– De andre blir sykt nervøse når Jakob er her

1 month ago 39



Filip Ingebrigtsen (31) tror konkurrentene får en støkk i seg når Jakob (23) plutselig stiller i København Halvmaraton søndag.

Filip Ingebrigtsen skal være hare for Jakob i København. Foto: Herman Folvik, VG
  • Herman Folvik, VG

    Herman Folvik, VG

Publisert: 15.09.2024 03:50

– Jeg tror de andre blir sykt nervøse når Jakob er på start her. Jeg tipper de tenker at deres mulighet er å springe veldig hardt fra start. Det kan også bli deres akilleshæl, sier Filip til VG.

Han skal fungere som hare når Jakob debuterer på halvmaraton i København – halvannet døgn etter seieren i Diamond League-finalen på 1500 meter.

I feltet er verdensrekordholder Jacob Kiplimo og verdensmester Sebastian Sawe. Arrangøren har tydelig signalisert at de håper verdensrekorden på 57.31 minutter kan bli utfordret søndag. Det betyr at det vil bli satt høyt tempo fra start.

  • Løpet starter kl. 9.25 og vises på NRK.

– Jakob har ikke forventninger. Uansett hva han springer i morgen, kan han springe sinnssykt mye fortere på en halvmaraton om han er forberedt, for det er han ikke i det hele tatt nå, sier Filip.

Hovedpersonen selv føler han er på ferie.

– Han har hatt tunnelsyn og fokus lenge. Dette er mer lystbetont og spontant. Han skal kose seg med 30.000 andre, sier Filip – en av Jakobs nærmeste støttespillere.

– Han er ikke trent for halvmaraton i hele tatt. Han kommer til å føle seg veldig bra lenge, så blir det langt mot slutten.

Filip mener treningen de gjør til 1500 og 5000 meter er nokså lik slik de ville trent mot halvmaraton i oppkjøringen på vinteren. Men de siste to-tre månedene før løp, ville de endret til mye mer spesifikk trening rettet mot halvmaraton – om det var målet.

– Det hadde sett veldig annerledes ut, sier Filip.

– Jeg er ikke forberedt. Jeg er en baneløper, sier Jakob.

Jakob Ingebrigtsen har verdensrekorden på 2000 meter, 3000 meter og to engelske mil (3218 meter). Han har varslet at han jakter totalt ti verdensrekorder – deriblant på halvmaraton og halvmaraton.

23-åringen avviste overfor VG at det kunne være mulig med en verdensrekord i debuten allerede.

– Det er et lite drypp for hva som ligger i fremtiden når han er ferdig med baneløp. Gateløp er veldig spennende og løpebølgen er så stor, han synes det er spennende å være med på det, sier Filip.

Jakob Asserson Ingebrigtsen på plass i København. Han holdt pressekonferanse på et hotell lørdag. Foto: Herman Folvik, VG

– Jeg elsker å konkurrere. Jeg ser andre har det gøy og vil også være med, sier Jakob.

– Han er som en våryr ungkalv som elsker å løpe løp. Det er irrelevant hva det er, om det er billøp på bane, et terrengløp eller fjelløp. Så lenge han kan måle seg mot andre og seg selv, er det ikke så nøye hva det er, sier Filip og legger til:

– Den barnslige mentaliteten hans som gjorde at han vant fredag og er så god til det han egentlig trener for, er samme grunn til at han er på start her søndag.

– Er det noe risiko å løpe en så lang distanse på vei ut av sesongen?

– Det er alltid en risiko, men han er godt trent og det er ikke det verste han løper. Han har sprunget andre løp i sesongpausen som er mer risikable enn dette. I verste fall får han det tungt og ikke kommer til mål, svarer Filip Ingebrigtsen.

Han avviser at Jakob kommer til å løpe flere slike type løp utover denne høsten.

PS! Awet Nftalem Kibrab og Karoline Bjerkeli Grøvdal skal også løpe søndag. Sistnevnte jakter ny rekord. NRK sender fra kl. 9.25.

Read Entire Article