De lar seg ikke stoppe av klimaaktivister og aksjonærer – eller vitenskapen

1 month ago 20



Foto: Heiko Junge, NTB

Se ikke på hva de sier, men hva de gjør.

Publisert: 30.08.2024 19:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Regjeringen og Equinor viser en ukuelig tro på at fortsatt høy norsk olje- og gassproduksjon er forenlig med målet om nullutslippssamfunn. Faktagrunnlaget er tynt.

en pressekonferanse mandag under oljemessen ONS la Equinor frem selskapets planer for fremtiden. «Equinor lar seg ikke stanse av klimaaktivister og aksjonærer som stiller spørsmål ved selskapets klimaplaner», meldte E24.

Budskapet fra Equinor var klart: Målet er å opprettholde dagens produksjonsnivå på olje og gass på norsk sokkel i overskuelig fremtid. Det betyr om lag 1,2 millioner fat hver eneste dag frem mot år 2035.

I tillegg til klimaaktivister og aksjonærer ser det ut til at Equinor heller ikke lar seg stoppe av vitenskapen.

Mangel på virkelighetsforståelse

Det siste tiåret har det vært rekordvarmt.

Parisavtalens mål er å hindre at den globale temperaturen stiger mer enn 1,5 grader sammenlignet med førindustriell tid. I fjor ble temperaturøkningen totalt 1,43 grader, og 2023 ble det varmeste året som noen gang er registrert.

Mye tyder altså på at vi er veldig nær grensen som verdens land – også Norge – har satt.

Og imens fortsetter klimagassutslippene å øke.

Dersom vi skal nå 1,5-gradersmålet, må fossil energi erstattes med energi fra fornybare kilder. Å utsette utslippskutt utgjør en betydelig klimarisiko. Det er lite som tyder på at den virkelighetsforståelsen har seget inn, hverken hos Equinor eller norske myndigheter.

I tråd med aggressivt anslag

Nylig presenterte regjeringen Perspektivmeldingen med en forventning om at norsk olje- og gassproduksjon vil falle med 64 prosent innen 2050. I dette ligger det en forutsetning om gradvis nedgang i investeringer og produksjonsaktivitet. Dette er i tråd med scenarioer som FNs klimapanel (IPCC) refererer til, og med målet i Parisavtalen.

Men norske myndigheter uttrykker seg også på andre måter.

Når Equinor (som staten eier 67 prosent av) nå varsler fortsatt norsk olje- og gassproduksjon på dagens nivå det neste tiåret minst, så er det i tråd med det høyeste og mest aggressive anslaget for fossilproduksjon Sokkeldirektoratet har lagt frem.

I et slikt scenario trenger vi i stor grad tilgang på olje- og gassressurser som fortsatt ikke er funnet, også i nye områder som Barentshavet. Dette er i direkte konflikt med veikartet fra Det internasjonale energibyrået (IEA), som slår fast at det ikke er plass til nye olje- og gassforekomster om verden skal nå netto nullutslipp av CO₂ i 2050.

Må dra i bremsen

Norske myndigheter mener altså at vi både kan fortsette å investere i og utvide oljevirksomheten vår og oppnå forpliktelsene våre om kutt i klimautslipp i tråd med Parisavtalen. Men for at olje- og gassproduksjonen skal falle slik scenarioene til FNs klimapanel viser, må alle sektorer i alle land dra i bremsen og redusere utslippene sine til et minimum. Det gjelder også Norge.

Som Norge og andre land har vist, vil økte investeringer føre til økt produksjon av olje og gass. Om det skal bli en nedgang i produksjonen, må det også bli nedgang i leteaktivitet. Equinor – og norske myndigheter – legger opp til det motsatte.

Read Entire Article