og snakker om forhandlinger, sier Ali på telefon fra Beirut til Aftenposten.

30-åringen er medlem av Hizbollah-militsen i Libanon. De har stolt på Iran som sin allierte. Men nå lurer Ali:

– Nå når vi trenger dem mest, virker det som om de er mer opptatt av sine egne interesser. Hvor er hevnen og støtten Iran har lovet oss?

Bryr Iran seg egentlig om Hizbollah?

Nylig eksploderte tusenvis av Hizbollah-medlemmers personsøkere og walkietalkier. Så begynte Israels massebombing sør i Libanon. Lørdag kom meldingen om at Hizbollahs leder Hassan Nasrallah var drept i et luftangrep mot Beirut. I løpet av de to siste ukene har Israel påført den Iran-støttede militsen det hardeste slaget i gruppens fire tiår lange historie.

– Mange i Libanon føler seg sviktet og utnyttet, sier 30-åringen, som ikke vil oppgi fullt navn av hensyn til sikkerheten.

Iran har hittil nektet å bli dratt inn i en større krig med Israel, som landets leder, Ali Khamenei, ikke vil ha.

Dette får mange til å lure på om Iran virkelig bryr seg om Hizbollah, eller om de bare ser organisasjonen som brikker i sitt eget større geopolitiske spill.

Hvorfor nøler Iran med å gripe inn militært i Libanon?

Iran prøver å unngå en storkrig

Hizbollah er den største militsgruppen i «motstandsaksen», som Israels militære fiender kaller seg. Aksen består i dag av regimet i Iran og Syria, houthiene i Jemen, Hizbollah i Libanon, Hamas på Gazastripen og ulike sjiamilitser med base i Irak og Syria.

Siden starten har gruppen fått full støtte fra det iranske regimet.

– Hizbollah er en integrert del av det iranske regimet selv, sier Reza Talebi. Han er forsker på internasjonal rett ved universitetet i Leipzig og har tidligere tjenestegjort i det iranske luftforsvaret.

Mange trodde at Israels angrep på Hizbollah ville føre til at det iranske regimet aktivt begynte å gripe inn. Men så langt har ikke dette skjedd. Løftene om hevn og truslene mot Israel er også blitt mye mer forsiktige.

Iran prøver å holde seg unna en storkrig med Israel, sier Reza Talebi.

Landet står nå overfor store dilemmaer:

De vil gjenopprette avskrekking mot Israel uten å starte en stor krig. De ønsker også å bevare allierte som Hizbollah, Hamas og houthiene uten å måtte kjempe for dem.

Samtidig prøver de å lette sanksjonene ved å gjenoppta atomforhandlinger med Vesten og fortsatt samarbeide med Russland og Kina.

Redningsarbeidere bruker gravemaskiner for å fjerne ruiner etter israelske angrep i Beiruts sørlige bydeler. Foto: Bilal Hussein, AP/NTB

Hizbollah-militsen er svekket

– Iran mener de har gjort sitt for å støtte Hizbollah med logistikk og våpen. De hevder også at Hizbollah er i stand til å kjempe mot Israel uten deres direkte involvering, hevder Talebi.

Israels angrep har svekket Hizbollahs kommunikasjon og organiseringsevner. Angrepene satte også gruppen i en vanskelig situasjon.

De israelske angrepene fikk dessuten titusener av livredde libanesere til å flykte nordover. Flere landsbyer nær grensen til Israel er nå nærmest folketomme.

Alt dette er viktig for Hizbollah, men det viktigste er hva Iran, deres hovedstøttespiller, tenker.

Iran har investert milliarder i Hizbollahs presise missiler. Dette har de gjort for å beskytte seg mot israelske angrep på atomanleggene sine.

Irans øverste leder, Ali Khamenei, har tidligere truet Israel med hevn flere ganger. Etter at tusenvis av Hizbollah-personsøkere eksploderte, nevnte han ikke hevn, men sa at Hizbollah vil overleve bombingen.

Hizbollahs militære leder Ibrahim Akil (t.v.) ble drept i israelske angrepene lørdag 21. september. Foto: AP / NTB

Våpenhvile med Israel

Den Iran-støttede militsen har mistet mange av sine betrodde og erfarne ledere. Noen av dem har vært medlemmer av Hizbollah siden organisasjonen ble grunnlagt i 1982.

Irans utenriksminister Abbas Araghchi skrev på Twitter at Hizbollah kan forsvare Libanon med «sine egne ressurser», noe som i praksis betyr at gruppen er overlatt til seg selv. Iran frykter også flere angrep på eget land og at Mossad, Israels etterretning, har infiltrert dem.

Talebi mener at dette gir Hizbollah en følelse av å være alene. Derfor kan de kanskje vurdere å gå inn i en form for våpenhvile med Israel.

Frustrasjon blant Hizbollah medlemmene

Da den iranske presidenten Pezeshkian kom til New York og FNs generalforsamling denne uken, sa han at Iran ikke ønsket krig med Israel.

Mange i Libanon, som Ali, tror at Iran kanskje vil bruke Hizbollah som et forhandlingskort. De kan tilby å begrense gruppens aksjoner i bytte mot en avtale som letter sanksjonene mot Irans svake økonomi.

– Det ser ut som Iran ofrer sine allierte for egne interesser. Dette har skapt frustrasjon blant disse gruppene, mener forskeren.

Read Entire Article