– De må bære oss ut

3 weeks ago 16



Det er bare fire år siden beboerne på Nordstad fikk den samme sjokkbeskjeden fra kommunen. Men da ble planene stanset etter TV 2-oppslag og store protester. En av de som protesterte var den nåværende ordføreren.

I et rolig boligstrøk med flotte uteområder ligger rekkehuset som huser det døgnbemannede bofellesskapet, med fire leiligheter.

– Råttent gjort

TV 2 er på besøk like etter at beboerne har blitt informert om at de må flytte. Tore Dillerud (41) har bodd i leiligheten sin i snart 17 år.

– Jeg begynte å gråte etter at kommunen hadde vært her. De vil rive i stykker en stor og god familie. Men vi nekter å flytte. Politikerne lovet at vi skulle få bli her for fire år siden, sier han.

 Olav Wold / TV 2
STØTTE: Moren til Tore, Sidsel Busterud Lie, er like opprørt som sønnen og kjemper mot flytting. Foto: Olav Wold / TV 2

Naboen til Tore, Trond Posaasen (62), har bodd her helt siden HVPU-reformen på 1990 tallet. Da ble store institusjoner for utviklingshemmede lagt ned. Han har dårlig talespråk, men uttrykker klart at han ikke vil flytte.

Broren hans, Steinar Posaasen, er opprørt.

– Dette er råttent gjort. Broren min har bodd her i 32 år. Her er han trygg og stortrives sammen med beboerne og de ansatte. Noen av dem har vært her nesten like lenge som ham. Om de vil gjøre dette, får de bære oss ut, sier han.

 Olav Wold / TV 2
GODE BRØDRE: Steinar Posaasen er ofte på besøk hos broren Trond på bofellesskapet der han stortrives. Foto: Olav Wold / TV 2

For dårlige bygg?

Kommunen begrunner flyttingen med at Norstad og et annet bofellesskap har gamle og slitte bygg, som er uegnet for tilrettelagte tjenester. De viser blant annet til at de har dårlig luftkvalitet, lydisolering og lite plass til hjelpemidler. 

I fremtiden vil de benytte større institusjoner, som kan huse opp til tolv personer. Dette mener de vil gi bedre tjenester og millionbesparelser.

– At bygget er i så dårlig forfatning at det kan være helseskadelig, slik kommunen har hevdet, ligner på en bløff. Om de mener det er dårlig vedlikeholdt, ja, da er det deres ansvar å pusse opp. Oppholdsrommet til de ansatte bør det gjøres noe med. De fire leilighetene er i god nok stand, sier Steinar Posaasen og fortsetter:

 Olav Wold / TV 2
URIKTIG: De pårørende avviser at bygget på Norstad er uegnet for beboerne. De mener leilighetene er fine og at kommunen burde pusset opp om de mener dette må til.. Foto: Olav Wold / TV 2

– Dette handler kun om å spare penger. Jeg begriper ikke at de velger å gjøre kutt som rammer de aller svakeste, sier broren til Trond.

– Tilbudet de har fått er en leilighet i et institusjonsliknende bygg med skinner i taket, som er beregnet for beboere med store fysiske utfordringer. Betjeningen går med hvite klær, noe vi ikke forbinder med et hjem, snarere et sykehjem. Kommunen ser helt bort fra den menneskelige siden og beboernes ønsker, sier moren til Tore, Sidsel Busterud Lie.

TV 2 vet at de ansatte på Norstad er enige med beboerne. De mener også at det er galt å rive dem opp fra et trygt miljø, som er å regne som en stor familie.

Ordføreren snudde

Blant de som var kritiske til flytting for fire år siden var Truls Gihlemoen fra Fremskrittspartiet. Han er i dag fungerende ordfører i kommunen.

 Olav Wold / TV 2
SNUDDE: Fungerende ordfører Truls Gihlemoen sier han endret mening etter at saken har vært gjennom en utredning, der også organisasjonen for de utviklingshemmede deltok. Foto: Olav Wold / TV 2

– Det er mulig det er lovlig å flytte beboerne, men det blir moralsk helt feil, sa han til Hamar Arbeiderblad da striden raste.

Nå har han gjort helomvending, noe han forklarer med at flyttevedtaket i dag er godt politisk forankret, og at en prosjektgruppe har utredet saken. De peker på at det må gjøres endringer for å opprettholde gode tilrettelagte tilbud.

– Synes du det er greit å bryte løftene til beboerne?

– Vi ser at vi er nødt til å gjøre grep for å sikre gode tjenester i framtida og tilby de samme eller bedre tjenester enn vi gjør i dag, sier Gihlemoen.

Han legger ikke skjul på at flyttingen også handler om at kommunen står i en tøff kuttprosess. Et overforbruk på 80 millioner kroner skal reduseres.

– Ja, det er også for å spare penger. Vi skal ha en mer økonomisk bærekraftig løsning, en løsning som er god for de ansatte og god for beboerne.

– Har dere regnet på hva det ville kostet å pusse opp bofellesskapet?

– Det har aldri vært aktuelt å pusse opp Norstad i den formen det er nå. For vi mener at framtidens bofellesskap skal ligge på mellom åtte og tolv boenheter.

Kan bli brukt tvang

Det er på det rene at kommunestyret i Stange har vedtatt at flyttingen i størst mulig grad skal baseres på frivillighet, og etter reell medvirkning for alle parter. Vedtaket ble gjort mot Pensjonistpartiets stemmer.

De pårørende sier de ikke har blitt hørt på noen punkter og at kommunen ikke har villet snakke om andre alternativer enn flytting.

 Olav Wold
VIL IKKE: Trond er helt klar på at han vil være på Norstad, der han har bodd i over 30 år. Foto: Olav Wold

– Tre beboere er helt klare på at de ikke vil flytte. Politikerne har vedtatt at dette skal baseres på frivillighet. Dersom det skal brukes tvang, må saken opp til ny behandling i kommunestyret, sier Steinar Posaasen.

Dette avviser den fungerende ordføreren. Han sier at vedtaket om flytting skal gjennomføres.

– Jeg beklager om det er en oppfatning om at vi ikke har vært på tilbudssiden. Men vi har altså holdt på siden april for å prøve å få til en god dialog.

– Hvordan kan dere tvinge dem til å flytte? Menneskerettene sier jo at de skal kunne velge hvor de vil bo selv.

– Vi har et sterkt ønske om at beboere og pårørende skal være delaktige i dialogen slik at det blir en stor del av valgfrihet om hvordan den framtidige bosituasjonen skal være.

– De sier at de ikke kommer til å flytte frivillig og at de må bæres ut.

– Vår intensjon er at vi skal få med dem på en frivillig flytting, men det er sånn at tjenesten opphører på det boligstedet, så vi kommer til å tilby tjenesten på en ny adresse, på en mer moderne og hensiktsmessig bolig. 

– Så dere vil bruke tvang?

– Altså, det blir en flytting på Norstad, og vi håper at de pårørende bidrar til at vi får til en frivillig flytting.

– Vi skal kjempe

De pårørende avviser at flytting vil gi beboerne like gode tjenester som de har i dag, i andre boliger med kvalifisert personell, slik kommunen hevder.

– Det er ikke såkalt kvalifisert personale disse beboerne trenger. De er mer enn godt nok kvalifisert de som de har i dag. Det de trenger er et trygt hjem. Og de betrakter de som jobber der som sin familie, sier Sidsel B. Lien. Sønnen Tore er helt enig.

– Vi skal kjempe. Og jeg tror vi vinner. Politikerne i Stange burde tenke på hva de ville gjort om noen hadde forsøkt å rive opp familien deres, sier han.

Read Entire Article