Dagens foreldregenerasjon kan ikke skyve barneoppdragelsen over på skolen

1 month ago 20



Dersom norske foreldre ikke tar tak i barneoppdragelsen, risikerer vi britiske tilstander i norsk skole, skriver Oda Røhme Sivertsen (t.v.) og Maria Strand Munkhaug. Foto: Lars Tynning

Lærere har ikke lenger tid til å være lærere. Det er på tide at foreldrene skjerper seg og begynner å oppdra barna sine fremfor å prioritere egen selvrealisering.

Publisert: 01.09.2024 22:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Gjennom august har titusener av barn i Norge sin første skoledag. Et nytt kull med førsteklassinger skal møte sin første klasse og første lærer. Men alle er ikke like klare for å begynne på skolen, og inne i klasserommet synliggjøres forskjellene i oppdragelsen.

Bleie på første skoledag

I en artikkel publisert i Aftenposten kommer det frem at ett av fire barn i England og Wales fortsatt bruker bleie når de stiller til første skoledag. Rundt 30 prosent klarer ikke å spise og drikke selv. I tillegg bruker ett av fire barn bøker feil ved å trykke på papiret eller prøve å sveipe, som om de bruker et nettbrett eller en smarttelefon.

Dette, sammen med andre faktorer, gjør at halvparten av ansatte på britiske barneskoler mener at færre barn enn tidligere er klare for skolestart.

Da er det heller ikke rart at det blir mindre tid til jobben læreren faktisk skal gjøre, som å lære bort å lese, skrive og regne. Blant annet viste undersøkelsen i Storbritannia at mange lærere bruker 2,5 timer hver dag på oppgaver som egentlig ikke tilhører rollen deres som lærer.

Sykdomstegn i den norske skolen

Selv om det ikke er britiske tilstander i Norge ennå, mener vi at man også ser sykdomstegn i den norske skolen.

Barn er dårligere til å leke sammen og samarbeide. Det er omfattende bruk av skjerm, både i og utenfor skolen. Og tilstedeværelsen på sosiale medier begynner lenge før tenårene.

Sykdomstegnene kommer frem på den politiske agendaen, der diskusjoner som mobilforbud i skolen og aldersgrense på sosiale medier dukker opp i stedet for at foreldrene selv har ansvaret for å sette grenser for egne barn.

Selv om slike politiske vedtak kan være riktige, skulle de strengt tatt ikke være nødvendige dersom foreldrene gjorde jobben sin.

En enorm fallitterklæring

Det vitner om en foreldregenerasjon som er mer opptatt av å bli likt av egne barn enn av å sette sunne grenser. Der mor og far er mer opptatt av å bruke tid på selvrealisering enn av å oppdra egne barn. Det er en enorm fallitterklæring om foreldre ikke klarer å sørge for det som er grunnleggende barneoppdragelse, og heller lener seg på lærerne og politikere.

Som en konsekvens vil lærerne måtte ta på seg et stadig større ansvar for å lære bort grunnleggende ferdigheter. Da er det heller ikke rart at vi har et læreryrke preget av lave søkertall. For hvem har lyst til å ha ansvaret for barneoppdragelsen til en hel klasse?

Lærerne må ikke bare oppdra barn i tillegg til å være lærere, men også bruke tid på å håndtere foreldre. Hvis karakterene er for lave eller oppførselen ikke er god nok etter foreldrenes syn, blir lærerne fort stilt ansvarlig. Selv om mange først burde vurdere oppfølgingen på hjemmebane før man legger skylden på oppfølgingen i klasserommet.

Risikerer engelske tilstander

Ifølge Pisa-undersøkelsen presterer norske elever svakere enn tidligere i lesing, matematikk og naturfag. I tillegg har vi betydelig flere lavtpresterende elever, og forskjellene mellom elevgruppene øker.

En god skolegang er helt avgjørende for å sikre at alle barn i Norge har like muligheter. Da må skolen være et sted for læring, ikke et sted der man slipper av ungen sin for oppdragelse.

Dersom norsk skole skal løfte seg, er vi helt avhengige av å la læreren gjøre jobben sin, ikke jobben som foreldrene skulle ha gjort for lenge siden.

Det er sunt for barn å bli stilt krav til. Det er på tide at vi innser at alle problemene i skolen ikke bare handler om læreren.

Dersom norske foreldre ikke tar tak i barneoppdragelsen, risikerer vi britiske tilstander i norsk skole.

Read Entire Article