– De avgjør fremtiden vår

2 hours ago 1



 Geir Olsen / VG Foto: Geir Olsen / VG

Musestille sitter elevene fra Lom og ser på storskjerm at politikerne i naborommet bestemmer fremtiden deres.

onsdag 23. oktober kl. 12:26

Ikke en lyd høres i grupperommet, bortsett fra argumentene som kommer fra storskjermen. På talerstolen i naborommet i Fylkeshuset på Hamar forsvarer flertallet i Fylkestinget hvorfor seks skolesteder i Innlandet må legges ned.

Politiker etter politiker tar ordet. Elevene ser opp på storskjermen og suger inn hvert eneste ord.

– Det er så rart å høre på at de skal bestemme vår egen fremtid. Det er irriterende å sitte her og høre dette. Og vi føler at vi ikke får noen svar, sier Eivind Maurstad Husom (17).

Han er elevrådsleder ved Nord-Gudbrandsdal videregående skule, avdeling Lom.

–⁠ De vil sende oss til en skole hvor det ikke er plass til alle oss fra Lom. Det er en veldig vanskelig situasjon for oss, sier Anna Bøje Kvandalsvoll (17).

Under kan du følge den endelige avgjørelsen:

Elevene dro fra Lom tirsdag morgen, og har overnattet på hotell på Hamar for å få med seg selve avgjørelsen onsdag.

– Jeg føler at det ikke er noen plass for oss. De snakker om at det ikke hjelper lokalmiljøet å legge ned den videregående skolen. Hvorfor gjør de det da, spør Anna.

– Vi føler jo at det er noen politikere som ser oss, men de er i mindretall, sier Tonje Marita Bårdseng (17), som er nestleder i elevrådet ved den nedleggingstruede skolen i Lom.

 Geir Olsen / VGTonje Marita Bårdseng (f.v.), Eivind Maurstad Husom og Anna Bøje Kvandalsvoll. Foto: Geir Olsen / VG


Alle tre er elever på linjen for studiespesialisering.

– Elevene rister vantro på hodet, sier Ingrid Eiesar Jørgensen som er aksjonsleder for mønstringen mot skolenedleggelsene.

– De sitter og hører at politikerne forteller hvordan elevene har det og hvordan de kommer til å få det. Elevene synes det er helt utrolig, sier Jørgensen.

Hun sitter sammen med elevene i det stappfulle møterommet.

– Vi er en del voksne som er med dem. Ikke at de trenger det, men vi vil gjerne være til stede for dem.


Før møtet i Fylkestinget startet klokken ni måtte politikerne gå spissrotgang mellom elever som sto på to lange rekker, både utenfor og inne i Fylkeshuset.

Politikerne fikk roser med teksten: «Kjære fylkespolitiker! Jeg vet at dette er vanskelig for deg, men for deg er det bare vanskelig i dag…».

Elevene fra Lom som sitter pakket sammen i møterommet, reagerer på mange av argumentene fra dem som vil sende elevene i buss over lange avstander.

– Mange snakker uten å ha lokalkunnskap. De sier de kan kutte busstidene med en halvtime, men det er ikke mulig fra Lom til Otta, da må bussen ha en snittfart på 120 kilometer i timen. Det viser hvor lite kunnskap de har, sier Eivind.

 Geir Olsen / VGFoto: Geir Olsen / VG

– Fra Lom til Otta er det en time med buss. Men for dem som bor lengst inn i Skjåk er det 45 minutter ekstra bare for å komme til Otta, så de får nesten to timer hver vei, minner Tonje om.

Elevene reagerer også på at administrasjonen og politikerne regner kjøretider med buss ut fra Google Maps.

– Det er vanlig kjøretid med bil. Det er noe helt annet med busser som hele tiden skal stanse for å slippe av elever. Og med enda flere elever på bussen vil det bli enda flere stopp, sier Anna.

Read Entire Article