Skys valgdagsmåling: Brakseier Labour

2 days ago 13



Toryene ligger an til tidenes dårligste valgresultater.

Labour-leder Keir Starmer kan bli Storbritannias neste statsminister. Her er han utenfor et valglokale torsdag. Foto: Claudia Greco / Reuters / NTB

Publisert: 04.07.2024 23:04 | Oppdatert: 04.07.2024 23:58

Det kan bli brakseier for Labour, ifølge Skys valgdagsmåling. Labour får 410 mandater, toryene får 131. Det er i så fall partiets dårligste valg siden det ble etablert i 1834. Liberaldemokratene kan få 61 representanter, og Reform UK kan ende med 13. Det er totalt 650 plasser i Underhuset.

Målingen ble utført av Ipsos for BBC og Sky News.

– Rishi Sunak har hatt et særs vanskelig utgangspunkt for å skrive ut valg. Hans regjering bærer fortsatt med seg bagasjen fra forgjengerne: Boris Johnsons utskeielser under pandemien og Liz Truss sitt sjansespill med økonomien, sier Øyvind Bratberg, førstelektor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo til NTB.

Det vil ta mange timer før de endelige valgresultatene er klare.

Kjedelig og svak?

Velgerne mener at Labour-lederen Keir Starmer er «kjedelig» og «svak». Men han kan bli deres nye statsminister, særlig om valgdagsmålingen er korrekt.

Starmer overtok ledelsen i Labour for fire år siden. Han er født rett utenfor London. Starmer mener han ble født inn i arbeiderklassen med far som var fabrikkarbeider. Keir Starmer studerte jus ved universitetet i Leeds og tok doktorgrad ved Universitetet i Oxford. Han var den første i familien som tok høyere utdanning.

Hovedutfordringen med Starmer er måten han snakker på, mener Erik Mustad, som er ekspert på britisk politikk: Man får følelsen av at han holder et innlegg i en rettssal. Det uttalte Mustad tidligere denne uken.

Read Entire Article