De har forhandlet om en våpenhvile i ni måneder. Dette er det de krangler om.

1 month ago 24



USA og Israel er blitt enige om en avtale. Nå ligger ballen hos Hamas, sier USAs utenriksminister Anthony Blinken.

Røyk fra et israelsk bombeangrep på Khan Younis fredag forrige uke. Foto: Hatem Khaled, Reuters/NTB

Publisert: 20.08.2024 19:03

Kortversjonen

Om natten holder Iam Kholoud rundt døtrene Faten (4), Yasmeen (4) og Dima (1).

Da pleier bombene å smelle rundt dem. De to tvillingene på fire år har sluttet å spørre om det snart er over. Mamma Iam har sluttet å si at «det kommer til å gå bra».

Familiens hjem ligger i ruiner. Flere familiemedlemmer ligger under ruinene, tror Iam. Nå bor hun og døtrene i et telt i Khan Younis.

Yasmeen og Faten er tvillinger, Yasmine holder lillesøster Dima på fanget. Foto: Privat

Hun har fått med seg at amerikanerne snakker om at en våpenhvile er nær.

– Jeg håper de blir enige snart, men jeg tror ikke det. Det virker som verden har glemt oss, sier Iam i telefon til Aftenposten.

Hittil er det bare USA og Israel som er enige om et forslag.

Hva er Israel og USA enige om?

Mandag satt Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs utenriksminister Anthony Blinken ved forhandlingsbordet i tre timer. Israel har nå akseptert et forslag om våpenhvile.

– Nå er det opp til Hamas å si ja, sa Blinken under en pressekonferanse i Tel Aviv.

Det har vært vanskelig for Israel og USA å bli enige om et forslag til våpenhvile. Spesielt etter at Netanyahu la til nye krav for en avtale.

Israel krever å ha kontroll over to korridorer i Gaza: Philadephi-korridoren langs grensen mot Egypt og Netzarim-korridoren som deler Gaza i to like sør for Gaza by.

Det er uklart om USA har akseptert dette kravet. Men ifølge ikke-navngitte kilder New York Times har snakket med, inkluderer avtalen at israelske soldater får patruljere ved grensen sør på Gazastripen.

– Det er ganske tydelig at forslaget er et kompromiss mellom USA og Israel, ikke mellom Israel og Hamas, sier Prio-forsker Jørgen Jensehaugen.

Hva skal Israel med korridorene?

Philadelpfi-korridoren er en tynn stripe helt sør på Gazastripen. Den er omtrent hundre meter bred og 14 kilometer lang og inkluderer grenseovergangen til Egypt, Rafah.

Ifølge Netanyahu er det helt nødvendig for Israels sikkerhet å kontrollere korridoren. Statsministeren argumenterer blant annet med at Hamas skal ha smuglet våpen gjennom tunneler som går under grenseområdet.

Egypt hevder på sin side at de ødela hundrevis av tuneller på sin side av grensen for flere år siden. Dette skal de ha gjort for hindre våpensmugling.

Også kontroll over Netzarim-korridoren vil være avgjørende for å hindre at Hamas bygger seg opp militært, ifølge statsministeren. Dette vil hindre at Hamas flytter styrkene sine mellom det nordlige og sørlige Gaza.

Israelerne har forhandlet om våpenhvile i månedsvis uten å komme noen vei. Søndag varslet forhandlere Netanyahu om at kravene hans gjør det umulig å oppnå en våpenhvile.

De mener dessuten at kravet er unødvendig, siden grensen kan overvåkes uten militær tilstedeværelse, meldte Axios.

Hva sier Hamas?

Israelsk kontroll over korridorene vil bety stengte veier, vakttårn og kontrollposter. Slike kontrollposter er noe av det som begrenser palestinerne på Vestbredden mest.

Derfor frykter palestinere at israelsk kontroll over korridorene er et forspill til en okkupasjon og gjenopprettelse av jødiske bosetninger i Gaza. Det er noe deler av Netanyahus ytre-høyre koalisjon har etterlyst.

Hamas krever at Israel trekker seg fullstendig ut av Gaza og mener Netanyahus nye krav saboterer forhandlingene. De hevder at avtalen mellom USA og Israel viser at «Biden følger Israels ordre».

Et annet hinder for forhandlingene er lengden på våpenhvilen. Israel vil at den skal være midlertidig, mens Hamas vil at det skal være en permanent slutt på krigen.

Jensehaugen tror Hamas kommer til å avslå forslaget og at det heller ikke blir våpenhvile i den forhandlingsrunden.

– Da vil USA og Israel skylde på Hamas for at de ikke lander en avtale, sier han.

Biden jobber «døgnet rundt»

USAs president sa på demokratenes landsmøte mandag at han og utenriksminister Blinken jobber «døgnet rundt» for å oppnå en våpenhvile.

Men trebarnsmoren Iam har ingen tro på at USA faktisk gjør det de kan.

– Vi har ventet på våpenhvile i ti måneder. Hvis ikke krigen slutter snart, vil det ikke være flere mennesker igjen i Gaza.

Read Entire Article