De kongelige tar langt færre oppdrag enn før: – Druknes i bråk og sirkus

1 month ago 27



– Marius Borg Høibys beklagelse setter ikke punktum for saken, sier historiker og kongehusekspert Trond Norén Isaksen.

Nærmeste familie samlet til fotografering på prinsesse Ingrid Alexandras 18 årsdag. Foto: Lise Åserud / NTB

Publisert: 15.08.2024 17:44

Kortversjonen

Marius Borg Høiby innrømmer å ha brukt vold og rusmidler, samt å ha ødelagt gjenstander hjemme hos en kvinne han var i et forhold med. Han beklager overfor familien og den fornærmede. Han sier han vil forklare seg for politiet. Han vil også gjenoppta behandling for rusbruk og psykiske lidelser.

Etter at Marius Borg Høiby ble siktet for kroppskrenkelse og skadeverk, har medietrykket vært enorm.

– Det skyldes at mediene har mange spørsmål de ikke har fått svar på, og som de derfor selv har forsøkt å finne svarene på, sier kongehusekspert og historiker Trond Norén Isaksen.

– Uttalelsen er nok et forsøk på å få litt kontroll, men det setter ikke punktum for denne saken. Det kommer sannsynligvis en tiltale og en dom.

Han synes det er vondt å lese om Høibys psykiske problemer.

– Jeg håper han får hjelpen han trenger og straffen han fortjener, sier han.

– Det har vakt oppsikt at det har vært kontakt mellom kronprinsesse Mette-Marit og den fornærmede kvinnen?

– Vi vet lite om det, heller ikke hvem som tok kontakt, men i en sånn situasjon er det et lite minefelt. Én ting er å vise omsorg, men alt som kan oppfattes som å påvirke fornærmede i en straffesak, må man være forsiktig med, sier Isaksen.

Han påpeker at kronprinsessen er et varmt og omsorgsfullt menneske med åpne armer for barnas kjærester.

Rot i kongefamilien

Kontakten mellom kronprinsessen og offeret i en kriminalsak vitner om rot i kongehuset, mener Aftenpostens kommentator Kjetil Alstadheim. Han skriver at kongen ikke har kontroll.

– Alstadheim mener at alderen slår inn og spør om kongen ikke lenger har det som trengs for å stå i en så krevende jobb?

– Prinsipielt mener jeg at alle monarker bør gå av når de er rundt 80 år, sier Isaksen, og fortsetter:

– De fleste over 80 har ikke lenger samme kraft og styrke som før. Da er det ofte vanskelig å fylle posisjonen som statsoverhode fullt ut.

Han nevner at Albert 2. av Belgia abdiserte 79 år gammel. Dronning Beatrix av Nederland og danske dronning Margrethe valgte også å tre til side for yngre krefter. Kong Juan Carlos av Spania, storhertug Jean av Luxembourg og pave Benedikt XVI er andre som viser at abdikasjon nå er vanlig i Europa.

Kongen trapper ned

– Nå er det fire år siden kong Harald sist dro på statsbesøk. Lite tyder på at det blir flere. I 2013 utførte de kongelige totalt 267 oppdrag utenfor kongelige residenser. I 2023 var antallet bare 157, sier Isaksen. Han har gjort en opptelling basert på kalenderen på kongehusets nettside.

Han mener at tomrommet etter statsbesøk som ikke avlegges, og representasjonsoppgaver som ikke utføres, fylles av kontroverser og bråk rundt kongefamilien. At kronprinsessens sønn nå er siktet i en voldssak, bidrar til negativ omtale.

– Folk er lei av styret rundt prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett. Mange spør meg hvorfor ikke kongen skjærer igjennom. Folk spør om han er for gammel og helseplaget til å orke, men det handler også om at han mener man skal puste med magen og ikke ta drastiske avgjørelser i øyeblikkets hete.

– Det folk leser om kongefamilien, er i stor grad bråk og sirkus. Arbeidet de kongelige gjør, druknes i det. Når folk ikke får med seg hva kongefamilien gjør, spør stadig flere seg hva vi skal med et kongehus, sier Norén Isaksen.

Oppslutningen rundt monarkiet har sunket de senere årene. I en meningsmåling som Norstat har utført for NRK, svarer 73 prosent at de støtter monarkiet, men kun 62 prosent av de unge vil ha monarki.

– I NRK- målingen fra i år er det altså 73 prosent. I 2017 var det 81 prosent som støttet monarkiet, sier han.

Kongehuset ønsker ikke å kommentere denne saken, skriver pressekontakt Sara Svanemyr i en e-post fredag formiddag.

Foto: Terje Pedersen / NTB
Read Entire Article