De beskrives som nesten umulige å treffe. Ukrainerne bare ler.

2 days ago 9



Ved fronten i Ukraina foregår det en «krise». Derfor prøver russerne med et triks fra 1. verdenskrig: Motorsykler.

Publisert: 02.07.2024 21:08

Kortversjonen

– De kommer seg frem til skyttergravene på motorsykler. Soldatene vet nøyaktig hvor fienden er. Motorsykler er så godt som standardutstyr her.

Det skriver det russiske forsvarsdepartementet under en ny skrytevideo av Vladimir Putins nye våpen ved fronten. Den viser nemlig hvordan raske og manøvrerbare motorsykler frakter soldater inn i fiendens terreng. Propagandaen fortsetter:

– Det er veldig vanskelig å treffe et så lite og fleksibelt mål.

Videoen er fra en øvelse. Fra fronten kommer det videoer som viser en annen virkelighet.

Fenomenet kan si noe viktig om krigen, ifølge ekspert.

En annen virkelighet

En video fra så tidlig som 2023 viser hvordan en russisk soldat på motorsykkel jages av en ukrainsk drone i Kherson sør i landet. Dronen treffer soldaten lett i det åpne landskapet.

Ukrainske soldater og OSINT-analytikere har i ukevis delt bilder av russiske motorsykler som bombes, kræsjer i hverandre og i hull i bakken. Den militære beskyttelsen av motorsyklene ser i beste fall hjemmesnekret ut.

For eksempel viser et bilde fra den ukrainske offiseren Tatargami at russerne har forsøkt å bygge en sidevogn ved å plassere en palle på noen hjul:

De ukrainske soldatene i den 79. luftbrigade ler av motorsyklene. Til en angrepsvideo på Telegram skriver de at de «sparket russerne i tennene», og at alle motorsyklister fikk fartsbøter.

Selv om soldatene på motorsykler latterliggjøres i sosiale medier, forteller fenomenet mye om hva som skjer i krigen akkurat nå.

Mangel på utstyr

Motorsyklene dukket for alvor opp ved fronten i midten av april. Det er det to årsaker til:

  1. Russerne har mistet og mister fremdeles mye militært utstyr som det er vanskelig å erstatte.
  2. Utviklingen i krigen gjør det nødvendig å tenke nytt

Putins opprinnelige krigsplan var å ta Kyiv og Ukraina i en lynkrig. Slik gikk det ikke. Istedenfor er krigen på vei til å bli en lang utmattelseskrig.

Det koster. Både i menneskeliv og militært utstyr. Særlig merker russerne tap av pansrede kjøretøy og stridsvogner.

I løpet av de første to årene, skal russerne ha mistet 15.000 stridsvogner, og de mister fremdeles 600 pansrede kjøretøy i måneden, skriver avisen Forbes.

Russerne begynner rett og slett å gå tom for kjøretøy.

Et stort problem har dermed vært å få fraktet soldater frem til frontlinjen. Det var blant annet derfor Russland kjøpte 2100 kinesiske terrengbiler i høst. Aftenposten har tidligere skrevet om hvordan disse golfbilene plutselig ble satt inn i angrep.

Les også

Her angriper russiske soldater i golfbiler fra Kina. Hva skjer ved fronten?

– Motorsyklene er hentet inn til samme formål. Ukrainerne har hatt stor suksess i å ødelegge stridskjøretøy og pansrede kjøretøy. Så har russerne forsøkt å tilpasse seg dette, sier Palle Ydstebø. Han oberstløytnant og hovedlærer ved seksjon landmakt på krigsskolen ved Forsvarets høgskole.

Det samme mener Mykola Bjeljeskov. Han arbeider som senioranalytiker for det frivillige fondet Comeback Alive og mener at motorsyklene har dukket opp på grunn av mangel på kjøretøy.

– Men i et angrep er det resultatene som teller, ikke forsøkene. Dette vil ikke gi russerne noe, sier Bjeljeskov.

Ydstebø mener at motorsyklene ikke er fullstendig fiasko, og at de har hatt en viss suksess med å få fraktet soldater frem til fronten. På den måten har russerne fått mulighet til å bygge opp en styrke ved å kjøre flere motorsykler frem til samme stillingsområde.

– Men nå har ukrainerne tilpasset seg dette. Motorsyklene jaktes nå av effektive angrepsdroner, og syklene er ikke raske nok til å slippe unna, sier Ydstebø.

Han tror eksempelet med motorsykkelen viser en generell trend i krigen.

– Uttrykk for desperasjon

– Vi ser en form for taktisk krise ved fronten. Denne krigen preges av at ny teknologi kommer så fort at begge sider må jobbe knallhardt for å komme videre, sier Ydstebø.

Samtidig ser man at russerne henter frem stadig eldre utstyr fra lager som de modifiserer. Noen av tiltakene er dødelig effektive, som de modifiserte glidebombene. Annet latterliggjøres, som motorsyklene.

Ydstebø tror at motorsykkel-videoen er et russisk forsøk på å selge inn en gladnyhet, men at realiteten er en annen.

– Det er nok heller et uttrykk for desperasjon fordi den normale krigstaktikken, med stridsvogner sammen med soldater, ikke virker.

Read Entire Article