– De har holdt på sånn lenge. Det er usmakelig

1 month ago 18



I et enkelt lokale i Bergen står grønne kasser på rekke og rad på flere bord.

Oppi kassene er det brødvarer, frukt og grønt, og nok matvarer til to-tre middager. Hver uke leveres det ut slike matkasser til nærmere 150 familier som trenger en hjelpende hånd.

– Jeg tenker matvarekjedene kan få komme å være med oss en uke, så kan de få møte de familiene som trenger hjelp, sier Monika Schelander til TV 2.

Hun er daglig leder i den veldedige organisasjon KIL Fond, som deler ut matkassene.

 Frode Hoff / TV 2
PROVOSERT: Daglig leder Monika Schelander i KIL Fond gjør klar en matkasse. Foto: Frode Hoff / TV 2

Har betalt for mye, for lenge

Mens vi er er der, kommer en strøm av mennesker til. Både pensjonister og barnefamilier, som strever med å få hverdagen til å gå rundt.

Tirsdag bestemte Konkurransetilsynet å gi bøter på totalt 4,9 milliarder kroner til Coop, Norgesgruppen og Rema 1000.

Det er prisjeger-praksisen som er årsaken. Konkurransetilsynet mener deling av informasjon mellom kjedene har svekket konkurransen. 

Forbrukerrådet mener vi sannsynligvis har betalt for mye for matvarer lenge.

Provosert

«Hadde ikke åpenheten vært der, så ville nok kreativiteten på prissetting vært større, til beste for forbruker», siterte tilsynet fra en epost hos en av kjedene under pressekonferansen onsdag.

I Bergen er Schelander svært provosert. Hun poengterer at økningen i matvareprisene er en del av den totale kostnaden familier har.

– Det hjelper ikke på at de som styrer prisene på det du trenger i skapet ditt for å overleve, hjelper hverandre å ta økte priser!

– Vi blir jo lurt. De har holdt på sånn lenge. Jeg synes det er urettferdig at noen har slik makt i et samfunn. Det er usmakelig, rett og slett, sier Schelander.

– Kunne hjulpet flere

Hun mener de kunne hjulpet flere om konkurransen om pris var bedre. 

I kjelleren har KIL Fond fire frysere der de lagrer mat kjøpt inn når det er varer på 40-50 prosent tilbud.

– Vi handler for 50.000 i måneden. Så vi er avhengige av lave priser for å få mest mulig mat i matkassene. Mange vi hjelper har tre og fire barn, sier Schelander.

TV 2 snakket med flere av de som kom til KIL Fond i Bergen. De ville ikke stille til intervju, men forteller at de er svært takknemlige for hjelpen de får. 

– Rett og slett ufint

I Bodø er det flere som er engasjerte i dagens avgjørelse i fra Konkurransetilsynet. På kjøpesenteret City Nord er Eirik Jakobsen en snartur innom for å handle.

– Jeg syns det er ufint. Det er oss forbrukere som blir skadelidende av dette. Rett og slett ufint.

– Bransjen har fått milliardbot, er du redd for at det er du som må være med å betale den?

– Vi kan fort tenke sånn, de har jo dyttet alle de andre kostnadene på forbrukerne. Jeg vil ha tilbake slakteri og fiskebutikkene. Jeg vil ha bort de store kjedene, for de bare suger fra oss pengene. På toppen kommer ulovlig prissamarbeid i tillegg, det er ikke bra, sier Jakobsen.

 Run Gyllander / TV 2
REAGERER: Eirik Jakobsen er klar i sin tale. Foto: Run Gyllander / TV 2

Utenfor Obs! Hypermarked møter vi to kamerater. De har også fått med seg nyheten om det ulovlige prissamarbeidet.

– Dette er noe vi har visst om hele tiden. Vi ser dem jo gå rundt i butikken med dingser og sjekker priser flere ganger om dagen. Så det er helt greit med disse 4,9 milliarder de fikk i bøter, sier John Johansen i Bodø.

– Det er jo fort vi som må betale boten, sier Halvard Sivertsen.

– Hvor viktig er det at slikt blir avdekket?

– Jeg ser på dette som kriminalitet. Det er jo det i og med at du blir bøtelagt. Jeg mener konkurransetilsynet har gjort helt rett, sier Johansen.

– Hva tenker du om at matvareprisene kunne vært enda billigere?

– De stiger annenhver uke. To kroner her og to kroner der hele tiden. De sier de ikke tjener penger. Det er bare svada. De har aldri tjent så mye penger som nå, det er jeg overbevist om. Potet koster 30 kroner kiloen. Da jeg vokste opp var de 1,50 per kilo. Man skulle nest tro det var gull, sier Sivertsen.

 Run Gyllander / TV 2
IKKE OVERRASKET: Kameratene Halvard Sivertsen og John Johansen. Foto: Run Gyllander / TV 2

Magne Nikolaisen liker prissamarbeidet dårlig.

– Jeg syns det er dårlige greier at de skal bruke kundene til å finansiere det meste. Jeg syns de skulle tatt ut de pengene og fordelt dem på kundene. Det er bra det blir tatt tak i dette nå, forteller han.

 Run Gyllander / TV 2
GLAD DET TAS TAK: Magne Nikolaisen. Foto: Run Gyllander / TV 2

Kjedene nekter for å ha gjort noe ulovlig

Selv avviser matvarekjedene anklagene om samarbeid om pris på dagligvarer.

– Vi avviser at vi har foretatt oss noe som begrenser konkurransen. Dette vedtaket vil vi anke til Konkurranseklagenemnda, sier leder for næringspolitikk i Reitan Retail, Kårstein Eidem Løvaas i en pressemelding.

– Vi stiller oss fullstendig uforstående til vedtaket fra Konkurransetilsynet. Coop Norge SA har ikke gjort noe ulovlig og heller ikke deltatt i et ulovlig samarbeid slik Konkurransetilsynet hevder, heter det i en pressemelding.

– Vi stiller oss helt uforstående til Konkurransetilsynets konklusjon. Skal man være billigst må man sjekke prisene i markedet, slik er det i alle bransjer. Vi mener bransjeavtalen og prisjegerne har styrket konkurransen, ikke svekket den slik Konkurransetilsynet hevder.

 Robert Reinlund / TV 2
TAKKNEMLIG: De som får en hjelpende hånd med matvarer og middager, er svært takknemlige. Foto: Robert Reinlund / TV 2
Read Entire Article